Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Fotografii-document din secolele XIX-XX, expuse de joi la Muzeul de Artă

In deschiderea expoziței au vorbit dr. Marius Câmpean, dr. Daniela Bălu și scriitorul Ioan Nistor
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
In deschiderea expoziței au vorbit dr. Marius Câmpean, dr. Daniela Bălu și scriitorul Ioan Nistor
In deschiderea expoziței au vorbit dr. Marius Câmpean, dr. Daniela Bălu și scriitorul Ioan Nistor

Majoritatea clișeelor aparțin lui Ioniță G. Andron și redau frumusețea Oașului de odinioară

Joi, de la ora 13:00 a avut loc vernisajul expoziției “Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”. Este un proiect național expozițional și editorial, care a fost inițiat de dr. Marius Câmpean, de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Maramureș. Expoziția este itinerantă din 2018 și a avut zeci de mii de vizitatori.

Face parte dintr-un proiect de amploare naţională, de cercetare și valorificare ştiinţifică a partimoniului imagistic din 8 muzee din ţară. S-au implicat instituții precum: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Maramureş, Muzeul Casa Mureşenilor din Braşov, Muzeul Orașului Oradea, Muzeul de Istorie din Sighişoara şi Muzeul Judeţean Satu Mare.

Zece specialişti din aceste muzee au colaborat la reușita acestei expoziţii care a fost itinierată începând cu anul 2018. Echipa de cercetători a fost formată din Marius Câmpeanu (Maramureș), Ionela Simona Mircea (Alba Iulia), Melinda Mitu (Cluj), Delia Voinea (Sibiu), Ioan Ciorba (Oradea), Adonis P. Mihai (Sighișoara), Ștefan Toth (Oradea), Diana Kinces și Daniela Bălu (Satu Mare).

Munca acestor cercetători s-a concretizat într-un catalog editat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș în seria Biblioteca  Marmatia 8. Sunt cuprinse cercetările întreprinse, axate pe tema studierii vieții, dar mai ales a activității fotografilor transilvăneni din secolele XIX-XX.

“Vreau să vă spun că cea mai mare parte din fotografiile expuse fac parte din patrimoniul Muzeului nostru, ne mândrim cu acest lucru. Avem  colecţii de fotografii, de fapt fotografii document-istoric, realizate de artişti celebri, pe care, iată, am reuşit să-i înscriem în corolarul marilor artişti din Transilvania. Şi când spun acest lucru, mă refer la Iuliu Pop, mă refer la Ioniţă G. Andron, sau la profesorul Iosif Schneider, care a făcut primele fotografii de etnografie românească, în anul 1924, pentru ca apoi, în anul 1925, să fie deschisă prima expoziţie de etnografie românească din oraşul Satu Mare, cu fotografiile realizate de Iosif Schneider”, a precizat directoarea Muzeului, Daniela Bălu.

Fotografiile din colecţiile Muzeului Judeţean au fost în pelerinaj aproape în întreaga Europă: Veneția, Budapesta, Praga, Berlin, mai multe orașe din Slovacia etc.

În colecţiile Muzeului Satu Mare se regăsesc peste 140.000 de fotografii, diapozitive, clişee, filme, realizate de Iuliu Pop şi de Ioniţă G. Andron, iar în colecţia Schneider există 100 de fotografii, dar şi clişeele acelea vechi din sticlă care se realizau la începutul secolului XX.

Pentru Muzeul Judeţean Satu Mare, aceste fotografii-document reprezintă o veritabilă mină de aur, care se poate exploata încă mulţi ani de acum încolo.

Spritualitatea, în special cea din Ţara Oaşului este un brand al României. Aşadar, peste tot pe unde sunt expuse fotografii din această zonă etnografică, vin zeci de mii de vizitatori. La Sighişoara, această expoziţie, a avut peste 14.000 de vizitatori.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns