Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PRODUCȚIA DE VIN PE GLOB

Franţa, cel mai mare producător global de vin

Ministerul francez al Agriculturii a îmbunătăţit, pe 10 noiembrie, estimările privind producţia de vin a ţării din acest an.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

El a confirmat menţinerea titlului de cel mai mare producător global de vin, deşi unele regiuni importante, cum ar fi Bordeaux, au fost afectate de mucegai, transmite Reuters.

În condiţiile în care recoltarea strugurilor se apropie de final în Franţa, Ministerul Agriculturii previzionează că în 2023 producţia de vin a ţării se va situa la 47,2 milioane de hectolitri, în creştere de la un nivel de 46 milioane de hectolitri prognozat luna trecută, şi cu 2% mai mult decât producţia din 2022.
Un hectolitru este echivalent cu 100 de litri sau aproximativ 133 de sticle standard de vin.

 

În timp ce producţia a crescut în multe regiuni, inclusiv Champagne, a scăzut în Bordeaux, Languedoc-Roussillon, în sud-vest şi în sud-est, a informat Ministerul Agriculturii.

 

În Burgundia, producţia a egalat nivelul record din 2008, în special la vinul alb, în timp ce în Beaujolais este aşteptată o producţie bună, în pofida furtunilor care au afectat viile.

 

În contrast, în Bordeaux strugurii roşii au fost afectaţi de mucegai în unele zone. Per ansamblu, producţia în Bordeaux va fi cu 15% mai scăzută decât media din perioada 2018-2022, a precizat Ministerul Agriculturii.

 

Franţa, care a pierdut în faţa Italiei titlul de cel mai mare producător global de vin, îşi va recâştiga poziţia anul acesta de leadership, după ce fenomenele meteo extreme şi bolile fungice au afectat viile italiene.

 

Vinul este cel mai important produs agricol al Franţei şi în mod normal Franţa, Spania şi Italia concurează pentru titlul de cel mai mare producător mondial de vin.

 

Conform datelor publicate de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), producţia mondială de vin a scăzut anul acesta la cel mai redus nivel din ultimii 60 de ani, din cauza recoltei slabe din emisfera sudică şi unele ţări europene mari producătoare.

 

Datele preliminare ale OIV arată că producţia mondială de vin din 2023 (excluzând sucul de struguri şi mustul) se va situa între 241,7 şi 246,6 milioane hectolitri, prognoza medie fiind de 244,1 milioane hectolitri.

 

Ar fi un declin de 7% faţă de 2022 şi cel mai redus nivel din 1961, când producţia mondială de vin a scăzut la 214 milioane hectolitri, a informat OIV.

 

Citește și:

Câţi turişti atrag viile producătorilor de vin din România?

 

Producatorii sustin ca vinul nu se va ieftini

 

SUSŢINEM PRODUCĂTORII: Piaţa Mică, o adevărată călătorie prin minunata lume a alimentelor sănătoase

 

Peste 200 de iubitori de vinuri au participat la degustarea de la Halmeu Vii

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns