Image 1
Image 2

IFPLUSȘAMPANIE SAU VIN SPUMANT

Franța este îngrijorată pentru că francezii beau mai puțină șampanie

Francezii își pierd interesul pentru șampania de calitate. Consumul de Prosecco italian, Cava spaniol sau Crémant francez au crescut cu 2,6 la sută în la începutul lunii decembrie.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Presa franceză a reacționat la aceste cifre îngrijorătoare. Ziarul „Le Figaro” a vorbit despre o „scădere impresionantă a consumului de șampanie în rândul francezilor”. Piața internă înregistrează de ani de zile scăderi vizibile ale vânzărilor. Dacă în anul 2012 în Franța au fost vândute peste 170 de milioane de sticle zece ani mai târziu, în 2022, au fost mai puțin de 140 de milioane.
Cifrele arată o scăderea a consumului de șampanie și în România. Chiar și în aproprierea revelionului nu se înregistrează un interes deosebit pentru cumpărarea sticlelor mai scumpe de șampanie. Vinul spumant, zice o vânzătoare de la un supermarket este la fel de bun.

Criza, inflația ridicată, grija față de ce se va întâmpla în viitor, a condus la scăderea vânzării bunurilor de lux, așa cum este considerată și șampania. Nu peste tot se înregistrează un interes scăzut pentru băutura preferată de revelion. Dacă în Germania de exemplu vânzările din acest an de șampanie franțuzească a scăzut cu 14,5 %, în alte țări precum Spaniei și Singapore, vânzările au crescut.

Îngrijorarea producătorilor de șampanie provine din faptul că  potrivit rapoartelor de pe piață, la nivelul principalelor 15 piețe majore  de export în acest an au înregistrat o scădere a vânzărilor, excepție făcând  SUA, Marea Britanie și Japonia.

În schimb  a crescut consumul de spumant Prosecco. Mai ieftin, dar de bună calitate, de ani de zile Prosecco este în creștere, mai ales în rândul tinerilor. Aperol spritz, este la modă ca aperitiv, ca roze, și este considerat de mulți în Franța a fi mai puțin formal decât șampania. Mai presus de toate, Prosecco este pur și simplu mult mai ieftin. Cava și Crémant, este pus în vânzare cu aproximativ zece euro.

În același timp, sticlele de șampanie de 20 de euro, sunt tot mai rare în supermarketuri nu doar în România, ci peste tot. Explicația prețului mare este cauzat de modul de producție complex, recoltare manuală a strugurilor, presarea lor de trei ori, o perioadă minimă de depozitare de 15 luni. În plus pentru vinurile învechite sigiliul de calitate strict protejat se acordă doar după trei ani de păstrare. Se estimează că 1,3 miliarde de sticle stau la maturare în pivnițele Champagne, reprezentând o cheltuială  uriașă care se reflectă în preț.

Costurile crescute ale energiei, creșterea dobânzilor la credite, își lasă amprenta în toate regiunile viticole. Există în Franța aproximativ  370 de case de vânzare, companii concurente, care influențează prețurile. În spatele lor se află  companii mari precum LVMH în cazul Moët & Chandon, Ruinart sau Veuve Clicquot și Pernod Ricard în cazul Mumm și Perrier-Jouët. Vânzările din industria de șampanie  en gros în 2022 s-au ridicat la 6,3 miliarde de euro, în creștere cu 11%,  față de vânzările de sticle  de doar 1,6%.
Concurența i-a înfuriat pe mulți comercianți. Pentru că nu au au putut face față cererii, mulți comercianți și-au pierdut o parte din afacerea lor de sfârșit de an și pentru revelion 2024 au înlocuit definitiv șampania de pe raft cu alte vinuri spumante.

Cifrele din supermarketurile franceze semnalează scăderi și mai mari. Până la începutul lunii decembrie, anul acesta s-au vândut cu 20,7% mai puține sticle de șampanie decât în aceeași perioadă a anului trecut, a informat în urmă cu câteva zile institutul de cercetare de piață Nielsen IQ.

Oricât de mult a scăzut interesul pe piața europeană față de șampanie, afacerea cu vinul spumant este în plină expansiune. În timp ce ponderea exporturilor din totalul de aproximativ 309 milioane de sticle vândute a fost de 45% în 2012, anul acesta până în decembrie a urcat la peste la 57% .

Așadar Anul Nou 2024 va fi al vinurilor spumante. Dar deocamdată să ne bucurăm de Sfintele Sărbători ale Crăciunului, de Nașterea Mântuitorului.

CITEȘTE ȘI:

Informaţia Zilei vă doreşte Crăciun Fericit! Boldog Karácsonyt! Fröhliche Weihnachten! Merry Christmas!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with