Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

FSLI critică instituţiile statului care nu acordă Educaţiei 6% din PIB, conform legii

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Într-un comunicat de presă, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) atrage atenţia Guvernului, Parlamentului, precum şi Preşedintelui României, asupra bugetul educaţiei, care se situează România la coada ţărilor europene. Liderii federaţiei spun că se încalcă grav legea care prevede alocarea a 6% din PIB pentru educație.

Sistemul de învăţământ din România va primi în anul 2018 un buget în valoare de 27 de miliarde de lei, fără a lua în calcul banii alocați pentru investiții, dar și cu aceștia, este foarte probabil ca în anul 2018 procentul din PIB alocat educației să nu depășească 3,5%. Spre comparaţie, media europeană a proporţiei din PIB alocată educației este de 5,4%, iar media în Europa de Est este de 4,7%.

Salariile profesorilor sunt „umilitoare”

„Cum să cerem performanţă unui sistem care nu e tratat ca o prioritate naţională, așa cum se clamează? În acelaşi timp, angajaţii din educaţie au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar. Salariile cadrelor didactice sunt, după toate majorările din ultimii ani, umilitoare, iar ceea ce este revoltător, acestea vor rămâne la fel și după aplicarea Legii de salarizare Nr.153/2017. Acum, salariul unui profesor care are o vechime de 25 de ani la catedră, este comparabil cu acela al unui angajat cu studii gimnaziale de la o primărie”, spun liderii sindicali.

Avertisment

“Așa cum stau lucurile, este posibil să se ajungă la un protest de amploare, în care să fie implicați părinții și salariații din învățământ, pentru a cere un lucru elementar: respectarea legii, în sensul de a se aloca pentru educație 6% din PIB”, avertizează preşedintele FSLI, Simion Hancescu.
Comunicatul din care cităm a fost remis redacţiei de Victor Oprea, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Satu Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns