Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

UN NOU STUDIU

Fumatul afectează sistemul imunitar, dar beneficiile renunțării sunt semnificative

Fumatul afectează sistemul imunitar, dar beneficiile renunțării sunt semnificative
În fiecare an, tutunul ucide peste opt milioane de oameni la nivel global, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Cei care nu mor din cauza fumatului dezvoltă diverse boli asociate acestui viciu.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Urmele lăsate de fumat asupra sănătății sunt adânci și neașteptate, inclusiv faptul că fumatul modifică sistemul imunitar, conform ultimei descoperiri a oamenilor de știință. Fumatul are numeroase efecte nocive asupra sănătății, cel mai cunoscut fiind cancerul pulmonar, cu 90% dintre cazuri fiind cauzate de fumatul activ.

Noul studiu, publicat în revista Nature, a constatat că fumatul modifică sistemul imunitar mult mai mult decât se credea anterior. Oamenii de știință au evidențiat în special schimbările aduse asupra imunității adaptive, cea care se formează în timp, pe măsură ce anumite celule ale corpului uman își amintesc cum să lupte împotriva agenților patogeni străini pe care i-au întâlnit înainte.

 

 

Studiul a analizat probe de sânge, dar și alte probe prelevate de la 1.000 de oameni sănătoși din Franța, începând cu mai bine de un deceniu în urmă. Cercetătorii au observat că fumatul are o influență mai mare asupra imunității adaptive decât alți factori, cum ar fi cantitatea de somn sau activitatea fizică, și au confirmat ceea ce se știa din studii anterioare și anume că fumatul are efecte și asupra „imunității înnăscute”, prima linie de apărare a organismului împotriva agenților patogeni invadatori. Dar, în timp ce imunitatea înnăscută a revenit imediat după ce oamenii au renunțat la fumat, imunitatea adaptivă a rămas afectată ani de zile, chiar și decenii după ce au renunțat la fumat persoanele respective.

Cercetătorii au atras atenția că este mai bine ca oamenii să nu fumeze, dar dacă fac acest lucru cu cât renunță mai repede, cu atât mai bine. Oamenii de știință francezi au emis ipoteza că fumatul ar putea afecta riscul oamenilor de-a face infecții, cancer sau boli autoimune.

 

În România, fumatul este principalul factor de risc pentru infarctul miocardic la fumătorii până la vârsta de 60 de ani. Peste 80% dintre pacienții cu infarct din segmentul de vârstă 20-60 de ani sunt fumători. Vestea bună este că după 24 de ore de abstinență, deja îți reduci riscurile de-a face un atac de cord.

După 48 de ore fără țigări, începi să simți și să miroși altfel mâncarea. Dar apar și simptomele de sevraj: amețeli, dureri de cap, anxietate, foame, oboseală, depresie. După două săptămâni, plămânii tăi sunt mai puternici și mai limpezi, iar fluxul de sânge se îmbunătățește. La sfârșitul primului an de renunțare la fumat, riscul tău de boli de inimă va fi la jumătate față de cel în urmă cu un an, vei avea mai multă energie, vei respira mai ușor, vei obosi mai greu. După 5 ani de abstinență, riscul de accident vascular cerebral și cancer de col uterin vor fi aceleași cu cele ale unei nefumătoare.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Premierul Rishi Sunak propune interzicerea fumatului pentru tinerii britanici

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns