Ingrediente:
500 g cartofi curăţaţi, 250 g făină, un ou, o lingură de untură, 200 g bacon afumat, 200 g brânză de oaie, un căţel de usturoi, 4 linguri de smântână, puţină sare şi eventual piper măcinat.
Mod de preparare:
Cartofii se răzuiesc mărunt şi se storc. Se amestecă cu făina şi cu oul, precum şi cu puţină apă, până se obţine o consistenţă păstoasă, mai tare. Se pune la fiert apă cu sare, într-un vas mai mare, iar în apa clocotită aluatul se mărunţeşte sub formă de găluşte micuţe. După ce acestea s-au fiert se strecoară, fără spălare. Baconul tăiat în dunguliţe de câte un deget se prăjeşte în puţină untură. Se scot bucăţile de bacon, iar când untura rămasă s-a răcit puţin, se presară în ea brânza şi se amestecă bine. Se adaugă usturoiul pisat, smântâna, puţină sare şi le punem din nou pe foc, la temperatură mică, amestecând până dă un clocot. Adăugăm găluştele şi le învârtim în acest amestec, iar la servire se ornează cu fâşiile de bacon.
În anumite zone, după ce se amestecă brânza preparată cu găluştele, aceasta se mai dă puţin şi la cuptor.
Fii primul care comentează