Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Gazoductul Nabucco, salvat de acordul interguvernamental

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
gazoductul Nabucco la concurenta cu cel denumit South Stream
gazoductul Nabucco la concurenta cu cel denumit South Stream

Proiectul gazoductului Nabucco, din care face parte Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, este susţinut de un acord interguvernamental (IGA) sub forma unui tratat cu o valabilitate de 50 de ani.

IGA acordă drepturi de tranzit pentru gazoduct în fiecare ţară şi sprijin politic, ceea ce înseamnă că gazoductul poate fi construit chiar dacă în consorţiu nu există un acţionar local, ne-a declarat Christian Dolezal, purtătorul de cuvânt al Nabucco, scrie bursa.ro.

 

Întrebat ce viitor mai are proiectul în condiţiile în care MOL şi RWE dau semne că vor să se retragă din consorţiu, domnul Dolezal ne-a răspuns: “Nu participăm la discuţiile cu privire la acţionari. Orice aspect referitor la acest subiect trebuie discutat de către acţionari, la şedinţele periodice ale Comitetului Director. Noi ne concentrăm pe prezentarea către consorţiul Shah Deniz a unei oferte competitive pentru Nabucco Vest şi suntem convinşi că vom avea succes”.

Potrivit Bloomberg, consorţiul Nabucco şi-a sincronizat graficul de implementare cu începutul producţiei în zăcământul azer Shah Deniz. Conducerea Nabucco a declarat recent că gazoductul poate fi construit, în trei-patru ani, fie în varianta mare prin Turcia, fie în varianta înjumătăţită (Nabucco Vest), de la graniţa Bulgariei cu Turcia.

Competitorul Nabucco pentru achiziţia gazului din Shah Deniz este South East Europe Pipeline (SEEP). Consorţiul pentru Shah Deniz, din care fac parte BP, Statoil ASA, Total SA şi State Oil Co Azerbaidjan, va selecta gazoductul câştigător în iunie. Acest gazoduct câştigător va intra apoi în competiţie cu TAP (Trans-Adriatic Pipeline) dezvoltat de EGL AG, Statoil şi E.ON Ruhrgas. Câştigătorul final va fi selectat până la mijlocul anului viitor, a anunţat, în aprilie, Al Cook, vicepreşedintele BP pentru Shah Deniz. Ofertele consorţiilor care conduc gazoductele Nabucco şi SEEP sunt aşteptate până astăzi, 16 mai.

RWE, al doilea mare furnizor de utilităţi din Germania şi acţionar al Nabucco, reanalizează dacă proiectul gazoductului mai corespunde necesităţilor strategice ale grupului, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, care a subliniat că nu a fost luată o decizie de renunţare la această investiţie. Purtătorul de cuvânt a mai spus: “Suntem în continuare convinşi că Nabucco în forma originală este cea mai bună soluţie pentru toate părţile implicate (furnizori, clienţi, operatori de reţea). În lumina condiţiilor în schimbare prin planificarea de noi proiecte, analizăm dacă sunt asigurate în continuare cerinţele noastre strategice şi comerciale privind Nabucco”.

Revista germană Der Spiegel a informat, fără a cita surse, că mai mulţi directori importanţi ai RWE au semnalat liderilor de la Berlin şi Bruxelles că grupul ar putea ieşi în curând din consorţiul Nabucco. RWE şi-a exprimat îngrijorarea la începutul acestui an referitor la situaţia proiectului, adăugând că este interesat de noul proiect TANAP (Trans-Anatolian gas pipeline project), în timp ce MOL Ungaria a avertizat în aprilie că şi-ar putea vinde participaţia la proiect.

Partea de proiectare a rutei întregului gazoduct este finalizată în proporţie de 80%. Compania germană Bayerngas negociază, în prezent, cu consorţiul Nabucco pentru a deveni al şaptelea acţionar. Pe 1 octombrie 2011, Nabucco Gas Pipeline International GmbH a trimis o propunere competitivă consorţiului Shah Deniz II pentru transportul gazului din Azerbaidjan.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns