Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Generalul Silviu de Herbay, unul dintre fondatorii Olimpiei Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Silviu de Herbay, 1860-1923, ofițer al armatei austro-ungare, comandant al garnizoanei din Viena. După Marea Unire,  pentru meritele sale deosebite, regele Ferdinand i-a acordat gradul de general al Armatei Române
Silviu de Herbay, 1860-1923, ofițer al armatei austro-ungare, comandant al garnizoanei din Viena. După Marea Unire, pentru meritele sale deosebite, regele Ferdinand i-a acordat gradul de general al Armatei Române

Anul acesta Olimpia, echipa de fotbal fanion a județului Satu Mare, împlinește 100 de ani de la înființare

Anul acesta Olimpia, echipa de fotbal fanion a județului Satu Mare, împlinește 100 de ani de la înființare. Se cuvine să reconstituim, atât cât documentele ne permit, pașii pentru începuturile acestei echipe care a strâns de-a lungul deceniilor atâtea emoții, bucurii, energii și speranțe. Și, îndrăznim să spunem, speranțe încă mai strânge, încredere într-un viitor mai bun decât prezentul care ne înconjoară. Astăzi dorim să ne oprim asupra unei personalități care a pus umărul la fondarea Olimpiei.

Se spune, pe drept cuvânt, despre generalul Silviu de Herbay că este unul dintre eroii „uitaţi deocamdată de istoria oficială”. Aparținător în primul rând spațiului hunedorean, personalitatea sa este mai bine valorificată în ținuturile acelea, mai ales prin truda lui Dorin Petresc. Grija acestui om de cultură (căruia îi mulțumim în mod special pentru ajutorul acordat în redactarea acestui material) a făcut ca Hunedoara să-l recupereze pentru tezaurul său de personalități. În cele ce urmează, ne străduim să arătăm legăturile acestei personalități cu județul Satu Mare.

O familie nobiliară

Originar dintr-o familie nobiliară românească din părțile Hunedoarei, născut în anul 1860 în Ilia, s-a afirmat ca un militar de carieră, dar și ca un sprijinitor al artei, culturii și sportului. Doi dintre înaintaşii săi – Alexandru Herbay (Herbeiu) şi Ioannis Ladar de Dobra – au reușit să intre în rândul micii nobilimi din sud-vestul Transilvaniei. Unul dintre bunici a funcţionat ca notar imperial în localitatea Lăpuşnic. În schimb, bunicul dinspre mamă, Johann Schokander, fusese un prosper neguţător din Hunedoara, ai cărui strămoşi veniseră în Ardeal, odată cu oştile lui Mihai Viteazul.

A fost ofițer al armatei austro-ungare, comandant al garnizoanei din Viena, colaborator și consultant pe probleme militare la elaborarea Enciclopediei Române. A sprijinit Societatea „România Jună” din Viena. A fost reprezentant al Senatului Militar Român Central pe lângă Consiliul Național Român Central din Arad.

După Marea Unire, pentru meritele sale deosebite, regele Ferdinand i-a acordat gradul de general al Armatei Române.

A deținut până în anul decesului său funcţia de preşedinte al Uniunii Societăţilor Sportive din România.

Iubitor al muzicii, alături de soția sa care era o talentată cântăreață, a tipărit la Arad lucrarea Vals de amor, pentru pian şi violină, „venitul curat” fiind destinat pentru scopuri culturale

Căsătoria

Vorbind despre legăturile sale cu părțile sătmărene, mai întâi ar fi de amintit faptul că s-a căsătorit cu Valeria Popp (Papp), una dintre fiicele protopopului de Sighet, Ioan Papp (1834-1878). Despre acest preot greco-catolic știm că s-a născut la Cig, în familia parohului local Simion Popp (Papp). Cigul este astăzi localitate componentă a orașului Tășnad. Un lucru mai puțin știut este faptul că una dintre surorile acestui preot, Terezia, a fost soția celui care a înființat prima catedră de limba și literatura română în orașul Satu Mare, Petru Bran. Cu alte cuvinte, Silviu Herbay era înrudit cu familia lui Petru Bran.

Parlamentar de Satu Mare

Un alt aspect important de semnalat este faptul că Silviu de Herbay a candidat în iunie 1920 la alegeri din partea Partidului Poporului (formațiune înființată de către generalul Averescu), în județul Sătmar, contra canonicului Florian Stan (1857-1924, originar din Iegheriște), care era afiliat Partidului Național Român. A obținut 1.064 de voturi față de cele 405 ale contracandidatului său.

Bi-săptămânalul „Satu Mare”, care de la înființare avea simpatii pentru Partidul Național Român (după fuziunea din anul 1926 cu Partidul Țărănesc, a devenit organul de presă al noii formațiuni) preciza la începutul anului 1922 faptul că generalul Herbay, aflat în vizită la Satu Mare, „a făcut mai multe declarații la întrunirea intimă. D-sa a făcut o expunere a situației politice actuale fără a releva lucruri noui. Pentru acesta credem inutil să reproducem în gazetă întrucât cititorii cunosc situația politică din reportajele noastre”.

Olimpia Satu Mare

După cum se știe, înființarea echipei de fotbal Olimpia se datorează primarului de atunci al orașului Satu Mare, Augustin Ferenţiu, avocatului Ştefan Cherecheş (viitor primar și el al municipiului Satu Mare) și lui Virgil Bălibanu (1899-1947), care de asemenea era înrudit cu cei din familia Bran.

Mai multe informații aflăm în anul 1922, când „în vederea emulațiunilor de primăvară Clubul sportiv românesc Olimpia” și-a ales o nouă conducere.

Ziaristul sătmărean își exprima optimismul în ceea ce privea implicarea generalului Herbay în organizarea Olimpiei, întrucât crease o Societate Sportivă la Satu Mare, cât a fost senator.
Acum, formațiunea politică a generalului Herbay era în opoziție, iar redactorul, desigur simpatizant ori poate chiar membru al P.N.R. își exprima speranța, cu ironie, „că această opoziție va fi destul de lungă”.

Într-adevăr, Silviu de Herbay a acordat o mare importanţă sportului și fotbalului românesc, aflat la începuturi, în acea vreme. El este cel care a organizat cluburile de fotbal: „Victoria” Cluj, „C.S.B.” Baia Mare, „Olimpia” Satu Mare, „Crişana” Oradea, „Maramureşul” Sighetul Marmaţiei, „Aurora” Beiuş ş.a.

Inima sa atât de devotată neamului a încetat să mai bată în ziua de 1 decembrie 1923, la Bucureşti.
Autorităţile române i-au organizat funeralii naţionale şi onoruri militare. A fost înmormântat la Arad.

Știre din ziarul Satu Mare despre reorganizarea clubului Olimpia
Știre din ziarul Satu Mare despre reorganizarea clubului Olimpia
Ziarul Satu Mare, anunțul decesului generalului Herbay
Ziarul Satu Mare, anunțul decesului generalului Herbay

Prietenii sătmăreni

La decesul său, înregistrat la 30 noiembrie 1923, ziarul „Satu Mare” consemna: „A murit generalul Herbay. Este bine cunoscut în orașul nostru generalul pensionar Herbay. După ce a ieșit din armată s-a înregimentat într-un partid politic și a fost ales senator de Sătmar. Generalul Herbay în timpul vacanțelor parlamentare venea în Sătmar și convocând cetățenii care îl aleseseră, căuta să le explice diferitele chestiuni de ordin politic, comercial și economic. Pentru asta fostul senator se bucura de numeroși prietini la noi”.

În Senatul României, alături de vlădicul Miron Cristea, a promovat un proiect de lege pentru educaţia sportivă a tineretului. Silviu de Herbay a fost un om așa cum îl evocau la dispariția sa ziarele bucureştene: „Înzestrat cu o cultură vastă şi deosebită sensibilitate, conştient de valoarea misiunii sale de pionier, Silviu de Herbay a deţinut, până în anul 1923, funcţia de preşedinte al Uniunii Societăţilor Sportive din România, având sarcina deosebită de a purta făclia sportului pe meleagurile patriei”.

Bibliografie:

https://zhd.ro/istorii/inedit-hunedoreanul-care-comandat-garnizoana-viena-sub-franz-joseph/, consultat la 10 februarie 2021.

Ştefan Mărcuş, Thalia Română, Contribuţii la istoricul teatrului românesc din Ardeal Banat şi Părţile Ungurene, Timişoara, 1945, pp. 378-379.

Marin Pop, Organizarea Partidului Naţional Român din judeţul Satu Mare şi Primele Două Alegeri parlamentare de după Marea Unire (Noiembrie 1919 şi Iunie 1920), „Satu Mare. Studii şi comuni
„Familia ”, Oradea, an XXXIX, nr. 17, 27 aprilie/10 mai 1903, p. 203.

„Satu Mare”, Satu Mare, 1922-1923.

Dr. Viorel Câmpean

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns