Problema primarilor declaraţi incompatibili trebuie rezolvată cu prioritate, pentru a nu bloca administraţia publică locală şi fără a afecta misiunea Agenţiei Naţionale de Integritate, consideră senatorul PSD Mircea Geoană.
“Nemulţumirea reprezentanţilor administraţiei publice locale este justificată. Totuşi, problema nu este nici la Guvern şi nici la ANI. Însă, consider că este necesar ca ANI să îşi asume şi un rol de prevenţie. Situaţia unui număr atât de mare de aleşi locali impunea informarea publică asupra unei stări cvasi-generale de incompatibilitate. Office for Governmental Ethics în SUA, de exemplu, consiliază demnitarii înainte de preluarea funcţiei şi, apoi, sunt nemiloşi în respectarea legii. Punctual, în acest caz, problema este generată de lipsa actualizării legii administraţiei publice locale 215/2001, care spune, la art. 62, că funcţia de primar este incompatibilă cu orice funcţie de conducere din cadrul societăţilor comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar majoritar ori din cadrul societăţilor naţionale, companiilor naţionale sau regiilor autonome. Această modificare se poate realiza chiar la începutul acestei sesiuni parlamentare”, a argumentat Geoană, potrivit unui comunicat remis joi Agerpres.
Potrivit acestuia, aplicarea în continuare a acestor prevederi legale riscă să creeze un blocaj administrativ fără precedent şi să impună organizarea de alegeri locale înainte de termen în multe dintre localităţile din ţară.
“În acest caz, aceste comunităţi vor avea de suferit ca urmare a perturbării mersului firesc al vieţii administrative locale. În loc să se preocupe de îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor, reprezentanţii administraţiilor publice locale vor fi angrenaţi într-o nouă campanie electorală. În plus, discutăm despre o cheltuială uriaşă, banii necesari organizării unor asemenea alegeri putând fi mult mai bine utilizaţi dacă vor fi direcţionaţi către nevoile comunităţilor locale.
Există, aşadar, argumente suficiente pentru armonizarea legilor, iar Guvernul şi-a manifestat deja intenţia de a iniţia o asemenea modificare. Este însă necesar ca o asemenea modificare să fie atent cântărită, inclusiv prin consultări cu Agenţia Naţională de Integritate şi Comisia Europeană, în caz contrar existând riscul ca încercarea de corectare a acestei anormalităţi legislative mai mult să strice decât să repare în ceea ce priveşte MCV”, a mai spus senatorul PSD.
Fii primul care comentează