Directorul SRI, George Maior, a declarat marţi cu ocazia bilanţului pe anul trecut că 2012 a fost un an greu din perspectiva unor evenimente exterioare Serviciului, amintind că au avut loc trei rânduri de alegeri, s-au schimbat mai multe guverne, dar SRI a rămas neutru, independent şi integru.
Maior a susţinut că SRI şi-a putut îndeplini misiunea fără influenţă din exterior, de natură politică.
“Am apreciat că anul 2012 a fost un an greu din perspectiva unor evenimente exterioare Serviciului, să nu uităm că au avut loc trei rânduri de alegeri, s-au schimbat mai multe guverne. Ceea ce m-a bucurat foarte mult este faptul că Serviciul a stat aşezat pe valorile sale fundamentale de neutralitate, independenţă, profesionalism şi integritate în faţa acestui context exterior, până la urmă, Serviciului. Ne-am putut îndeplini misiunea cu profesionalism şi fără niciun fel de influenţe, inclusiv de natură politică. Anul 2012 a fost pentru Serviciu un an de reafirmare a valorilor sale fundamentale legate de aceste criterii pe care le-am menţionat”, a afirmat Maior, citat de Agerpres.
Şeful SRI a spus că principalele acţiuni întreprinse au vizat combaterea terorismului, securitatea economică, securitatea cibernetică, amintind cele două atacuri majore de anul trecut care au fost contracarate de SRI, combaterea criminalităţii organizate transfrontaliere, menţionând buna colaborare cu Poliţia şi Parchetul.
“În ceea ce priveşte terorismul, facem eforturi deosebite pentru ca această ameninţare să nu se producă pe teritoriul României. Au existat indicii, în 2012, că ea creşte în intensitate. Prin diverse măsuri, îndeosebi la nivel de prevenţie, am putut evita acest risc major pentru populaţie. Din punct de vedere al securităţii economice, ne-am concentrat foarte mult, şi în perioadă de criză, pe informarea, în special a Guvernului, în legătură cu evoluţiile din acest domeniu. Guvernul a fost, în general, mulţumit de ceea ce am prezentat, atât la nivel de informare, cât şi la nivel de analiză, astfel încât să evoluăm din această perspectivă. Ne-am confruntat cu cel puţin două atacuri majore la baze de date ale unor infrastructuri tehnologice majore ale statului român, am putut să le contracarăm şi altfel să evităm prejudicii materiale semnificative, dar şi de altă natură pentru stat. Această chestiune va rămâne o preocupare majoră pentru anii viitori, trebuie să ne adaptăm tehnologic la această nouă ameninţare”, a subliniat George Maior.
De asemenea, combaterea evaziunii fiscale a fost o prioritate pentru SRI, a adăugat şeful Serviciului.
El a susţinut că pentru 2013 se anticipează creşterea în intensitate a acestor riscuri, dar că SRI încearcă să le prevină.
Maior a arătat că Guvernul a fost informat în permanenţă în legătură cu chestiuni legate de securitatea naţională.
“Nu am fost surprinşi, la nivel strategic, de nicio evoluţie negativă la adresa securităţii naţionale a României. Deci, am putut informa, nu am fost surprinşi, Guvernul a fost de asemenea informat în legătură cu evoluţiile de securitate naţională a României. Dacă au mai existat greşeli din punct de vedere tactic, din punct de vedere operaţional, este de înţeles, nicio organizaţie ca a noastră nu poate oferi cunoaştere totală, dar nu au afectat securitatea naţională”, a precizat şeful SRI.
George Maior a mai declarat că problema corupţiei în administraţie şi în justiţie rămâne o prioritate pentru SRI.
“Problema corupţiei în administraţie, în justiţie a rămas o prioritate şi pentru noi. Noi, bineînţeles, transmitem informaţii parchetelor pe această dimensiune. Informaţiile trebuie transformate în probe de parchete, dar facem acest lucru în mod constant. Transmitem informaţie, dar nu înseamnă că este şi reală dacă ea nu se transformă în probe”, a completat Maior.
Fii primul care comentează