
Ultimele sondaje îl dau pe Nicușor Dan câștigător, cu cel puțin patru procente în fața lui George Simion.
Nicușor Dan – 52%, George Simion – 48%.
Românii au de ales duminică nu doar între doi candidați, ci și între două variante de guvernare: fie tandemul Nicușor Dan – președinte și Ilie Bolojan – prim-ministru, fie George Simion – președinte și Călin Georgescu sau Marius Lulea – prim-ministru.
La începutul campaniei, sondajele îl plasau pe primul loc pe George Simion. După prestațiile celor doi candidați, ierarhia s-a schimbat: Nicușor Dan a trecut pe primul loc cu 52%, iar George Simion se află în spate, cu 48%.
Prezența la vot este extrem de importantă pentru viitorul României. În Germania, ascensiunea partidului extremist-populist AfD a fost stopată printr-o prezență la vot de 83,5%.
În tabăra lui Nicușor Dan, lucrurile s-au limpezit. De fapt, se revine la practica dinaintea modificării Constituției, când alegerile parlamentare se organizau simultan cu cele prezidențiale, iar candidatul la președinție candida în tandem cu cel propus pentru funcția de prim-ministru.
Datorită calendarului electoral, în anul 2024 alegerile parlamentare au coincis cu cele prezidențiale. Se putea candida în tandem, dar PNL și PSD, aflate într-o coaliție de guvernare, au preferat să intre în campania electorală ca adversare. Au pierdut amândoi candidații prezidențiali. Dacă Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu ar fi mers în tandem – unul președinte, celălalt prim-ministru – ar fi câștigat? Nu se știe. Dar, fiind amândoi foarte slabi, spre binele României, mai bine că au mers separat și au fost eliminați din jocul puterii.
Apare un nou tandem: Nicușor Dan – președinte, Ilie Bolojan – prim-ministru.
În scurtul său mandat de președinte interimar, Bolojan s-a remarcat ca un om serios, sobru, bun cunoscător al mecanismelor administrative, dar și al pârghiilor care mișcă economia. În prezent, nu există niciun alt politician de talia fostului primar, actualmente președinte al Consiliului Județean Bihor.
Rezultatele profesionale, seriozitatea, puterea de muncă, înțelegerea profundă a situației geopolitice globale îl recomandă pentru funcția de prim-ministru. Nu trebuie ignorate nici respectul și deschiderea față de presă, nici modul clar și concis în care comunică.
Deschiderea Palatului Cotroceni pentru public și decizia de a locui la locul de muncă, și nu într-o vilă de protocol, constituie un model pentru viitorul președinte.
Nicușor Dan a început campania ezitant, ușor timid, dar în turul al doilea a demonstrat că înțelege foarte bine rolul șefului statului în crearea unui climat de muncă în interesul țării.
Demn de menționat este și faptul că niciunul dintre cei doi nu este certăreț, iar în viața de zi cu zi se comportă ca niște cetățeni obișnuiți, onești.
Mai presus de toate, însă, este important pentru țară că sunt capabili să reformeze statul și să restructureze administrația fără măsuri radicale – ci încet, calm, în stil ardelenesc.
Nicușor Dan s-a născut în Făgăraș. Tatăl său era muncitor, iar mama – contabilă. Olimpicul la matematică devenit primar general al Capitalei, Nicușor Dan, și Ilie Bolojan, președinte interimar și cel mai performant primar și președinte de consiliu județean din țară, pot fi personajele providențiale care ar putea modela viitorul României în următorii ani.
Fii primul care comentează