Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    De la referendum la prezidențiale este o distanță ca de la cer la pământ. Dacă în 2012 PSD era acuzat că duce oamenii la vot cu forța, în 2014 același PSD este acuzat că nu le-a oferit alegătorilor posibilitatea de a-și exercita dreptul la vot.

În 2012 PDL și Traian Băsescu au boicotat scrutinul.  Pentru că le-au cerut cetățenilor să nu se prezinte la urne nu s-a întrunit prezența necesară și referendumul nu a fost validat. Au votat pentru suspendarea președintelui Băsescu 7,4 milioane de români. Au votat degeaba, pentru că judecătorii Curții Constituționale nu au ținut seama de numărul uriaș, ci de procente.

Liderii PSD, acuzați că au fraudat referendumul, sunt anchetați de DNA. Liviu Dragnea, în calitate de director de campanie, este cel mai expus. Ieri a fost audiat în calitate de martor și Victor Ponta. Președintele PSD a explicat în fața Înaltei Curți că în 2012 s-au luat niște decizii politice, iar deciziile politice sunt luate în mod democratic pentru că România este o țară democratică. Victor Ponta a reafirmat că 90% dintre românii prezenți la referendum au votat pentru suspendare și nu s-a întâmplat nimic.

Doi ani mai târziu, PSD pierdea alegerile prezidențiale pentru că i-a împiedicat pe românii din străinătate să voteze. Guvernul a organizat prea puține secții de votare, lucru care i-a înverșunat nu doar pe românii din străinătate care ar fi vrut să voteze, ci și pe alegătorii din țară. În semn de protest, au votat masiv cu Klaus Iohannis. PSD a fost pentru a doua oară penalizat. A pierdut în doi ani de două ori șansa de a câștiga președinția României, fie printr-un candidat USL, fie direct, în 2014.

PSD a pierdut nu doar funcția de președinte, ci și o parte din prestigiu.  A avut ghinion în 2004 cu Adrian Năstase. Nu a reușit să câștige în fața lui Traian Băsescu, în plus candidatul PSD s-a ales cu acuzația că a folosit bani publici în campania prezidențială. S-a lăsat cu o condamnare. A avut ghinion și cu Mircea Geoană, în 2009. De data aceasta s-ar părea că Traian Băsescu va avea de dat explicații privind fondurile electorale. PSD a mai pierdut o dată în 2012 la referendum. Din nou chestiunea se va rezolva prin justiție. Victor Ponta a mai pierdut o dată în fața lui Klaus Iohannis, dar problemele au rămas tot în cârca PSD. Cum pot fi acuzați de fraudă cei care pierd o competiție? Probabil că numai în România se poate întâmpla o asemenea anomalie.

Ghinioanele s-au ținut lanț de PSD. Abia în 2019 social-democrații își pot lua revanșa. Dar până atunci liderii partidului vor fi în lumina reflectoarelor,  suspectați sau acuzați de fraudarea alegerilor. Audierea la DNA sau participarea la un proces, în calitate de martor, a ajuns să fie considerată o vină în sine.

Până de curând balanța arăta în defavoarea PSD. De curând, mai precis de la plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni, se perindă cu mâinile în cătușe și foști demnitari PDL. Întrebarea este dacă pe undeva se ține o socoteală, dacă se are în vedere menținerea unui echilibru între “corupții lor” și “corupții noștri”. Liviu Dragnea și Victor Ponta sunt nume grele. O eventuală condamnare în dosarul referendumului va afecta PSD-ul, ca principal adversar al PNL la alegerile de anul viitor. Ce ar putea face pentru a intra în campaniile anului 2016 cu entuziasm și fruntea sus? Nimic. Trimis în judecată de DNA, Liviu Dragnea afectează imaginea PSD. Se poate spune că soarta alegerilor viitoare este pecetluită. “Ghinion!”, cum spunea Klaus Iohannis.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Din doi în doi ani

Asculta acest articol     Printre modificările aduse Constituției se află și scurtarea mandatului prezidențial la patru ani. Adică se revine