Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Greco-catolicii au câştigat o biserică la Crucişor

Biserica din Crucisor
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Scandal Crucisor
Scandal Crucisor

Marţi, 19 mai, Biserica Greco-catolică a luat în primire biserica ortodoxă din Crucişor situată în cartierul Moara Borşii. Predarea către greco-catolici a avut loc în prezenţa unui executor judecătoresc, a preotului greco-catolic Soponar Daniel şi a aproximativ 50 de credincioşi ortodocşi.

Biserica retrocedata Crucisor
Biserica retrocedata Crucisor

La acest moment au venit şi două maşini de jandarmi. Din fericire, nu a fost nevoie de intervenţie, deşi credincioşii ortodocşi au vociferat la ieşirea preotului greco-catolic din biserică.

 

Mai multe în ediţia tipărită  “Informaţia Zilei” din 20 mai, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

14 comentarii

 1. Nici după ieşirea ţării noastre de sub aripa bolşevismului, duplicitatea ortodoxiei nu a încetat. După repunerea cultului greco-catolic în drepturile sale legitime, a apărut teama ortodoxiei că ar putea pierde bunurile dăruite de comunişti şi pe credincioşii care au aderat, de voie de nevoie, la ortodoxie, începând cu anul 1948. După modul în care au tratat ierarhii ortodocşi pe greco-catolici, în perioadele post decembriste, se desprind două grupări: una moderată şi conciliantă reprezentată de mitropolitul de la Timişoara şi alta dură şi intransigentă reprezentată, câţiva ani de mitropolitul de la Sibiu şi apoi de cel de la Cluj. Punctul central al acestor opinii a fost marcat de numeroasele încercări, din partea greco-catolicilor, de a obţine dreptul de proprietate asupra locaşurilor de cult, drept care a fost răpit odată cu desfigurarea acestui cult la 1948. Gruparea moderată a acceptat retrocedare mai multor biserici pe motivul că „sunt ale lor” în timp ce gruparea dură, la început nu a acceptat nici restituirea bisericilor pentru care dreptul de proprietate a fost hotărât de instanţele de judecată. Ceva mai târziu au mai acceptat câteva retrocedări de mai mică importanţă. Această grupare, a preferat să vadă cum anumite biserici se ruinează decât să fie de acord cu restituirea lor, adevăraţilor proprietari.

 2. Iata rezultatele concrete ale fundamentalistilor ortodocsi extremisti discipoli ai generalului de securitate Anania, dusman de moarte al greco-catolicilor, cel care a initiat, intretinut si indemnat la vrajba intre credinciosii celor doua biserici surori, cea ortodoxa si cea greco-catolica! Prin actiunile sale nesabuite a reusit din pacate sa instaureze in aceasta parte de Tara, o stare de tensiune critica intre credinciosii celor doua confesiuni romanesti, un adevarat razboi fratricid, ajungandu-se la asemenea manifestari precum cele descrise in articolul de mai sus! Armele principale a acestor asa zisi crestini sunt batjocura si falsificarea istoriei glorioase a Bisericii noatre Martir, precum in timpul comunistilor lui Stalin!

 3. Dar preacinstitul protopop Socolan, de ce nu s-a dus sa medieze situatia? Mai ales ca la Crucisor a fost duminica(17.05). Ori îi place numai la chermeze? Cand e sa stea de vorba cu credinciosii e “prea” grozav sa se mai coboare la plebe…Si probabil ca nu-l intereseaza subiectul. Mai importanta e schimbarea de curatori si acapararea TASULUI!

 4. Dar totusi babuta ortodoxa care ii doreste crestinilor greco catolici,”sa-si bage dracu’ p.la in ei”reprezinta situatia reala a populatiei fata de crestinii din alte confesiuni si xenofobia fata de alte nationalitati,in special a ungurilor.Ortodoxismul ramane repetent la acest capitol. Rusine.

 5. Unde sunt greco-catolicii din Moara Borsii care au castigat biserica? De ce nu s-au prezentat la predare? Pentru ca nu sunt decat 7 sau 8 persoane, care au castigat o biserica in defavoarea a 400 de credinciosi ortodocsi, insa asa intelege justitia romana sa hotarasca. Este regretabil.

 6. La fata locului nu au fost decat preotul Greco catolic si doi reprezentanti ai greco catolicilor .Nu au fost credinciosii Greco catolici . In comunitate nu exista mai mult de 10 Greco catolici batrani, carora le-a fost respectata credinta si care au participat si la slujbele oficiate de preotul ortodox, prin urmare biserica a fost luata de la comunitatea locala si data Bisericii greco catolice . O stare de lliniste a fost tulburata , nejustificat.
  Preotul huiduit a fost preotul greco catolic.

 7. Am rugamintea de a corecta articolul deoarece la fata locului nu a fost prezent niciun credincios greco catolic,iar cei huiduiti au fost repenzentantii Episcopiei Greco Catolice .Sper sa apara comentariul.!Iar cand relatati din teren sa va documentati mai bine.

 8. Buna ziua,

  Rugam informatia zilei sa nu dezinformeze !

  Cei care la final au huiduit, blesemat, injurat, au aruncat cu brichete si pachete de tigari, etc, au fost credinciosii ortodocsi iar cei huiduiti au fost greco-catolicii si nu preotul ortodox.
  Multumesc pentru intelegere.

Lasă un răspuns