

Mandatul cu care delegaţia României va începe noile negocieri cu FMI pentru încheierea unui al treilea acord, de tip preventiv, va fi aprobat miercuri în şedinţa de Guvern. Conţinutul acestuia nu va fi însă făcut public, primul anunţ oficial despre noile anjajamente în faţa instituţiilor internaţionale urmând să fie făcut, în faţa Parlamentului, abia după încheierea negocierilor şi luarea deciziilor.
“Mâine, la confidenţial, va fi aprobat mandatul. Confidenţial pentru că nu pot să merg la negocierea acordului cu toate cărţile la vedere. Orice decizie finală o voi prezenta după aceea Parlamentului”, a spus premierul Victor Ponta, citat de Gandul.
Potrivit prim-ministrului, o şedinţă cu miniştrii care vor fi implicaţi în negocieri a avut deja loc, însă mandatul va fi formalizat mâine.
În aceeaşi şedinţă, Guvernul intenţionează să aprobe şi ordonanţa privind asumarea plăţii de la bugetul de stat a corecţiilor financiare pentru fondurile europene cheltuite deficitar. Este vorba de aproximativ 700 de milioane de euro pentru toate programele finanţate din fonduri UE, din care Ministerul Finanţelor ar fi găsit, până acum, surse de finanţare doar pentru 750 de milioane de lei, pe care ar urma să îi plătească anul acesta Guvernul în locul primăriilor şi consiliilor judeţene, pentru proiecte derulate prin Programul Operaţional Regional. Întrucât suma se va reflecta în nivelul deficitului, Guvernul ia în calcul negocierea unui nivel mai mare al acestuia.
Delegaţia FMI este aşteptată în 17 iulie la Bucureşti, după ce directorul general al Fondului, Christine Lagarde, s-a aflat pentru două zile în România.
Ponta a mai arătat că în acest moment nu poate face precizări referitoare la numărul de disponibilizări care vor avea loc, dar a atras atenţia asupra faptului că există companii care încă sunt pe pierdere, problema principală fiind în zona transporturilor.
“Dincolo de CFR Marfă, la care avem de finalizat procedura de privatizare; CFR Infrastructură nu e pe pierdere, dar are bani de încasat de la CFR Călători şi CFR Marfă şi, practic, nu îşi încasează banii, e veşnicul cerc vicios, iar CFR Călători, ca de altfel în toată Europa şi cred că şi în America, e pe pierderi. Deci, în zona aceasta sigur că o să lucrăm în continuare la o parte de restructurări, însă nu vor fi mii şi mii de oameni care pleacă. Avem acea Ordonanţă 36 care ne permite să negociem salarii compensatorii, însă de fiecare dată problema este să ai şi resursele financiare necesare şi, implicit, cel mai important lucru, să ai noi investiţii, în special private, care să îţi creeze locuri de muncă”, a afirmat şeful Executivului.
El a adăugat că reformele structurale trebuie continuate în special în domeniul energiei, care reprezintă o mare oportunitate pentru România.
Fii primul care comentează