Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ÎNGERII SĂ-I CÂNTE ÎN CER

Guvernul Boc s-a înjumătăţit

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

PDL îşi asumă interimatul guvernării până după prezidenţiale, Vasile Blaga preia şefia MAI

[slideshow id=1120]

Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi decretul de revocare a lui Dan Nica şi cel de numire a lui Vasile Blaga ca interimar în funcţia de vicepremier şi ministru de Interne.

Ministrul de Interne revocat Dan Nica s-a aflat, miercuri seară, la Cotroceni, pentru o discuţie cu Traian Băsescu, la solicitarea şefului statului. Liderul PSD, Mircea Geoană, a precizat că Nica a avut acceptul său pentru întâlnirea de la Cotroceni. După întrevedere, Preşedinţia a dat publicităţii un comunicat în care menţionează că preşedintele l-a rugat pe Dan Nica să ia în considerare posibilitatea demisiei, soluţia la criza politică aflându-se la latitudinea ministrului social-democrat. Dan Nica a declarat, miercuri seară, că i-a spus preşedintelui Traian Băsescu că nu ia în calcul varianta demisiei, aşa cum i-a solicitat acesta, şi a precizat că întâlnirea a durat “până în zece minute”. “I-am spus că nu iau în calcul varianta demisiei şi că ar trebui să demisioneze Boc”, a declarat Nica. El a solicitat public luarea unei decizii “în regim de urgenţă: ori semnează cererea de revocare, ori n-o semnează”.

Miniştrii PSD şi-au depus demisiile

La scurt timp după ce s-a anunţat oficial revocarea lui Dan Nica, miniştrii social-democraţi au avut o scurtă şedinţă cu preşedintele partidului, Mircea Geoană. Acesta a anunţat: “Întreg grupul ministerial al PSD este în măsură să-şi anunţe demisia”, în semn de solidaritate cu vicepremierul Dan Nica.
Miniştrii PSD au mers apoi la Guvern pentru a-şi depune demisiile. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a ajuns ultima la Palatul Victoria, deoarece a întârziat din cauza traficului, iar ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, aflat în Spania, a trimis demisia prin socrul său, Ilie Sârbu. Opt dintre cei zece miniştri ai PSD au mers în sala de conferinţe a Palatului Victoria, unde vicepremierul Dan Nica a ţinut un discurs. Nica a declarat că şeful statului, premierul şi PDL sunt de vină pentru plecarea PSD din Guvern, acuzându-i că urmăresc câştigarea prezidenţialelor cu orice preţ de către Băsescu. El a spus totodată că democrat-liberalii intenţionează să fraudeze scrutinul.

Şi secretarii de stat PSD vor demisiona

Secretarii de stat PSD vor demisiona şi ei din funcţii odată cu demisiiile din Guvern ale miniştrilor social-democraţi. Acelaşi gest va fi făcut şi de secretarii de stat PSD din ministerele conduse de reprezentanţi ai PDL.
Potrivit Protocolului PDL-PSD, la ministerele conduse de democrat-liberali există câte un secretar de stat PSD, tot aşa cum la cele conduse de PSD există şi un secretar de stat PDL. O parte din secretarii de stat şi-au depus demisiile chiar joi.

Miniştrii PSD ar putea rămâne în funcţii 15 zile

Pedeliştii spun că începând de joi sunt 15 zile în care miniştrii PSD vor părăsi efectiv posturile, iar după acest interval PDL va propune pentru 45 de zile interimari pentru posturile ce au aparţinut PSD. O problemă pe care cei de la PDL nu au rezolvat-o încă este ce se va întâmpla după cele 60 de zile de “provizorat”, în condiţiile în care mandatele interimarilor ar expira chiar înaintea celui de-al doilea tur al prezidenţialelor.
Nu este clar, de asemenea, dacă apelând la instituţia interimatului, care înseamnă că îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de către noul Guvern, PDL intenţionează să propună pe această perioadă electorală o formulă guvernamentală care să fie supusă aprobării Parlamentului.
Nu este exclus ca PDL să propună un Guvern restructurat, cu mai puţine ministere, şi să ceară un vot în Parlament chiar înainte de turul doi. Astfel, dacă Parlamentul respinge această propunere şi apoi încă una, noul preşedinte, indiferent că va fi Traian Băsescu sau nu, va putea, potrivit Constituţiei, să dizolve Parlamentul, întrucât se consumă piedica impusă de Constituţie – aceea că pe ultimele şase luni ale mandatului prezidenţial, Parlamentul nu poate fi dizolvat.

PDL caută sprijin pentru un guvern minoritar

Prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, a afirmat că premierul Emil Boc are la dispoziţie varianta unui Guvern cu interimari sau pe cea a unui Guvern minoritar, eventual restructurat, care să fie sprijinit şi de unii parlamentari care “nu cred că e bine ca România să intre într-o criză politică”.
Videanu a acuzat PSD că a premeditat izbucnirea crizei deoarece au luat decizia ieşirii de la guvernare înainte ca preşedintele Traian Băsescu să ia o decizie privind revocarea lui Nica. “Vedem că ipocrizia atinge limite nemaiîntâlnite, PSD a premeditat şi a luat decizia ieşirii de la guvernare înainte de a lua preşedintele orice decizie. Luaţi declaraţia de ieri a purtătorului de cuvânt care în faţa sindicatelor le reproşa: «Ce mai veniţi la noi? Duceţi-vă la … că noi oricum ieşim de la guvernare»”. Videanu a spus că “PSD sacrifică o ţară pentru un om” şi că PDL “merge mai departe” şi va asigura stabilitatea guvernamentală.
“PDL îşi asumă actul de guvernare. PSD a ales să iasă de la guvernare şi să intre în campania electorală”, a spus Videanu.

Oltean: PDL este gata să guverneze singur

Vicepreşedintele PDL, deputatul Ioan Oltean, a declarat, joi, că partidul său este gata să guverneze singur. “PSD este un partid laş şi orgolios, lipsit de responsabilitate. Ne preocupă consolidarea formulei de guvern interimar. Vom vedea apoi ce se va întâmpla”, a declarat Ioan Oltean. Întrebat dacă se vor face şi schimbări de şefi de descentralizate, vicepreşedintele PDL a declarat că doar acolo unde au fost promovaţi oameni pe baza carnetului de partid şi nu a competenţelor. “Nu vom face înlocuiri de şefi astăzi sau mâine, fiindcă avem altele mai importante acum. Trebuie să consolidăm formula guvernamentală interimară. S-au făcut multe abuzuri. Nu vom cere înlocuirea decât în cazul acelor directori care au făcut abuzuri şi care au fost promovaţi pe baza carnetului de partid şi care, la rândul lor, au acţionat tot la comandă politică”, a declarat Ioan Oltean.

Blaga declară că nu se implică în campania pentru prezidenţiale

Vasile Blaga, desemnat ministru interimar de Interne, a declarat, la sediul MAI, că nu se va implica deloc în campania electorală dacă Traian Băsescu va candida. “Nu numai că nu voi fi şeful de campanie dacă Băsescu va candida, dar nu o să fac parte deloc din echipa de campanie”, a declarat Blaga. Acesta a afirmat că “viaţa merge înainte şi după 7 decembrie”.

Băsescu: România merge mai departe

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi seară că, la solicitarea primului-ministru Emil Boc, a semnat decretele de revocare pentru toţi miniştrii PSD.
Băsescu a declarat că ar fi fost imposibil să refuze o propunere de remaniere venită din partea premierului, atât pentru faptul că ar fi fost neconstituţional, cât şi pentru că un astfel de gest ar fi “pulverizat” autoritatea primului-ministru în cadrul echipei guvernamentale. Băsescu a afirmat că spiritul şi litera Constituţiei, dar şi precedentele pe care le-a creat de-a lungul timpului acceptând propuneri de revocare venite de la fostul premier Tăriceanu, sunt motivele pentru care a acceptat orice remaniere. Preşedintele a declarat că în acest moment la guvernare se află doar PDL, că trebuie să fie delegaţi miniştrii aflaţi în funcţie pentru gestionarea obiectivelor politice din programul de guvernare şi că Guvernul este în deplinătatea capacităţii sale de exerciţiu. “Una din obligaţiile fundamentale ale Cabinetului este să probeze capacitatea de a reduce costurile la nivelul aparatului central”, a mai spus Băsescu. “N-aş vrea să văd că funcţii de secretari de stat se umplu cu clientelă politică”, a punctat preşedintele.
Şeful statului a ţinut să asigure că România merge înainte şi că deşi situaţia creată odată cu ieşirea social-democraţilor de la guvernare nu este un lucru bun, este însă “departe de a fi o tragedie”. Mai mult, a arătat preşedintele, având în vedere că nu mai există motivaţia negocierilor între cele două partide din Coaliţie, una dintre obligaţiile fundamentale ale Cabinetului, “aşa cum arată el acum, asumat integral de PDL, partidul care dă premier”, este să probeze capacitatea de a reduce costurile publice la nivelul aparatului central. Un ministru care discreditează fără probe şi cu anticipaţie un proces electoral nu are ce căuta în Guvern, a mai spus preşedintele, adăugând că premierul trebuie să găsească o majoritate în Parlament.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns