
Guvernul României continuă să facă angajări masive, în ciuda măsurilor de austeritate implementate la începutul anului 2025. Deși au fost anunțate înghețări salariale și concedieri în anumite domenii, administrația publică rămâne unul dintre cei mai mari angajatori ai țării. Recent, a fost publicată lista posturilor vacante pentru anul în curs, oferind mii de oportunități de angajare în diverse instituții de stat.
Mii de posturi disponibile în administrația publică
Guvernul a finalizat listele cu locurile de muncă vacante pentru anii 2025 și 2026. Acestea acoperă o gamă variată de poziții, de la funcții de execuție la poziții de conducere, iar domeniile cu cele mai multe angajări includ educația, sănătatea, Ministerul de Interne și Apărarea.
Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, planificarea resurselor umane în sectorul public nu este întotdeauna realizată strategic. Lipsa unei analize coerente a necesităților de personal generează dificultăți în recrutare și conduce la un procent ridicat de posturi neocupate.
„Instituțiile centrale trebuie să elaboreze Planuri Strategice Instituționale (PSI) pe termen mediu, care să coreleze necesarul de personal cu obiectivele strategice ale instituției. Până acum, lipsa unor astfel de planuri a reprezentat o deficiență majoră în sistem”, se arată în raport.
Număr record de locuri de muncă scoase la concurs
În ianuarie 2025, aproape 900 de posturi au fost publicate în sectorul public, ceea ce reprezintă o creștere de 33% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai multe angajări s-au înregistrat în educație, urmate de sectorul medical și administrația locală.
Conform platformei eJobs.ro, Bucureștiul este lider național în recrutările din sectorul public, cu 160 de locuri disponibile, urmat de Cluj (59 de posturi), Iași, Constanța și Prahova. La polul opus, județele cu cele mai puține angajări sunt Ialomița, Covasna, Bihor, Arad și Mureș.
Cine sunt candidații căutați?
Mai mult de jumătate dintre locurile de muncă disponibile la stat sunt destinate persoanelor cu studii superioare (white collar). De asemenea, sunt disponibile 175 de posturi pentru muncitori calificați (blue collar) și 130 de poziții „grey collar”, care implică atât muncă fizică, cât și activități de birou.
Bogdan Badea, CEO eJobs, a subliniat că „statul a fost dintotdeauna un angajator atractiv datorită stabilității locului de muncă și a salariilor sigure. Totuși, observăm o creștere a interesului pentru sectorul privat, mai ales în rândul tinerilor.”
Lista posturilor vacante în sectorul public
Persoanele interesate de un loc de muncă în instituțiile de stat pot consulta listele oficiale pe site-urile autorităților publice sau pe platformele de recrutare. Printre cele mai importante oportunități de angajare se numără:
1.000 de posturi la Casa Națională de Pensii, necesare pentru procesul de recalculare a pensiilor;
Locuri disponibile în spitale și unități de învățământ;
Poziții administrative în primării și consilii județene;
Funcții publice în ministere și agenții guvernamentale.
În prezent, aproximativ 1,3 milioane de români sunt angajați în instituțiile de stat.
Fii primul care comentează