Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Guvernul îşi propune să absoarbă un nivel record de fonduri europene în 2012 – 6 miliarde euro

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Autorităţile şi-au propus un plan ambiţios în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene din acest an, mizând practic pe o sumă-record de 6 miliarde euro, cam cât a reuşit în ultimii trei ani la un loc, scrie capital.ro.

Ţinta de absorbţie pentru acest an este prezentată în scrisoarea de intenţie către FMI şi Comisia Europeană. Fondurile europene rămân în continuare cea mai sănătoasă sursă de finanţare pentru România şi pentru bugetul de stat, însă rămâne de vazut în ce măsură va fi atinsă această ţintă.

 

Atingerea acestei ţinte este cu atât mai importantă cu cât pe baza ei Guvernul şi-a construit bugetul pentru acest an, respectiv un plan de venituri şi cheltuieli.

Cu cât s-ar îndepărta mai mult de la această ţintă de absorbţie, Guvernul va avea probabil dificultăţi pentru a-şi atinge ţinta de deficit bugetar pentru acest an, de 3% pe cash (pe standarde locale de contabilitate) sau de 1,9% pe ESA 95 (pe standarde internaţionale de contabilitate).

Din cele 6 miliarde de euro, 3,5 miliarde reprezintă obiectivul de absorbţie pe partea fondurilor structurale şi de coeziune, iar 2,5 miliarde – fonduri pentru programele de dezvoltare agricolă şi rurală, precum şi fonduri pentru piscicultură.

Pentru a sprijini în mod semnificativ absorbţia din acest an, autorităţile spun că „au identificat proiectele prioritare, au întărit capacitatea autorităţilor de management şi au făcut câţiva paşi pentru reducerea birocraţiei”.

De asemenea, au adoptat un Cod de Conduită pentru personalul care lucrează cu fonduri europene, iar pentru a asigura efectiv implementarea acestuia, un mecanism de monitorizare a fost adoptat la sfârşitul lunii februarie.

Pentru a creşte capacitatea autorităţilor de management (inclusiv pentru fondurile agricole), 100 de posturi vacante şi alte 211 de posturi noi vor fi completate până la finele lunii iunie 2012.

Totodată, guvernul a luat poate una din cele mai importante măsuri, limitând la 45 de zile timpul privind rambursarea cererilor de plată către beneficiari, la nivelul tuturor autorităţilor de management.

Pentru a vedea cât de ambiţioasă e ţinta pentru acest an, menţionăm că anul trecut absorbţia s-a cifrat la 2,5 miliarde euro, ce-i drept un maxim absolut, dar modest, după ce în 2010 am absorbit 2 miliarde euro, iar în 2009 – 2,36 miliarde euro.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns