Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

IMPOZITAREA PENSIILOR SPECIALE

Guvernul renunță la impozitarea progresivă a pensiilor speciale, conform deciziei CCR

Guvernul renunță la impozitarea progresivă a pensiilor speciale, conform deciziei CCR
Guvernul a renunțat la impozitarea progresivă a pensiilor speciale, revenind la o cotă unică de 10% pentru sumele ce depășesc 3.000 de lei, în conformitate cu decizia Curții Constituționale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență prin care elimină impozitarea progresivă a pensiilor speciale, revenind la aplicarea unei cote unice de 10% pentru sumele ce depășesc pragul de 3.000 de lei pe lună. Decizia este în conformitate cu hotărârea Curții Constituționale a României (CCR) din decembrie 2024.

 

 

Astfel, pensiile speciale vor fi impozitate în același mod ca și cele din sistemul public, bazat pe contributivitate, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență.

 

 

 

Declarațiile Guvernului
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a precizat că Executivul a fost nevoit să renunțe la impozitarea progresivă ca urmare a deciziei CCR, care a declarat această măsură neconstituțională.

 

 

„Guvernul nu a renunțat din proprie inițiativă la impozitarea progresivă, ci a fost obligat să se conformeze deciziei Curții Constituționale. Aceasta a stabilit că impozitarea progresivă a pensiilor speciale contravine prevederilor legale, astfel că Executivul a revenit la aplicarea cotei de 10% pentru sumele ce depășesc 3.000 de lei”, a declarat Constantin.

 

 

Prin Decizia nr. 724/2024, CCR a constatat că dispozițiile articolului 101 din Codul Fiscal sunt neconstituționale, criticând modalitatea de calcul care făcea diferențiere între partea contributivă și cea necontributivă a pensiilor. Curtea a subliniat că doar o impozitare unică, proporțională, este conformă cu actualul cadru legislativ.

 

 

 

Impactul asupra legislației fiscale
Potrivit Constituției, orice dispoziție declarată neconstituțională își pierde efectele în termen de 45 de zile dacă nu este modificată pentru a fi în concordanță cu legea fundamentală. Pe această perioadă, aplicarea prevederilor este suspendată automat.

 

 

Astfel, prin ordonanța adoptată, Guvernul a modificat Codul Fiscal și a revenit la sistemul anterior de impozitare, menținând cota unică de 10% pentru sumele ce depășesc plafonul lunar de 3.000 de lei. De asemenea, rămâne în vigoare mecanismul actual de calcul, reținere și plată a impozitului de către plătitorii de venituri din pensii, termenul de plată fiind până pe 25 ale lunii următoare celei în care s-a realizat venitul.

 

 

Prin această decizie, Executivul se aliniază hotărârii CCR, menținând un regim fiscal unitar pentru toate categoriile de pensii, fără diferențieri între partea contributivă și cea necontributivă a acestora.

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*