Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Guvernul urmează să rectifice miercuri bugetul de stat pe 2010

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul urmează să adopte, miercuri, forma finală a rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale pentru 2010. Conform proiectului de ordonanţă obţinut de AGERPRES, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului vor primi cei mai mulţi bani la rectificarea bugetară.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va primi suplimentar 4,365 miliarde lei, reprezentând transferuri de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru echilibrare, finanţarea drepturilor persoanelor cu handicap, precum şi pensiile I.O.V.R., indemnizaţii reparatorii, alocaţii de stat pentru copii, alocaţii familiale, indemnizaţii pentru creşterea copilului şi alte ajutoare sociale.

Ministerul Sănătăţii va primi 2,816 miliarde lei, reprezentând transferuri din bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru acoperirea deficitului, Ministerul Mediului şi Pădurilor – 241,2 milioane lei, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri – 207,1 milioane lei.
De asemenea, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va obţine în plus 56,9 milioane lei, pentru finanţarea proiectului privind restaurarea şi reabilitarea monumentelor istorice şi a proiectului privind reabilitarea şi consolidarea unor clădiri culturale (Biblioteca Naţională a României, Teatrul I. L. Caragiale, etc.), Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – 49,6 milioane lei, în principal, pentru plata serviciilor de închiriere de licenţe aferente produselor Microsoft, iar Academia Română – 17 milioane lei, pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.
Pe de altă parte, bugetele Ministerului Educaţiei şi Ministerului Administraţiei şi Internelor vor pierde cele mai mari sume în urma rectificării bugetare, respectiv 117,76 milioane euro (494,6 milioane lei) şi circa 113,52 milioane euro (476,8 milioane lei), conform proiectului de ordonanţă obţinut de AGERPRES.
În schimb, Guvernul va majora cheltuielile din fondurile provenite din credite externe la Ministerul Administraţiei şi Internelor cu 170 de milioane de lei.
Vor fi tăiate totodată bugetele pentru Ministerul Apărării Naţionale – circa 66,3 milioane de euro (278,5 milioane lei), Ministerul Justiţiei – 47,14 milioane euro (198,0 milioane lei), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – 40,14 milioane euro (168,6 milioane lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – 33,9 milioane euro (142,5 milioane lei), Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii – 28,97 milioane euro (121,7 milioane lei), Ministerul Public – 25,05 milioane euro (105,2 milioane lei).
În cadrul discuţiilor avute săptămâna trecută, în primă lectură, pe rectificarea bugetară, Guvernul a anunţat că va suplimenta fondurile pentru cofinanţarea proiectelor europene de la Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului şi va capitaliza în acest sens cu 46 de milioane de euro Fondul Naţional de Garantare a creditelor pentru întreprinderi.
Potrivit premierului Emil Boc, rectificarea de buget vizează “asigurarea sumelor necesare pentru cofinanţarea proiectelor europene”.
“Nu se taie niciun euro de la cofinanţare, dimpotrivă, la Mediu şi Agricultură am suplimentat, astfel încât absorbţia fondurilor UE să nu aibă de suferit. Am capitalizat Fondul de Garantare cu 46 de milioane de euro, în vederea garantării prefinanţărilor şi cofinanţărilor pentru firmele care au proiecte europene”, a subliniat recent premierul Boc.
De asemenea, la rectificarea din acest an se vor aloca 1,9 miliarde de lei pentru plata datoriilor pe care statul le are la firmele din domeniul Sănătăţii. La aceşti bani se adaugă 0,9 miliarde de lei la bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), pentru achitarea plăţilor acesteia către furnizori.
Guvernul va mai aloca 500 de milioane de lei pentru ştergerea altor datorii pe care companiile de stat le au la diverşi agenţi economici, care, la rândul lor, au datorii la stat.
În privinţa bugetului asigurărilor sociale de stat, Guvernul alocă încă 3,8 miliarde de lei pentru plata pensiilor până la finalul acestui an.
Şeful Executivului a anunţat că bugetul va fi rectificat pe o scădere economică de 1,9 la sută în 2009 şi un deficit bugetar de 6,8 la sută din PIB, iar cheltuielile de capital vor fi reduse cu 0,2 la sută din PIB, fiind asigurată finanţarea domeniilor prioritare.
Produsul Intern Brut pe care va fi fundamentată rectificarea bugetară este de 511,581 miliarde lei.
Rectificarea bugetară pe care Guvernul urmează să o aprobe miercuri este realizată pe un curs de schimb de 4,24 lei/euro, mai mic decât cel luat în calcul iniţial, de 4,25 lei/euro.
Specialişti din Ministerul Finanţelor Publice au declarat că un curs de schimb mai mic luat în calcul la rectificarea bugetului va avea un impact favorabil, datorită economiilor la serviciul datoriei publice.
Reprezentanţii MFP şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au analizat, luni, proiectul de rectificare bugetară pentru anul 2010, conducerea Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) apreciind că rectificarea bugetară pe care Guvernul intenţionează să o aprobe nu are o bază corectă.
“Este o rectificare bugetară extrem de prudentă care se bazează pe o prognoză exagerat de negativistă, care infirmă evoluţiile pozitive din prima parte a acestui an, evoluţia economiei şi, în special, a exporturilor care au avut o creştere de 20 la sută”, a declarat, luni, secretarul general al ANEIR, Mihai Ionescu.
Reprezentanţii Consiliului Fiscal (CF) au anunţat, luni, că procesul de rectificare bugetară nu respectă în totalitate principiile transparenţei, stabilităţii şi echităţii.
“Principiul transparenţei nu este respectat, de exemplu, prin faptul că revizuiri majore ale unor capitole de venituri (în special veniturile nefiscale) şi de cheltuieli nu sunt însoţite de note explicative privind sursele revizuirii şi ipotezele luate în calcul”, a precizat CF.
În acest sens, Consiliul Fiscal recomandă îmbunătăţirea transparenţei procesului bugetar prin fundamentarea detaliată a surselor revizuirii veniturilor şi cheltuielilor bugetare pe fiecare capitol din bugetul general consolidat.
“În ceea ce priveşte principiul stabilităţii, Guvernul are obligaţia de a conduce politica fiscal-bugetară într-un mod care să asigure predictibilitatea acesteia pe termen mediu, în scopul menţinerii stabilităţii macroeconomice.
Cu toate acestea, creşterea recentă a TVA, deşi motivată prin imperativul asigurării echilibrului bugetar, nu s-a făcut în conformitate cu principiul stabilităţii, măsura fiind implementată într-un orizont de timp foarte scurt şi fără o estimare detaliată de impact, deşi efectele ei asupra economiei sunt majore”, se arată într-un comunicat al CF privind proiectul de rectificare bugetară.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns