Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Hăineală susține că modificările Codului penal vor fi cuprinse în informarea către CE

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, a declarat duminică, la Digi24, că ultimele modificări ale Codului penal adoptate de Parlament vor fi incluse în informarea pe luna decembrie către Comisie Europeană, care va fi transmisă până la sfârșitul săptămânii.


“Noi, oricum, informăm Comisia Europeană, lunar, referitor la toate elementele de interes, pe MCV. Nu a plecat (n.r. — informarea pe luna decembrie), dar va pleca și va include aceste aspecte, cu siguranță. Până la finele săptămânii. Este raportul de progrese pe care îl trimitem, e în practica noastră. Orice instituție care are competențe din perspectiva MCV informează periodic, lunar respectiv, cu privire la evoluțiile relevante și este clar că atât timp cât implementarea noilor coduri și stabilitatea cadrului normativ reprezintă chestiuni de referință pentru Comisia Europeană, este evident că ne vom referi la ele și vom face exact istoricul din perspectiva noastră și din punctul nostru de vedere”, a afirmat șeful CSM, care a explicat că va fi transmis la Bruxelles punctul de vedere înaintat Parlamentului
Întrebată dacă intenționează să atragă atenția și altor organisme, în afară de Comisia Europeană, președintele Consiliului a precizat: “O să analizăm și o să vedem”.
Legat de modificările Codului penal și de legea privind amnistia și grațierea, ea a susținut că soluția este la Curtea Constituțională și că speră să fie declarate neconstituționale aceste inițiative legislative.
“Apoi, sigur, Parlamentul va fi ținut de limitele deciziei CCR. Dar în forma în care sunt acum reprezintă un regres major pentru România, sincer. (…) Semnalul este clar, unul negativ, evident. (…) În momentul în care noi, magistrații, știm foarte bine că activitatea noastră este sub lupa CE, că trebuie să atingem anumite standarde în modul în care aplicăm legea, este descurajant să vezi că nu mai ai ce să aplici, că nu mai ai o lege care să-ți permită să răspunzi nevoilor de apărare socială. Ce înseamnă nevoi de apărare socială? Dacă o societate se confruntă la un moment dat cu un anumit fenomen, atunci legislația pentru combaterea și prevenirea fenomenului respectiv trebuie să devină mai dură sau să se mențină cel puțin la gradul de duritate pe care îl avea, în niciun caz să se creeze tot felul de portițe pentru exonerarea, pentru scăparea de răspundere penală a unor persoane “, a arătat șeful CSM.
Hăineală a adăugat că toate efectele acestei situații vor fi șterse printr-o eventuală decizie de neconstituționalitate a CCR însă percepția CE nu va putea fi înlăturată.
“Șterge efectele în plan concret, la modul că nu vom mai avea niște acte normative cu un astfel de conținut. Ceea ce nu va șterge o eventuală decizie a Curții Constituționale va fi percepția CE asupra noastră. Repet, avem obligația de a menține cadrul legislativ pe ce înseamnă anticorupție, pe ce înseamnă legislație privind integritatea, intact. Or, noi exact asta nu am făcut și efectul ăsta îmi vine greu să cred că se va șterge sau se va șterge prea ușor din percepția CE”, a mai spus ea.
În ceea ce privește afectarea negocierilor pentru admiterea în Schengen, Hăineală a reiterat că o astfel de inițiativă e un regres.
“M-am uitat și eu la declarațiile oficialilor europeni. Cred că la ora asta Schengen-ul nu e un subiect pentru noi și cred că, deși, mă rog, teoretic, subiectul Schengen nu se conexează cu MCV, dar pe de altă parte, probabil că pe undeva există o asociere a celor două teme pe agenda europeană și, după cum am spus, e un regres major. O astfel de inițiativă e un regres”, a mai precizat șeful CSM. AGERPRES

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns