Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Una dintre cele mai importante legi care se lasă așteptată este cea a salarizării. De fapt, politica ultimilor ani s-a învârtit în jurul salariilor. Dacă PDL, în loc să taie salariile cu 25%,  ar fi   adoptat  o lege a salarizării astăzi se număra printre partidele în viață. A fost un întreg scandal pe marginea pensiilor și salariilor nesimțite. S-au inventat sporuri care duc venitul unui funcționar de stat peste dublul sau triplul salariului de președinte al țării. S-au auzit despre salarii de mii de euro pe lună, plătite din bani publici.

Nu există județ în țară în care să nu existe câteva salarii de 150-200 de milioane lei vechi pe lună. Populația s-a fixat pe indemnizațiile parlamentarilor, dar ele sunt mici copii față de directorii diverselor regii de stat. Pe scurt, este un haos total. Recunoaște acest lucru Rovana Plumb. Și promite că va schimba lucrurile.

De ce nu s-a făcut ordine până acum? Vina o poartă toate guvernele. Fiecare a avut un interes să lase lucrurile așa cum le-a găsit. Ca să nu-i supere pe eventualii votanți. Pe de altă parte salariile nesimțite erau o formă de recompensare pentru munca din campaniile electorale. Haosul era planificat.

Cu cât legile erau mai stufoase cu atât se puteau acorda salarii mai mari clientelei politice. Așa a fost în timpul guvernelor de stânga, de dreapta, conduse de Năstase, Tăriceanu, Boc, Ponta. Nimic nu s-a schimbat, indiferent cine a fost președintele țării. Se poate vorbi despre o adevărată mafie a salariilor nesimțite transpartinică.

Rovana Plumb, aflată la conducerea PSD cât timp lipsește Victor Ponta, își încearcă norocul. Promite că va da o nouă lege a salarizării. Nu cumva este un subterfugiu pentru a distrage atenția de la scandalul legat de lipsa lui Victor Ponta din țară? PSD este ultimul partid care ar avea interesul să schimbe ceva în domeniu.

A fost catalogat drept un partid administrativ. Cei mai mulți funcționari de stat sunt membri, simpatizanți și votanți ai PSD. Haosul pe care-l invocă Rovana Plumb este cel mai convenabil. Se înțelege că prin adoptarea unei legi se urmărește mai buna gestionare a banului public. Dacă prin noua lege nu se vor micșora salariile nesimțite ce rost mai are legea salarizării?

Desigur, se poate presupune că anumite salarii vor crește. Este normal să se aibă în vedere veniturile mici ale medicilor, cadrelor didactice, cercetătorilor etc. Nu s-a auzit că opoziția să aibă pregătită o astfel de lege din moment ce mare parte din cei cu venituri mici au ocupații liberale. PNL încă nu a avut nicio reacție. Nu au reacționat  public încă nici sindicatele.

Raportul dintre salariul minim și maxim ar urma să fie de 1 la 18. Dacă la 1 ianuarie 2016 salariul minim se va ridica la 1 200 lei, înseamnă că salariile mari se vor ridica la aproximativ 21 000 lei. În euro, unii vor câștiga 260 de euro, iar alții 4 500 de euro pe lună. De la prima privire se vede că nu se face nicio economie.

În timpul comunismului raportul era de 1 la 6. În democrație raportul este de 1 la 18. Poate un partid de stânga promova o astfel de lege care, până la urmă nu face decât   să mărească prăpastia dintre cei săraci și cei bogați? Cât de social democrat este proiectul de lege pregătit de PSD? Din primele informații pare mai degrabă liberal.

Să nu ne imaginăm că după adoptarea acestei legi vor dispărea sporurile. Un drept odată câștigat nu se mai pierde. PSD demonstrează încă o dată că este preocupat de câștigarea unui capital electoral indiferent de costuri. Alimentând aparatul greoi al statului PSD speră să câștige alegerile de anul viitor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Și marți și 13

Asculta acest articol O zi așteptată cu îngrijorare. Anunțată din timp, Rezoluția pentru România se face publică în cursul zilei