Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat, miercuri, că urmează să se faca “o analiză serioasă” privind cheltuielile de la Apele Romane, în contextul în care inundatiile au facut ravagii în mai multe judeţe din ţară. Potrivit lui Dragnea, banii de la Apele Romane ar fi fost redirectionaţi în ultimii ani mai mult către studii de fezabilitate şi harţi de risc de inundaţii, fără a se face însă destule lucrsri care ss previns inundaţiile.
UPDATE: Bilanţul inundaţiilor: 1.184 persoane evacuate, peste 2.000 case inundate şi 83 drumuri afectate
Un număr de 1.184 persoane au fost evacuate de la producerea inundaţiilor şi 99 de locuinţe au fost distruse, la care se adaugă alte 168 locuinţe avariate şi 2.003 case inundate, a anunţat ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă de la Guvern.
El a mai precizat că inundaţiile au afectat până în prezent, la nivel naţional, 223 anexe gospodăreşti, care au fost distruse, şi 185 unităţi administrativ-teritoriale.
Au fost afectate 7 drumuri naţionale, pe porţiuni ce însumează 1,5 kilometri, 37 drumuri judeţene pe o distanţă totală de 88,7 kilometri şi 39 drumuri comunale pe porţiuni totale de 239 kilometri.
Meteorologii au emis o nouă avertizare cod portocaliu pentru judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj, valabilă de joi, ora 03.00, până vineri, la aceeaşi oră. În cele trei judeţe va ploua torenţial şi se vor cumula local cantităţi de apă de 40-50 de litri pe metru pătrat şi izolat peste 70 de litri pe metru pătrat, scrie Mediafax.
De asemenea, judeţele Timiş, Hunedoara, Gorj, Vâlcea şi Olt vor fi, de joi, ora 03.00, până vineri, la ora 10.00, sub avertizare cod galben de ploi şi vijelii. În aceste judeţe vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 50 de litri pe metru pătrat.
După ce Apele Române au dat peste 40 de milioane de euro pentru realizarea hărţilor de hazard la inundaţii, acum Ministerul Mediului va cheltui alte 77 milioane de euro pentru realizarea unui sistem informaţional destinat prevenirii şi reducerii consecinţelor distructive ale inundaţiilor.
Autorităţile anunţau că aceste hărţi vor fi utile inclusiv autorităţilor locale în lupta impotriva inundaţiilor. Hărţile de hazard la inundaţii arată limita inundaţei – adică până unde se poate extinde apa într-un scenariu considerat – şi adâncimea sau nivelul apei.
Zonele cu cel mai mare risc de inundaţii sunt, potrivit reprezentanţilor Apelor Române, Bazinul inferior al Siretului, zona Banatului, zona dinspre Prut, iar la nivelul Capitalei, zonele inundabile sunt în vestul Bucureştiului şi zona lacurilor, în special lacul Colentina.
Judeţele considerate cu risc de inundaţii de societăţile de asigurări sunt: Tulcea, Brăila, Olt, Teleorman, Ialomiţa, Galaţi, Maramureş, Sălaj, Hunedoara, Dolj, Călăraşi, Giurgiu
Fii primul care comentează