Helmut Duckadam, unul dintre cei mai mari portari din istoria fotbalului românesc, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 65 de ani. Internat la Spitalul Militar, acesta a pierdut lupta cu problemele de sănătate care l-au afectat în ultimii ani. Decesul a fost confirmat la ora 11:50, iar vestea tragică a fost urmată de un val de mesaje de condoleanțe din partea foștilor colegi, prieteni și suporteri.
Un Erou Național și Recordman în Guinness Book
Helmut Duckadam a devenit simbolul fotbalului românesc în 1986, când, în finala Cupei Campionilor Europeni, a apărat patru lovituri de departajare împotriva echipei FC Barcelona, un record care i-a adus locul în Guinness Book. Acea noapte magică de la Sevilla a făcut ca Steaua București să devină prima echipă din Europa de Est care câștiga cel mai prestigios trofeu al fotbalului de club.
În ciuda gloriei, cariera sa a fost curmată brusc din cauza unui cheag de sânge la brațul drept, ceea ce l-a obligat să se retragă din fotbalul profesionist.
Duckadam a avut parte de numeroase încercări din punct de vedere medical. Cu patru operații pe artere și o intervenție pe cord deschis în urmă cu trei luni, fostul portar a recunoscut că viața sa era o luptă continuă cu problemele de sănătate. El cheltuia anual între 5.000 și 8.000 de euro pe medicamente și lua zilnic între 18 și 22 de pastile.
„Nu-mi este ușor, dar nu vreau să mă plâng,” spunea Duckadam cu demnitate, într-un interviu recent.
Născut în comuna Semlac din județul Arad, Duckadam a început cariera la UTA Arad, fiind transferat la Steaua București în 1982. După retragerea din activitatea sportivă, a avut diverse roluri, inclusiv cel de lucrător la Poliția de Frontieră. A încercat să emigreze în SUA prin Loteria Vizelor, dar experiența nu a fost una reușită, determinându-l să revină în România.
Începând cu 2010, Duckadam a fost președinte de imagine al FCSB, poziție pe care a ocupat-o timp de un deceniu.
Helmut Duckadam a fost un susținător vocal al recompensării eroilor fotbalistici din 1986 prin rente viagere. În ciuda contribuției sale imense la istoria sportului românesc, Duckadam și colegii săi nu au fost incluși pe lista sportivilor care primesc indemnizații, cu excepția antrenorului Emeric Ienei. „Merităm din plin,” declara Duckadam, subliniind sacrificiile și performanțele generației sale.
Fostul său coechipier, Marcel Pușcaș, a fost printre primii care au transmis un mesaj emoționant: „Drum lin, Helmut. Dumnezeu să te odihnească!” Pușcaș a povestit că a vorbit cu Duckadam cu doar o săptămână înainte de deces, iar acesta era optimist și vesel.
Helmut Duckadam va rămâne în memoria colectivă drept „Eroul de la Sevilla,” cel care a adus bucurie unei întregi națiuni. A fost mai mult decât un fotbalist excepțional; a fost un simbol al determinării, al curajului și al generozității.
Familia, prietenii și întreaga lume a fotbalului își iau rămas bun de la o legendă. Moștenirea sa va dăinui prin poveștile despre noaptea magică din 1986 și prin exemplul pe care l-a oferit generațiilor viitoare.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Fii primul care comentează