Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ISTORIA CAMPIONATULUI EUROPEAN DE FOTBAL

Henri Delaunay a avut ideea organizării competiției europene încă din anii ’20

Henri Delaunay a avut ideea organizării competiției europene încă din anii ’20
Delaunay, devenit între timp unul dintre cei mai influenți oficiali din fotbalul francez, a importat modelul Cupei Angliei în Franta
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Istoria nu reține cu exactitate când a fost propusă pentru prima oară ideea unui Campionat European de fotbal, dar asta nu înseamnă decât că avem mai multe de povestit.

 

 

În 1926, anul în care Germania și Uniunea Sovietică semnau Tratatul de la Berlin, declarându-și neutralitatea în cazul unui atac a unei terțe părți, selecționerul naționalei de fotbal a Austriei propunea un turneu continental pentru sportul care avea să cucerească întreaga planetă.

 

Nici de data asta nu avea să devină realitate ideea asta, pentru că nu exista încă o organizație oficială a fotbalului european. Și nici nu avea să existe una… timp de încă aproape 30 de ani. Din fericire însă, în toată vremea asta, Campionatul European care nu se jucase vreodată avea deja un ambasador în persoana francezului Henri Delaunay (foto), iar el este chiar personajul principal al acestei povești.

 

 

La începutul secolului XX, Delaunay, parizian născut într-o familie înstărită, era unul dintre cei care începeau să simtă fiorul fotbalului. L-a jucat pe teren, a fost și arbitru, însă la 24 de ani deja era presedintele unui club parizian, numit Étoile des Deux Lacs, dispărut între timp. Pasiunea lui Delaunay însă, nu a dispărut, ci… a pus temelia unui imperiu.

 

 

Nefiresc lucru, mai ales în acele vremuri, ca un francez să admire ceva ce se întâmplă peste Canalul Mânecii, în Anglia, dar asta nu l-a oprit pe Delaunay sa fie printre cei 75.000 de spectatori care au asistat la finala Cupei Angliei din 1902, jucată între Southampton si Sheffield United.

 

 

Evenimentul avea să-l marcheze nu doar pe francez, ci si fotbalul francez, pentru ca, 15 ani mai tarziu, in 1917, Cupa Charles Simon lua ființă. Azi cunoastem aceasta competitie sub un alt nume: Coupe de France.

 

 

Delaunay, devenit între timp unul dintre cei mai influenți oficiali din fotbalul francez, a importat modelul Cupei Angliei în Franta. Și acesta asta fost doar începutul.

 

CITEȘTE ȘIFrenkie de Jong OUT de la EURO 2024 din cauza unei accidentări

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns