
Câteva picături de sânge pot face diferența. În multe culturi și religii, o pată roșie pe cearșaf în noaptea nunții este încă considerată o dovadă esențială că mireasa a trăit cu castitate până în acel moment. Aceasta este văzută ca un simbol al virginității ei, pe care numai soțul ei o poate lua. Pierderea virginității înainte de căsătorie este asociată cu necurăția și poate aduce dezonoare familiei. Această presiune asupra virginității poate duce la crime de onoare.
Cu toate acestea, documentarul „The Myth of the Hymen” de Bayerischer Rundfunk (BR) dezvăluie că conceptul de himen și presupusa sângerare asociată cu ruperea acestuia nu au nicio bază medicală sau anatomică. Profesorul Mandy Mangler, medic-șef pentru ginecologie, explică că himenul nu există și că coroana vaginală nu este un strat de piele care se rupe în timpul primului act sexual. Este, de fapt, un inel deschis de mucoase, fără vase de sânge relevante care să provoace sângerare.
Documentarul evidențiază că ideea de virginitate este o construcție socială care a fost folosită pentru a controla dorința feminină și care continuă să aibă un impact asupra femeilor și astăzi. Virginitatea este considerată un instrument de putere într-o societate patriarhală care încă privește sexualitatea din perspectiva masculină și limitează libertatea femeilor de a se exprima sexual.
Documentarul arată, de asemenea, că există companii și medici dubioși care câștigă bani „restaurând” artificial presupusa virginitate. Femeile sunt expuse la practici periculoase și inutile, cum ar fi utilizarea de plăci din sânge de animal sau coaserea unui strat subțire de piele la intrarea în vagin.
În final, „The Myth of the Hymen” evidențiază modul în care suprimarea sexualității feminine continuă să afecteze femeile și aduce în discuție necesitatea de a educa corect și de a schimba perspectivele asupra sexualității feminine.
Fii primul care comentează