Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Hollande castiga primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Socialistul Francois Hollande a caştigat primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta cu 28,4-29,3% din voturi, urmat de Nicolas Sarkozy cu 25,5-27%, cei doi urmand sa se confrunte in turul al doilea, la 6 mai, potrivit estimarilor publicate la inchiderea urnelor.

Pentru cel de-al doilea tur, socialistul pare ca va putea conta pe voturile stangii radicale şi ale ecologiştilor, in timp ce rezervele de voturi pentru preşedintele in exercitiu sunt mai mici, relateaza Mediafax.

Conform estimarilor pe baza buletinelor de vot, publicate de posturile de televiziune, Francois Hollande a obtinut intre 28,4 şi 29,3% din voturi, in fata lui Nicolas Sarkozy, care are intre 25,5 şi 27% şi pierde astfel pariul caştigarii primului tur pentru a obtine o noua dinamica pana la 6 mai.

Potrivit preşedintelui Partidului Socialist, Martine Aubry, “aceasta este o dezavuare teribila” a preşedintelui in exercitiu.

 Candidata extremei-dreapta, Marine Le Pen, se claseaza pe locul al treilea, cu 18,2-20 de procente, potrivit estimarilor, fiind urmata de reprezentantul stangii radicale, Jean-Luc Melenchon (10,8-11,7 procente) şi centristul Francois Bayrou (8,5-9,1%).

Marine Le Pen a adus astfel extrema-dreapta din Franta la un nivel pe care nu l-a mai atins niciodata pana in prezent, ceea ce i-ar putea permite sa influenteze mai mult turul al doilea. Vicepreşedintele Frontului National, Louis Aliot, s-a declarat “foarte multumit” de acest prim tur.

Socialista Segolene Royal, candidata la alegerile din 2007, a declarat de altfel ca partidul sau trebuie sa se adreseze alegatorilor extremei-dreapta.

Potrivit institutelor de sondaje, nici unul dintre ceilalti candidati nu a atins 5 procente, ecologista Eva Joly obtinand intre 2 şi 2,2%.

Acest rezultat este cu atat mai semnificativ cu cat francezii au votat in numar mai mare decat se preconiza in acest prim tur, dominat de criza economica. Rata de participare a fost de peste 80%, conform institutelor de sondaje, mai putin decat in 2007 (83,77%), dar net superioara celei din 2002 (71,6%).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

UDMR, reclamată la AEP

Asculta acest articol Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) va sesiza Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) privind ”încălcarea Legii electorale” de