Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

VACANȚĂ

Hoteluri goale în Turcia, restaurante și plaje pline pe insulele grecești

Hoteluri goale în Turcia, restaurante și plaje pline pe insulele grecești
Oricine mai crede că Turcia este o destinație de călătorie ieftină va trebui să realizeze anul acesta că hotelurile și restaurantele din Turcia sunt adesea mult mai scumpe decât în Grecia, Italia sau Spania. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Oricine mai crede că Turcia este o destinație de călătorie ieftină va trebui să realizeze anul acesta că hotelurile și restaurantele din Turcia sunt adesea mult mai scumpe decât în Grecia, Italia sau Spania.

 

 

Recent printr-un acord comun, cetățenii români pot călători în Turcia doar cu buletinul. De ce nu mai este nevoie de pașaport? Din cauza prețurilor mari. În timp ce multe hoteluri turcești rămân goale din cauza prețurilor mari, turiștii turci se grăbesc spre  Grecia pentru că acolo este mai ieftin și li se permite să călătorească acolo fără vize Schengen pentru prima dată în acest an.

 

 

Față de 2023, prețurile hotelurilor din Turcia au crescut în medie cu 50%. Pentru un hotel simplu, un cuplu trebuie să plătească în jur de 1.500 de euro pentru patru zile, care nu include weekendul. În hotelurile de lux din Bodrum trebuie să plătești atât de mult pentru o singură noapte. Rezultatul este că hotelurile care ar trebui să fie de fapt pline în lunile iulie și august sunt doar între 60 și 70 % ocupate.

 

 

Pe lângă prețurile mari, există o altă caracteristică specială în acest an care oferă acelor turci care își permit chiar o vacanță o alternativă atractivă: insulele grecești de lângă coasta turcească. De la întâlnirea de reconciliere dintre președintele Recep Tayyip Erdogan și prim-ministrul grec Kyriakis Mitsotakis la Atena în decembrie anul trecut, turiștilor turci li s-a permis să viziteze zece insule grecești fără viză Schengen.

 

 

„Hotelurile goale duc la restaurante goale și străzi goale”, așa este. Insulele grecești aflate direct în largul coastei turcești din Marea Egee oferă exact imaginea opusă: străzi pline, restaurante pline și hoteluri pline.

 

 

Clasele de mijloc și superioare turcești, care erau oaspeți obișnuiți în Bodrum și în alte orașe de coastă din Marea Egee, au mai multe șanse să fie atrase de insulele grecești în acest an. În plus, mulți vizitatori din Europa de Vest, cărora altfel le-ar fi plăcut să vină pe coasta Mării Egee, nu participă în acest an. Motivul principal pentru aceasta: locurile frumoase au devenit pur și simplu prea scumpe.

 

 

 

 

Viză Schengen pentru 60 de dolari

Ne scrie un turist: “Puteți urca pe un feribot în Turcia și puteți obține o viză de vizitator în Rodos, Kos, Chios sau Lesbos pentru 60 USD, valabilă timp de șapte zile. De acolo nu ai voie să călătorești mai departe spre Atena sau alte insule, dar ești încă în Grecia. De când acest aranjament a intrat în vigoare în aprilie, turcii l-au folosit în mod masiv. În primul rând, pentru a ieși câtuși de puțin din propria lor țară, pentru că o viză Schengen normală devine din ce în ce mai greu de obținut pentru ei, dar și pentru că, ca prin minune, o vacanță în Eurolanda Greciei este mai ieftină decât pe coasta de origine.”

 

 

Turcii  plecați în vacanță  în Grecia publică bucuroși online facturi ieftine pentru vizitele la taverne și pentru costurile hoteliere ieftine. Grecii sunt, de asemenea, încântați de vizitatorii lor din Turcia, deoarece experiența arată că ei cheltuiesc de două ori mai mulți bani decât turiştii de pachete din Europa.

 

 

Mulți hotelieri și operatori de restaurante turci  se plâng cu voce tare că facturile din Grecia nu pot fi comparate cu hotelurile lor de lux, adică pură propagandă din țara vecină. Pentru ei, prețurile ridicate ale investițiilor lor nu sunt rezultatul lăcomiei excesive, așa cum cred majoritatea turcilor, ci pur și simplu rezultatul exploziei generale a prețurilor din Turcia. Motivul pentru aceasta este inflația persistentă, de peste 70%.

 

 

Din cauza politicii monetare mai stricte, consumatorii din Turcia nu observă nimic.  În plus, cursul de schimb dintre euro și liră nu mai compensează inflația. În timp ce inflația a crescut de la 40 la 70% , cursul de schimb a rămas practic același. Deci, oricine câștigă euro în Turcia în prezent trebuie să plătească mult mai mult pentru nevoile zilnice decât a făcut anul trecut.

 

 

De aceea,  din cauza prețurilor, o vacanță în Turcia este greu accesibilă nu doar pentru turci, ci și pentru turiștii europeni. Turcia devine extrem de scumpă. Unele hoteluri oferă acum reduceri mari, dar asta nu va salva sezonul, spun hotelierii care cer interzicerea vizelor expres pentru insulele grecești. „Prețurile trebuie să scadă”, spune un proprietar de hotel, altfel sezonul care vine nu poate fi salvat”.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns