La hramul Mănăstirii Dealu Mare, Protopopiatul Lăpuș, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a rugat împreună cu credincioșii din Țara Lăpușului și de mai departe sosiții.
„Hramul sfintei Mănăstiri „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” de la Dealu Mare, din comuna Coroieni, este o sărbătoare importantă și cu participarea foarte multor credincioși din această parte a Protopopiatului Lăpuș. Ea este ctitoria a unui fiu al Mănăstirii Rohia, ucenic al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian, Părintele Paisie Cosma, care era de naștere din localitatea Dealu Mare și care a început ucenicia monahală la Mănăstirea Rohia, înainte de 1959. A făcut parte dintre monahii care au fost izgoniți atunci, prin Decretul 410 din 1959, izgoniți din mănăstiri. Părintele a rămas fidel vocației monahale și s-a stabilit la Mănăstirea Săraca din județul Timiș, într-o primă fază. Apoi, o vreme, a preluat Mănăstirea Poșaga din Țara Moților, din ținutul Apusenilor, și a făcut lucruri frumoase, iar după 1990 a revenit în Țara Lăpușului, legat fiind de Mănăstirea Rohia și a cerut binecuvântare Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian să ctitorească această mănăstire, care se găsește la locul numit Gruiul Rotund.
Este la 15 km de orașul Târgu Lăpuș și a făcut lucruri minunate. El era puțin artist, scria și poezii, și a făcut o biserică neoromânească, cu o pictură deosebită, nici prea mare, nici prea mică, potrivită pentru o biserică de mănăstire, deoarece la sfintele mănăstiri hramurile se săvârșesc întotdeauna în Altarul aer liber. A construit câteva corpuri de chilii, a așezat și a întemeiat, a pus bazele unui muzeu, pentru că iubea cultura și literatura, repet, scria și poezii, era un om special Părintele Paisie, și după ce le-a terminat toate și-a încheiat călătoria duhovnicească, călătoria pământească și est așezat lângă ctitoria lui, în dreapta bisericii mănăstirii. După el a venit Părintele Ioil, care duce mai departe destinele acestei mănăstiri, special în chipul duhovnicesc. Biserica mănăstirii a luat ființă în 1991, prin punerea petrei de temelie, iar în 2015, după ce toate au fost gata, am sfințit această biserică. Piatra de temelie a fost pusă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian. S-au făcut multe lucruri frumoase, de mare valoare în această poiană minunată, unde, la umbra copacilor, credincioșii își găsesc odihna și tihna sufletească, mulțumind Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul și ctitorului întemeietor pentru acest locaș sfânt, care este ctitorie pentru veșnicie. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”
Sfânta Liturghie Arhierească
Soborul slujitor a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpușului, Pr. Mihai Gheduțiu, secretar protopopesc, Pr. Ioan Ciceu, protopop emerit al Lăpușului, Protos. Ioil Nicoară, starețul sfintei mănăstiri, Protos. Gavril MIholca, de la Mănăstirea Rohița, Pr. Claudiu Tuns din Coroieni, Pr. Radu Man din Baba, Pr. Ioan Zubașcu din Drăghia, Pr. Gabriel Muscalu din Dealu Mare, Pr. Nelu Cosma din Vălenii Lăpușului, Pr. Gheorghe Pop din Fântânele, Pr. Daniel Brisc de la Lăpuș II, Pr. Bogdan Miclăus, Pr. Dr. Valeriu Mircea Vana, din Baia Mare, directorul Agenției locale Pelerinul Creștin, Pr. Florin Florean din Cufoaia, Pr. Iulian Ursu din Dobric, Pr. Ioan Rus, pensionar, Pr. Daniel Godja Man din Copalnic, Pr. Ioan Rusu din Borcut, Pr. Augustin Tuns din Ciocotiș, Pr. Nicolae Nicoară din Borșa Pietroasa, Pr. Ioan Nicoară din Turda, Pr. Marian Știopaie din Ilva Bistrița, Trestia, Pr. Ioan Lupșe din Finteușu Mare, Mădălin Bontoș din Lăschia, Pr. Cristian Pop din Răzoare, Pr. Vasile Tuns din Cernești, Pr. Eugen Buga, misionar la Protopopiatul Oaș, Pr. Viorel Mada, pensionar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, alți preoți invitați.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la Chinonic au cântat Maria Gheduțiu din Tg. Lăpuș, clasa a IX-a, și Ionuț Rus din Văelnii Lăpușului.
Cuvântul de învățătură
„Mare este Proorocul Ilie și mare este lucrarea lui în lume și trebuie să învățăm: conducătorii lumești să nu ducă poporul la rătăcire, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Conducătorii lumești să nu înstrăineze și să nu rătăcească poporul de pe calea părinților, a moșilor și a strămoșilor, de pe legea strămoșească, ortodoxă, de pe legea părinților noștri. Sigur că nu-i cu constrângere aici, nu-i cu obligativitate, da-i cu alegere. Să nu fie cu constrângere diversitatea. Să fie cu alegere. Fiecare-i liber să găsească calea, dar pe noi cei care iubim legea noastră ortodoxă strămoșească să ne ocrotească Dumnezeu și și conducătorii să ne prețuiască și să nu rătăcească și eu aș zice că demnitarii sunt creștini, că n-au încotro, țin cu poporul, că și poporul este foarte credincios, trebuie să fie cu poporul la biserică, la sărbători… Deci conducătorii să fie cu poporul, slujitorii lui Dumnezeu să fie trup și suflet, plini de jertfă, de responsabilitate, de iubire nemărginită și fidelitate față de Hristos și Biserica Lui. Nu se negociază credința. Suntem în dialog, ne înțelegem, nu ne certăm, nu ne urâm, ne respectăm, dar nu schimbăm legea pentru nimic în lume, că-i legea părintească, strămoșească, pentru care a luptat și Ilie ca să readucă poporul. Și dumneavoastră și noi toți să rămânem o turmă și-un păstor. Păstorul cel mare este Iisus Hristos. Noi suntem așezați de El să reprezentăm lucrarea Lui în lume și să împărtășim harul, cu vrednicie sau mai puțină vrednicie, cu mai multe sau mai puține daruri slujim pe Hristos și nu lăsăm poporul să se piardă, să rătăcească. Acesta-i modelul Sfântului Prooroc Ilie și să păzim legea ca să nu vină urgia, Doamne ferește! Să căutăm lucruri care ne adună. Biserica ne adună și credința în Dumnezeu, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt!”
Andrei Fărcaș
Fii primul care comentează