Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Iar vorbim despre “statul de drept”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Traian Băsescu, cel de după referendum, nu ratează nicio ocazie pentru a se autodefini ca un democrat autentic. Un singur lucru și-ar dori cu ardoare să poată spune: “Eu sunt statul de drept.” Fiecare politician se agață de ceva, în speranța că va rămâne în istorie. Tema preferată a președintelui este “statul de drept”. Este scutul după care s-a ascuns în campania pentru referendum, dar același scut este folosit și ca o armă de atac.

Nu este foarte onorabil să-ți izbești adversarul cu scutul în cap, dar când nu mai ai alte instrumente de luptă la îndemână, mai fine, mai cavalerești, este bun și scutul. Cam așa procedează acum președintele. El se erijează în apărătorul  raportului pe Justiție nu de dragul democrației, ci pentru a-și pune la colț adversarii.

Raportorii Comisiei Europene se situează în ultimul raport fără rezerve de partea PDL. Ei laudă instituțiile care l-au sprijinit pe președintele suspendat – ANI, DNA, Curtea Constituțională – și critică Parlamentul și Guvernul. Acest lucru l-au văzut liderii USL răsfoind paginile raportului. După ce Victor Ponta și Crin Antonescu au criticat raportul, era de așteptat să ridice vocea și Traian Băsescu.

Așadar, duminică la ora prânzului, președintele a organizat o conferință de presă pentru a-și spune punctul de vedere. A fost o apariție surprinzătoare. După atâtea săptămâni de tăcere, Băsescu lăsa impresia că s-a consolat cu poziția sa de tolerat pe scena politică. ~n fața unei majorități care-și poate permite oricând să-l suspende, nu mai poate face pe președintele-jucător fără să riște să fie adus pentru a treia oară la judecata poporului. Este recomandabil să facă tot ce poate pentru a nu-și supăra adversarii. Despre ieșirea din spiritul și litera Constituției nici nu mai poate fi vorba.

Simțind că orice ar face pericolul de a nu-și putea duce mandatul până la capăt există, decizia sa pare să fie una în favoarea atacului. A văzut în comentariile pe marginea raportului MCV o bună ocazie de a repune în discuție problema statului de drept, un adevărat coșmar al liderilor USL, un subiect pentru care au fost puși la zid de democrațiile europene. Nu a contat și nu contează că în realitate statul de drept din România nu este în pericol.

Contează cum se pune problema, iar PDL, în frunte cu Băsescu, au găsit o formulă perfectă. Considerată în țară simplă demagogie, oficialii Comisiei Europene au luat de bună tema punerii sub semnul întrebării a statului de drept. USL nu a găsit calea și nu a avut instrumentele și oamenii necesari pentru a-și retușa imaginea la Bruxelles. ~n acest sens trebuie înțeleasă intervenția președintelui. El pune paie pe foc, accentuând pe existența pericolelor, insinuând că el rămâme adevăratul garant al statului de drept din România. Că lucrurile stau sau nu așa, este o altă problemă.

Deocamdată USL a primit o lovitură neașteptată, într-un moment destul de critic, când se pregătea să trimită un fel de drept la replică pe marginea raportului. Președintele le strică planurile, îi provoacă la o dezbatere pe o temă pe care pare să o stăpânească mai bine.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)