Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Până la urmă iarna s-a răzbunat. Exact în ziua votului ninsoarea s-a abătut peste întreaga țară. Drumurile blocate, circulația mult îngreunată au făcut ca prezența la vot să fie una dintre cele mai mici. Cetățenii au ajuns la secțiile de votare cu dificultate. Unii dintre ei nici nu s-au mai obosit să iasă din case. Nevoia de schimbare nu a fost atât de puternică încât să-i facă pe oameni să înfrunte viscolul pentru a contribui la limpezirea situației de pe scena politică.

Totuși, absenteismul masiv nu a viciat rezultatele. Trebuie însă făcută o remarcă specială. Județele în care au ales liderii ARD să candideze au fost mai lovite de viscol decât restul țării.

Este vorba despre Timiș, locul în care a candidat Vasile Blaga și Arad, județul în care au candidat fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu și Mihai Neamțu. Ei au rămas blocați în colegiile lor, cursele aeriene fiind anulate din cauza vremii. La o adică, obținând  alte rezultate decât cele sperate, ei ar putea invoca vremea nefavorabilă. Iarna va fi de vină.

La nivelul țării, sondajele au fost confirmate, cel puțin în primele estimări. Exit-poll-urile dau USL drept câștigător cu 57%-60%, urmat la o mare distanță de ARD, cu ceva sub 20%, și PP-DD, 14%. A reușit să treacă peste pragul electoral și UDMR.

Foarte interesante și în același timp abile, au fost declarațiile președintelui Traian Băsescu din ultimele zile. Sâmbătă, zi în care era interzisă campania electorală, Traian Băsescu a făcut declarații cât se poate de precise împotriva USL. A repetat criticile devenite clișee la adresa lui Crin Antonescu și Victor Ponta. Forțând puțin nota, ar putea deveni motiv de suspendare. Și în ziua votului și-a menținut direcția anti-USL.

O fi influențat pe cineva sau doar a reușit să-i enerveze pe liderii și pe alegătorii USL?   Dacă este să dăm crezare sondajelor la ieșirea din secțiile de votare, efortul președintelui a fost zadarnic. ARD nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor și este greu să se pună bazele unei coaliții de guvernare în jurul PDL.

Din momentul închiderii urnelor și prezentării primelor rezultate întreaga discuție se mută pe desemnarea primului ministru. Dacă Traian Băsescu nu ține seama de desemnarea celui propus de USL intrăm într-o nouă fază a crizei politice.

Campania electorală a luat sfârșit, dar primele declarații ale liderilor ARD au lăsat să se înțeleagă că nu renunță la discursurile electorale. Continuă să spună că Victor Ponta nu va fi nominalizat prim ministru. Oare într-adevăr mai cred că nu au pierdut total controlul?

Mai cred că Traian Băsescu poate trage sforile, ca la precedentele alegeri parlamentare? În mod clar USL a câștigat alegerile parlamentare. Distanța enormă îi dă posibilitatea să formeze o majoritate covârșitoare în parlament și să impună ce guvern dorește. Aceasta este situația de fapt.  ~n rest nu sunt decât simple speculații.

Până la anunțarea rezultatelor definitive vor continua disputele. Opoziția își pregătește platforma încă din aceste zile. Deci toate declarațiile trebuie luate ca atare. Pe umerii PDL cade greaua sarcină de a reprezenta nu doar cetățenii care nu au votat cu USL, ci și pe cei ce eventual vor fi mai târziu dezamăgiți de guvernul ce se va forma peste câteva zile, cel mai probabil prin 22-23 decembrie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Reacții la discursul lui Orban de la Băile Tușnad

Situația internațională ne obligă să dăm mai multă atenție evenimentelor internaționale decât celor strict naționale. Unul din evenimentele care au făcut și încă fac oarecare vâlvă, mai ales în partea estică a Europei, este discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad.