Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ideea de “libertate” și sistemul mondial “defect”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Este ușor să strigi “libertate, libertate” când știi că te poți alege cel mult cu o amendă pe care o poți contesta. Dar să nu confundăm libertatea de mișcare cu adevărata LIBERTATE pentru care au căzut, și-au dat viața o serie de martiri.

Alții, cei mai mulți, au înfundat pușcăriile, au riscat viața și liniștea familiei, s-au aruncat într-o luptă fără să aibă nici cea mai mică șansă de izbândă.

Eroi, martiri, simplii protestanți, revoluționari au existat dintotdeauna, la toate popoarele.

Românii au eroii și martirii lor. Maghiarii au eroii și martirii lor. Nu sunt mai prejos unii față de alții. La o dreaptă judecată, Nicolae Bălcescu stă la același nivel cu Kossuth Lajos, iar Avram Iancu a luptat cu aceeași sete pentru libertatea poporului său ca :andor Petofi. Libertatea nu are culoare. Este peste tot aceeași. Doar simbolurile sunt altele. Roșul, galbenul și albastrul românilor este la fel de frumos ca roșu, alb, verdele tricolorului maghiar.

Cine nu înțelege acest lucru nu are ce căuta într-o Uniune Europeană a tuturor națiunilor, a multiculturalității.

Culorile nu se exclud. Ele se completează. Cum ne putem imagina spectrul solar cu trei culori, fie ele roșu, galben, albastru, sau roșu, alb, verde?

Dar nu despre acest “spectru” simbolic este vorba în aceste zile.

“Libertatea” cerută de o mână de oameni care au ieșit în stradă în aceste zile este de altă natură.

Ei nu cer libertate de opinie, libertatea presei, libertatea de a alege și a fi ales, ci libertatea de mișcare, libertatea de a nu purta mască. În urmă cu sute de ani, ignoranții noștri strămoși știau că în vreme de ciumă trebuiau să-și pună o cârpă pe gură și pe nas, să nu se apropie de ciumați.

Pentru că noul coronavirus nu lasă urme vizibile pe fețele oamenilor, iată că s-au adunat anumite persoane care contestă existența bolii. Coronavirusul este ca și corupția, nu lasă urme vizibile.

Nu contează că au murit până acum 37 de milioane de persoane.

Nu contează să alte sute de milioane s-au infectat. Contează doar că o doamnă ca Diana Șoșoacă nu se poate plimba fără mască. Nu este singura, dar, totuși, nu are foarte mulți susținători.

Dacă nu ar exista rețelele de socializare și câteva televiziuni care următesc să-și mărească vizibilitatea, nici nu s-ar afla despre această mișcare.

Dar există o mișcare socială de amploare, la nivel mondial, “fără mască“? Datele statistice arată că nu există. Protestele de stradă pro-libertate sunt mai degrabă expresii ale libertății care există. Nu este perfectă.

În numele pandemiei, sunt încălcate multe drepturi ale omului.

Restricțiile ar trebui să fie mai bine gândite. Se dă cu toporul. Sunt luate măsuri grosiere. Cei care protestează au dreptate în foarte mare măsură. Este mai comod să închizi, să interzici, decât să iei măsuri proporționale cu pericolul de infectare.

De exemplu de ce să suspenzi cursurile unei școli dintr-un sat, în care sunt mai puțini elevi decât persoanele care sunt permise la o întâlnire publică?

O descentralizare a deciziei era mai potrivită decât o decizie generală, la nivelul întregii țări.

Măsurile dictate fie de la OMS, fie de la UE sau Comisia Europeană, măsurile luate de guverne, diferite de la țară la țară, arată că în funcțiile de decizie au ajuns persoane mediocre, slab pregătite. Așa cum se întâmplă în cazul partidelor.

Clasa politică, datorită sistemului social, politic și economic prost gândit, prost aplicat, și-a extins influența și puterea asupra a tot ce mișcă pe planeta pământ.
Este de neimaginat ca un președinte american să spună despre președintele unei alte puteri că este “criminal”. Cum se poate ajunge atât de jos?

Îndreptate, deocamdată, într-o singură direcție, împotriva măștii și a dreptului la deplasare, protestele actuale, cu timpul, s-ar putea canaliza și să atace frontal întregul sistem politic, social, economic, la scară mondială.

Între ideea de libertate cerută de :oșoacă și sistemul politic, social, economic, la scară mondială, nu există decât o diferență de nuanță.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)