Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ieri am văzut la lucru o caravană AUR 

Nu știu prea multe despre acest nou partid despre care s-a spus că a apărut din spuma mării. Nu-i cunosc programul.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu pentru că nu ar exista, ci pentru că, în general, nu cred în programele partidelor politice, mai ales într-un an premergător alegerilor când programele sunt mai mult niște povești frumoase despre ceva care nu se va întâmpla niciodată.

 

Știu, în schimb, cum este catalogat AUR de restul partidelor politice, dar și de majoritatea analiștilor și comentatorilor fenomenului politic din România: extremist, xenofob, antisistem, antisemit, antieuropean și alte nenumărate atribute cu anti în față.

 

Cum este, ce fel de partid este, cred că nici liderii lui nu știu. Din simplul motiv că AUR nu are un ideolog pe măsura creșterii popularității liderului său George Simion. Nici vicepreședinții, nici eventualii comunicatori, mai mult sau mai puțin de ocazie, nu pot stabili un diagnostic pentru boala care a cuprins circa 20% dintre românii care declară că vor vota AUR.

 

Întrebarea fundamentală care frământă mințile strategilor, consilierilor, analiștilor, a cetățenilor de rând este de ce AUR crește atât de vertiginos în sondaje?

 

Vestea bună este că nici germanii nu înțeleg ascensiunea FDP, partid considerat extremist în Germania. Sondajul de dinaintea alegerilor din Turingia arată că FDP este cotat la 34%, în timp ce SPD, condus de Bodo Ramelow, este pe locul trei,  20%, după CDU creditat cu 22%.

 

Dacă analiștii germani consideră că FDP compromite Germania, prin analogie, trebuie să în țelegem că și AUR compromite România. Cu toate că un sondaj nu este altceva decât opinia unui eșantion, deci cu un mare grad de incertitudine, asceniunea AUR în sondaje sperie.

 

După cum i-am văzut la lucru sunt oameni drăguți. Principele Serban Dimitrie Sturdza are ținuta unui adevărat vlăstar din celebra familie Sturdza. Prezent și el la Satu Mare, prin fostul ziarist Claudiu Târziu, senator AUR, i-am transmis salutări scriitorului Sorin Lavric. L-am cunoscut pe liderul organizației județene AUR, Viorel Pop, un om sensibil care scrie poezie. Firav, blând, n-ai zice că face parte dintr-o formațiune extremistă.

 

O supriză la caravana AUR a fost Adrian Ștef, fostul președinte al Consiliului Județean Satu Mare, ales pe listele USL, fost lider PNL, trecut la ALDE acualmente președinte a organizației județe a Partidului Republican, care merge în alegeri în alianță cu AUR.

 

Și în politică există o modă, care vine, stă ce stă apoi trece. Despre partidele tari, dure, cu potențial extremist se spune că sunt la fel ca taurii.

 

Partidele de tauri se nasc în perioade de pesimism social, de crize, cresc când toată lumea este sceptică în speranța că lucrurilor vor merge, cândva, bine, se maturizează în perioada post-criză, de optimism social, și mor înecate în propria lor euforie. Nu știu cine a spus-o, sau dacă nu cumva se referea  doar la piața de tauri, prosperă în țările care organizează mari spectacole de coride și rodeo.

 

În fond, dacă nu pun mâna pe arme sau pe ciomag, și extremiștii sunt tot un fel de populiștii de stânga. În eventualitatea unei alianțe cu un partid de stânga, se înmoaie, așa cum s-a întâmplat cu PRM după alegerile din anul 2000 când asuținut guvernul PSD condus de Adrian Năstase.

 

Fără îndoială AUR se încadrează în categoria extremismului social, de stânga. Dacă AUR, după alegerile de anul viitor, va deveni a doua sau a treia forță politică din Parlament, cel mai probabil PSD va încălca tabu-ul legat de partidele extremiste și va accepta o alianță cu AUR.

 

Cert este că populiștii de dreapta slăbesc partidele tradiționale de centru dreapta, iar populiștii de stânga slăbesc partidele de stânga.
Luând votanți și din stânga și din dreapta AUR este un caz special. Succesul lui George Simion este deocamdată ipotetic. Popularitatea, după cum am văzut la întâlnirea cu alegătorii sătmăreni, este mai mult o imagine creată de televiziuni.

 

Poate că Satu Mare este o excepție. De fapt în această zonă nu a prins nici PRM-ul lui Vadim Tudor, nici PP-DD-ul lui Dan Diaconescu. În rest cei de la AUR sunt oameni drăguți, dar nu cred că un Avram Iancu ar fi făcut mare lucru cu ei.

 

Cred că durii, cei care se încadrează în ceea ce am scris mai sus despre “partidele de tauri” au trecut la senatoarea Diana Șoșoacă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Pentru un nou început

Asculta acest articol Bazându-și regimul pe colaborarea strânsă dintre procurori și agenți secreți, Traian Băsescu vorbea la sfârșitul mandatului despre