Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ileana Sonnabend, omagiată la Muzeul Artei Moderne din New York

Ileana Sonnabend
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ileana Sonnabend
Ileana Sonnabend

Muzeul de Artă Modernă de la New York (MoMA) va deschide la 21 decembrie o expoziţie intitulată ‘Ileana Sonnabend: Ambasadorul Noului’, emigranta româncă recunoscută drept unul din cei mai mari promotori de artă contemporană din lume, informează vineri Wall Street Journal.

Născută la Bucureşti în 1914, Ileana s-a căsătorit cu dealerul de artă Leo Castelli în 1932, apoi cu Michael Sonnabend în 1960 şi a decedat în 2007, la vârsta de 92 de ani, după ce şi-a construit o impresionantă colecţie de artă estimată la aproape 900 de milioane de dolari.

Potrivit curatorului-şef al Muzeului de Artă Modernă de la New York, Ann Temkin, expoziţia, care va cuprinde circa 30 de lucrări, intenţionează să ilustreze rolul deosebit pe care l-a jucat Sonnabend în lumea artei, organizând mai întâi expoziţii cu artişti ai mişcării Pop Art la galeria sa de la Paris, în 1962, apoi prezentând spectatorilor americani artişti europeni ca Mario Merz şi Georg Baselitz, la galeria sa de la New York.

Înainte ca internetul să faciliteze urmărirea tendinţelor artei mondiale, strategia Ilenei Sonnabend s-a dovedit a fi influentă, a afirmat Temkin. 

De asemenea, expoziţia va explora modul în care preferinţele artistice ale dnei Sonnabend au deviat de la cele ale primului său soţ, cum au îndrăgit amândoi la început Pop Art, apoi aceasta a gravitat către artişti ai mişcării italiene Arte Povera precum Lucio Fontana şi Jannis Kounellis, mai puţin apreciaţi în cursul vieţii sale.

Timp de mai multe decenii, Ileana Sonnabend şi Leo Castelli au dominat lumea artei din New York, promovând artişti pe care i-au descoperit ei înşişi, precum Jasper Johns şi Robert Rauschenberg, şi colaborând chiar şi după divorţ. 

Rauschenberg a rămas ‘cel mai apropiat de inima Ilenei’, cei doi devenind prieteni pe viaţă, a afirmat Temkin, care a precizat că ideea expoziţiei a fost inspirată de lucrarea ‘Canion’ a artistului, pe care urmaşii lui Sonnabend au donat-o muzeului anul trecut.

Alte lucrări care vor fi expuse includ ‘Un mic Aloha’ (1962, Roy Lichtenstein), o piesă preferată a Ilenei Sonnabend, o sculptură în formă de iglu a lui Merz, un artist italian pentru care aceasta a organizat o expoziţie la New York în 1970, a mai notat curatorul-şef al muzeului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Cart