Image 1
Image 2
Acasa

IFPLUS ANIMALE SUBACVATICE

Imagini surprinse cu drona: Balene cu cocoașă desenează spirale fibonacci în marele balet al naturii

Balenele cu cocoașă sunt creaturi incredibile, mai ales când te uiți la dieta lor. Acești giganți marini mănâncă doar jumătate din an și, în timpul sezonului lor de hrănire, uneori participă la un comportament extraordinar pentru a-și satisface nevoile alimentare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Balenele cu cocoașă sunt niște creaturi marine fascinante, remarcabile nu doar prin dimensiunile lor impunătoare, ci și prin metodele ingenioase de hrănire. Aceste mamifere colosale se alimentează doar în anumite perioade ale anului, iar în sezonul de hrănire, unele grupuri recurg la o strategie de vânătoare spectaculoasă și eficientă, cunoscută sub numele de hrănire cu plasă cu bule.

 

 

Imagini aeriene captură adesea aceste grupuri de balene cu cocoașă în timp ce execută un dans impresionant pe suprafața apei, creând modele complexe, asemănătoare în unele cazuri cu spiralele Fibonacci. Dar cum funcționează exact această metodă de hrănire? În esență, balenele colaborează pentru a-și încercui prada, care poate fi somon, krill sau hering. Fiecare balenă contribuie la formarea unei „plase” prin eliberarea de bule din respirație, care servește la dezorientarea și încercuirea peștilor. În momentul decisiv, una dintre balene emite un semnal sonor specific hrănirii, declanșând astfel un atac sincronizat: toate balenele din grup își deschid larg gurile și se lansează în sus, capturând astfel prada.

 

 

Această strategie, asemănătoare unei coregrafii bine regizate, nu este înnăscută, ci învățată și aplicată în funcție de necesități. Nu toate grupurile de balene cu cocoașă recurg la hrănirea cu plasă cu bule, acest comportament fiind mai puțin răspândit în zonele unde hrana este abundentă. Inițial observat în Marea Norvegiei în anul 1929 și eronat interpretat ca un simplu comportament ludic, acest mod de hrănire este acum recunoscut de către oamenii de știință ca fiind un răspuns adaptativ la penuria de hrană. Prin cooperare, balenele cu cocoașă asigură că fiecare membru al grupului primește partea necesară de nutrienți, demonstrând încă o dată complexitatea și inteligența vieții marine.

 

 

Vedeți balenele cu cocoașă în acțiune în timp ce se hrănesc cu plasă cu bule și creează forme extraordinare în apă.

 

 

 

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with