Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

IMM-rile se pot inscrie pentru finantare nerambursabila in limita a un milion de lei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sunt incluse investitii privind crearea unei noi unitati de productie, extinderea  sau diversificarea unei firme existente

[slideshow id=4438]

Veste buna pentru intreprinderile mici si mijlocii. Pe 6 septembrie se da startul unui nou program prin care IMM-urile pot obtine fonduri europene pentru mai multe tipuri de investitii. Scopul acestui program este valorificarea sectorului productiv bazata pe extindere si modernizare, prin achizitionarea de tehnologii si echipamente noi, licente si know-how.

Prin aceasta linie de finantare, IMM-urile pot obtine fonduri europene pentru urmatoarele tipuri de investitii< crearea unei noi unitati de productie (fabrica/sectie/instalatie), extinderea unei unitati existente pentru cresterea capacitatii de productie, diversificarea productiei unei unitati existente, prin lansarea de noi produse sau servicii. Tot in aceasta catgorie intra si modernizarea întreprinderii, inclusiv schimbarile facute in procesul de productie al unei unitati existente. Echipamentele pentru protectia mediului, reciclarea deseurilor, tratarea apelor reziduale se finanteaza numai in legatura cu investitiile mentionate anterior. Lista mai cuprinde si achizitionarea de bunuri intangibile, cum ar fi software, brevete, licente, know-how sau solutii tehnice nebrevetate, consultanta specifica si instruire specializata strict legata de activitatile de investitii specificate mai sus, ne-a informat Olga Zaharia, reprezentant al Centrului de Informare, Asistenta si Instruire Maramures din cadrul Agentiei de Implementare a Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri. Interlocutoarea a mai mentionat ca sunt eligibile persoanele juridice care sunt intreprinderi mici sau mijlocii, isi desfasoara activitatea si implementează proiectul in Romania si are codurile CAEN aferente proiectului pentru care solicita finantare nerambursabila inscrisa in certificatul constatator. ~n plus, solicitantul mai trebuie sa respecte cateva cerinte: a obtinut profit sau profit din exploatare in ultimul exercitiu financiar incheiat, inainte de data depunerii Cererii de finantare si a solicitat finantare pentru o singura activitate economica, identificata printr-un singur cod CAEN eligibil. Olga Zaharia a mentionat ca toate echipamentele si tehnologiile cofinantate prin fonduri nerambursabile si achizitionate prin proiect trebuie sa fie noi.

Perioada de implementare a proiectului este de maxim doi ani

Cheltuieli pentru achizitia de teren sunt eligibile in limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului. De asemenea, cheltuieli pentru cladiri si inslalatii aferente constructiilor nu trebuie sa depaseasca 50% din totalul valorii eligibile. Tot in categoria cheltuielilor eleigibile intra si cele legate de achizitia de bunuri din categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar imobilizari, aplicatiile informatice, brevetele, licentele si know-how-urile, achizitia serviciilor de consultanta, instruirea specializata pentru personalul operativ. Sprijinului financiar nerambursabil acordat din totalul costurilor eligibile este de 70% pentru pentru intreprinderile mici respectiv 60% pentru cele mijlocii. Valoarea maxima a sprijinului financiar nerambursabil ce poate fi solicitat nu poate depasi valoarea de 1.075.000 lei. Perioada de implementare a proiectului este de cel mult 1 an de la data semnarii contractului de finantare pentru proiectele care nu implica lucrari de constructii si modernizari respectiv 2 ani se executa anumite constructii.

Inscrierea on-line a proiectelor se poate face incepand cu data de 6 septembrie 2010, ora 9.00, in cadrul sectiunii speciale deschisa pe site-ul web al OI IMM – http://oiimm.mimmcma.ro.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns