Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

EXPLOZIA SUSPENDĂRILOR DE ACTIVITATE ÎN 2024

Impactul crizei economice asupra firmelor din România

Impactul crizei economice asupra firmelor din România
România a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

În contextul economic dificil al anului 2024, România a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea.

 

 

Conform datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în primele patru luni ale anului, 7.594 de companii au suspendat activitatea, reprezentând o creștere de peste 38% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

 

 

Cele mai multe suspendări de activitate au fost înregistrate în București, unde 927 de firme au oprit activitatea, o creștere de 28,75% față de perioada similară din 2023. Alte județe cu un număr semnificativ de firme suspendate includ Cluj (427 firme, +33,86%), Brașov (349 firme, +37,94%), Iași (332 firme, +57,35%) și Timiș (320 firme, +60%).

 

 

La polul opus, județele cu cele mai puține suspendări au fost Covasna (48 firme, +23,08%), Ialomița (49 firme, +11,36%), Gorj (52 firme, +26,83%), Teleorman (62 firme, +8,77%) și Giurgiu (64 firme, +82,86%). Cele mai mari creșteri procentuale au fost în județele Dâmbovița (135,86%), Tulcea (105,71%) și Brăila (88,10%).

 

 

 

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de suspendări s-a înregistrat în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, cu 1.757 suspendări (+25,68%), urmat de activitățile profesionale, științifice și tehnice (774 suspendări, +38,46%) și construcții (714 suspendări, +72,05%).

 

 

Această creștere a numărului de companii care își suspendă activitatea reflectă provocările economice majore cu care se confruntă România în 2024. Deși prognozele oficiale prevedeau o creștere economică moderată de aproximativ 3,3% pentru acest an, numeroși factori interni și externi au complicat situația economică. Creșterea taxelor pentru companii, inflația persistentă și instabilitatea politică au afectat negativ mediul de afaceri.

 

De asemenea, guvernul român a fost nevoit să adopte măsuri de austeritate și să crească impozitele pentru a acoperi deficitul bugetar în creștere, ceea ce a pus o presiune suplimentară pe întreprinderi. Recalculele fiscale și schimbările legislative au contribuit, de asemenea, la incertitudinea economică și la dificultatea gestionării afacerilor în acest context economic volatil.

 

 

Creșterea semnificativă a numărului de firme care își suspendă activitatea în 2024 este un indicator al dificultăților economice pe care le întâmpină România. Mediul de afaceri se confruntă cu provocări majore, iar politicile guvernamentale trebuie să se concentreze pe sprijinirea companiilor și stabilizarea economiei pentru a preveni o criză economică mai profundă. Implementarea unor măsuri fiscale mai stabile și sprijinul pentru IMM-uri sunt esențiale pentru redresarea economică pe termen lung.

 

CITEȘTE ȘI: IMM-rile se pot inscrie pentru finantare nerambursabila in limita a un milion de lei

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns