Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

In 12 ani, doua sute de firme au fost gazduite de Incubatorul de afaceri al CD IMM Maramures

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acestea au beneficiat de asistenta, consultanta si sprijin din partea specialistilor

[slideshow id=4640]

Incubatorul de afaceri al Fundatiei CDIMM Maramures a gazduit, de la infiintare si pana in prezent, peste 200 de firme, ne-a declarat Radu Big, directorul acestei organizatii. In cei aproximativ 1.000 de metri patrati ai locatiei, pot functiona la un moment dat 28-30 de firme aflate in diferite stadii de asistenta. Acestea pot beneficia pe parcursul a trei ani, cat li se ofera gazduire, de asitenta, consultanta, sprijin din partea specialistilor.

Insa, dupa aparitia legii impozitului minim (in februarie anul trecut, trei sferturi dintre societatile care “cresteau” la Incubatorul de afaceri si-au inchis portile. “Guvernul le-a pus streangul de gat. Nici nu au inceput bine sa se puna pe picioare si sa se dezvolte ca au fost nevoite sa achite impozitul minim, de fapt un impozit pe un profit inexistent. Noi am incercat sa subliniem ca este nevoie de o modificare a acestei legi mai ales in cazul acestor firme care sunt la inceput de drum si care trebuie ajutate, nu ingropate”, a precizat Radu Big.  Interlocutorul a mai mentionat ca legea impozitului forfetar trebuie regandita in sensul de a se tine cont de stadiul firmelor. Societatile din incubatorul de afaceri n-au ajuns sa genereze profit si pentru a nu fi nevoite sa ia bani de acasa pentru plata impozitului forfetar au inchis firma.

35% dintre firmele asistate s-au dezvoltat dupa ce au parasit incubatorul

Vlad Pascu, coordonatorul Incubatorului de Afaceri, spune ca au existat multe firme care dupa ce au parasit incubatorul de afaceri s-au dezvoltat spectaculos. Insa, “din 2008, de cand a inceput criza, nu mai pot sa ma laud cu nicio poveste de succes”, adauga interlocutorul. Rezultate bune au avut dupa ce au fost supravegheate in prealabil trei ani firme din domeniul constructiilor, confectiilor, dar si din sfera serviciilor (proiectare, servicii in domeniul economic). De subliniat ca daca pana acum doi ani incubatorul lucra la capacitate maxima. Acum peste 30% este gol. Statistica arata ca 35-40% dintre firmele consiliate si asitate s-au dezvoltat dupa ce au parapsit incubatorul, iar restul au murit. Datele sunt valabile pana in 2008, cand lucrurile s-au inrautatit considerabil. “Asteptam masuri care sa sprijine relansarea economiei si eliminarea impozitului minim. Am citit in presa ca si in Franta exista o lege asemnanatoare privind impozitul forfetar, dar ea a fost abrogata dupa aparitia crizei tocmai pentru a ajuta mediul de afaceri. La noi, dimpotriva, s-a introdus atunci cand nu era momentul”, a spus Pascu. Directorul CD IMM Maramures a mai precizat ca in perioada iernii intentioneaza sa inchida jumatate din Incubatorul de Afaceri pentru a reduce costurile de intretinere. Reamintim ca acesta a fost deschis in luna octombrie a anului 1998.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns