Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

COLECTAREA MEDICAMENTELOR EXPIRATE

În 2 luni, la Spitalul Județean Satu Mare au fost colectate 45 kg de medicamente expirate sau neutilizate

În 2 luni, la Spitalul Județean Satu Mare au fost colectate 45 kg de medicamente expirate sau neutilizate
Deșeurile de medicamente vor fi colectate diferențiat în funcție de tipul lor: citotoxice și citostatice, alte medicamente, lichide în recipiente cu potențial înțepător-tăietor și recipiente sub presiune.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Programul de colectare a deșeurilor medicamentoase înregistrează o adresabilitate în creștere din partea comunității sătmărene, semnalează Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, la mai bine de două luni de la implementare.

 

Unitatea a dat startul colectării medicamentelor expirate sau nefolosite în luna iunie iar primele rezultate sunt cât se poate de optimiste în privința gradului de interes din partea populației, a semnalat purtătorul de cuvânt al instituției, Rodica Lohan.

 

Astfel, în perioada iunie- iulie 2024, la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare s-au colectat de la populație 45 kg medicamente expirate sau neutilizate, respectiv 11 kg în luna iulie și 34 kg în luna iulie.

 

”Mulțumim sătmărenilor care răspund în număr tot mai mare la inițiativa de protejare a mediului și implicit a sănătății noastre, a tuturor” este mesajul transmis de unitatea sanitară ca urmare a adresabilității tot mai crescute din partea sătmărenilor

 

Programul colectării medicamentelor în locațiile SJU Satu Mare

 

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare a amenajat la nivelul locațiilor I și II din municipiul Satu Mare, respectiv Spitalul Nou și Spitalul Vechi puncte de colectare a medicamentelor de la populație cât și un program în acest sens.

 

Astfel, medicamentele expirate și nefolosite pot fi

 

aduse de sătmăreni la următoarele puncte speciale de colectare în vederea eliminiării corespunzătoare, amenajate la intrarea în unitatea medicală a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare.
Medicamentele expirate și/sau neutilizate pot fi preluate la următoarele Puncte de colectare unde totodată, veți obține toate informațiile necesare:

 

-Poarta nr. 1 din cadrul Locației 1(Spitalul Nou) situat pe Str. Ravensburg n. 1

 

-Poarta nr. 1 din cadrul Locației 2 (Spital Vechi) situat în P-ta Eroii Revoluției nr. 2-3.

 

Ambele puncte au program în fiecare săptămână în zilele de marți și joi, în intervalul orar 09:00 – 12:30.

 

Reamintim că din acest an, spitalele publice și private din România vor gestiona deșeurile de medicamente neutilizate și/sau expirate provenite de la populație printr-un protocol stabilit într-o instrucțiune recentă. Conform documentului amintit, cetățenii vor putea depune medicamentele neutilizate la spitale în anumite zile și intervale orare stabilite de fiecare unitate sanitară în parte.
Este vorba despre deșeuri de medicamente cu termenul de valabilitate depășit, medicamente care nu mai sunt utilizate, reziduuri de medicamente, medicamente care au recipient deteriorate, medicamente retrase de pe piață etc.

 

”Deşeurile de medicamente se depun de către cetăţeni la spitale publice sau private, conform programului stabilit şi afişat de unităţile respective. Spitalele publice sau private pot stabili un program de colectare a deşeurilor de medicamente de la populaţie, în anumite zile ale săptămânii şi într-un anumit interval orar” se arată în Articolul 3, alin.1 din Instrucțiune
Potrivit documentului citat, recipientele de colectare vor fi amplasate în curtea spitalului, într-un spațiu special destinat, accesibil, monitorizat și igienic.

 

Deșeurile de medicamente vor fi colectate diferențiat în funcție de tipul lor: citotoxice și citostatice, alte medicamente, lichide în recipiente cu potențial înțepător-tăietor și recipiente sub presiune.
După cum spun legiuitorii, această măsură vizează creșterea siguranței și protecției mediului prin gestionarea corespunzătoare a deșeurilor farmaceutice.

 

Programul este apreciat de sătmăreni mai ales că în perioada anterioară implementării lui de către spitale era destul de greu de identificat o farmacie care să preia medicamentele cu pricina.
”Este salutar acest program derulat de spitalul județean din Satu Mare. Până la momentul preluării medicamentelor de către unitățile sanitare, această activitate intra în sarcina farmaciilor din câte am înțeles eu. Însă nu toate farmaciile preluau medicamente expirate sau nefolosite.

 

A fost când m-am plimbat cu punga de medicamente chiar și la 3 farmacii pentru a putea să le predau. Este binevenit acest program al spitalului, faptul că au amenajat aceste puncte de colectare unde știi în mod cert că poți să predai medicamentele, plus că te scutește de drumuri inutile, asigură condiții adecvate preluării, într-un cuvânt sunt extrem de utile”, a spus Diana M. din Satu Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns