

Afecţiunile urologice sunt tot mai frecvent întâlnite în rândul populaţiei judeţului. În această privinţă cifrele vorbesc de la sine. Aproximativ 2000 de intervenţii chirurgicale în 2013, de patru ori mai multe decât în 2010 şi cam tot atâtea internări şi o adresabilitate crescută pe ambulatoriul de specialitate, respectiv 5.500 de consultaţii în ultimul an.
Este vorba de Secţia de Urologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, unde de câţiva ani încoace pacienţii vin pentru consultaţii şi tratament, nu numai din Satu Mare ci şi din judeţele limitrofe, cum ar fi Cluj, Sălaj, Maramureş. Cum s-a ajuns ca tot mai mulţi oameni să fie trataţi la Urologia Spitalului Judeţean, ne spun doi dintre cei trei medici urologi ai secţiei, dr. Bogdan Feciche şi dr. Cristian Rusu.
“Putem spune că este un proces global. Urologia a înregistrat o dezvoltare exponenţială în ultimele 2-3 decenii datorită mijloacelor de investigaţie şi atunci şi numărul cazurilor depistate care până acum nu se descopereau, cu aceste noi metode de explorare, sunt mai multe” a explicat dr. Bogdan Feciche.
Pe de altă parte şi populaţia este mult mai expusă îmbolnăvirilor datorită condiţiilor sociale. Mulţi dintre pacienţi se prezintă la medic când boala a ajuns într-un stadiu tardiv. Specialiştii spun că aici este una din probleme, deoarece dacă ar fi descoperite într-un stadiu incipient, cele mai multe dintre ele ar putea fi soluţionate.
Totodată medicii subliniază că patologia urologică este în creştere nu numai pe plan local ci şi la nivel global.
Mai multe în ediția tipărită disponibilă la chioșcurile de ziare sau în ediția electronică (abonament pdf).
1 comentariu
Asta pentru ca asa fac avere medicii