Image 1
Image 2

In 30 de ani, numarul persoanelor supraponderale s-a dublat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Victime ale alimentatiei incorecte si a lipsei de miscare sunt foarte multi copii si tineri

[slideshow id=6878]

Obezitatea poate fi considerata deja o problema sociala deoarece numarul persoanelor supraponderale a crescut alarmant, inclusiv in randul copiilor si al tinerilor. Iar acest lucru se reflecta negativ nu numai asupra aspectului estetic, ci mai ales asupra starii de sanatate a populatiei. Pentru ca obezitatea aduce cu ea si boli asociate precum hipertensiunea, afectiunile cardio-vasculare, bolile metabolice. Cauzele sunt in primul rand legate de alimentatia necorespunzatoare si de sedentarism. Calculatorul si internetul au si acestea partea lor de vina, multi fiind dependenti de ele, astfel ca nu mai au timp sa faca miscare si nici nu mai vor, devenind prea comozi, iar stand in fata monitorului ore in sir “devoreaza” multe “crontanele”. Asa s-a ajuns ca foarte multi tineri sa devina obezi, ignorand faptul ca aceasta boala cauzeaza mortea a peste un milion de oameni, intr-un an, la nivel mondial. Medicii avertizeaza ca de la an la an numarul persoanelor supraponderale creste semnificativ. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel mondial, numarul de cazuri de obezitate s-a dublat din 1980. Totodata, anul trecut, in lume au fost inregistrati peste 43 milioane de copii obezi cu varsta sub 5 ani. Statisticile sunt alarmante, dar adevarate, si ar trebui sa dea de gandit. Cauzele sunt legate de deficientele de alimentatie, de consumul alimentelor gen fast-food, al produselor ultra-rafinate si cu un continut crescut de aditivi, de potentiatori de arome, de coloranti si de alte substante chimice, de excesul de dulciuri si de bauturi carbogasoaze, a subliniat dr. Calin Man, reprezentant al Directiei de Sanatate Publica Maramures. Dr. Cornelica Ilea, medic de familie, atrage atentia si ea asupra faptului ca sunt tot mai multi pacienti supraponderali, iar fenomenul este tot mai des intalnit in randul copiilor. “Aceste probleme sunt cauzate atat de unele afectiuni endocrinologice cat si de modul de alimentatie necorespunzator. Acum, in noul stil de viata, a devenit un obicei sa cumparam alimente gata pregatite, produse gen fast food, cips-uri, etc. In plus, se consuma dulciuri in exces chiar daca se stie ca ele sunt raspunzatoare de depunerile de grasime. Adultii predispusi la ingrasare ar cam trebui sa le evite, iar copiii sa le consume doar dupa mancare”, spune medicul.

Supraponderalitatea  induce si alte boli

Obezitatea, ea insasi o boala, este periculoasa si pentru ca mareste riscul aparitiei altor afectiuni precum hipertensiunea, bolile cardio-vasculare, bolile metabolice si de aceea trebuie luate din timp masuri de preventie printr-un regim alimentar controlat, eliminarea alimentelor care cauzeaza ingrasarea precum dulciurile, fainoasele si grasimile dar si multa miscare, cel putin 30 de minute de mers pe jos, a mentionat d. Cornelica Ilea. Obezitatea poate avea si cauze ereditare dar cele mai multe cazuri inregistrate in timpurile moderne, sunt datorate alimentatiei incorecte si lipsei de miscare.

Peste un milion de decese anual

In aceste conditii, nu e de mirare ca modul nesanatos de viata care contribuie la instalarea obezitatii poate cauza chiar moartea. Conform OMS, procentul adultilor supraponderali din majoritatea tarilor europene este de 30% -80%, iar supraponderalitatea si obezitatea sunt raspunzatoare de peste un milion de decese anual. Totodata, in majoritatea statelor euroepene, mai mult de jumatate dintre cetateni sunt supraponderali sau obezi.

Peste 8% dintre copii sunt prea grasi

La nivel mondial, peste 8% din totalul micutilor sub cinci ani sunt supraponderali. Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, numarul cazurilor de obezitate la elevii din invatamantul primar s-a dublat in ultimii 8 ani. Cauza principala este stilul de viata nesanatos al scolarilor.”~n alimentatia copiilor si adolescentilor supraponderali si obezi se regaseste de mai multe ori pe zi consumul de produse fast-food, dulciuri, bauturi racoritoare carbogazoase”, a subliniat dr. Calin Man.

Prin dieta personalizata, o firma din Baia Mare garanteaza pacientii ca scapa de kilogramele in plus

Iar subponderalii iau in greutate

Visul oricarei femei este de a avea o silueta cat mai aproape de perfectiune. Chiar si barbatii sunt tot mai preocupati de aspectul lor fizic. E adevarat ei doresc mai degraba sa-si sporeasca masa musculara, dar si sa scape de kilogramele in plus. Diete si retete miraculoase de slabit au fost vehiculate cu miile, dar majoritatea au facut mai mult rau decat bine. Pentru ca ori efectul era de dereglare a metabolismului, ori se ajungea la efectul invers celui initial, si dupa ce, cu mare greutate, se dadusera jos din kilogramele in plus ele reveneau cu inca ceva in plus. Un Centru de Nutritie si Dietetica deschis, recent, in Baia Mare, propune solutii sanatoase de slabit, dar si de ingrasare, acolo unde este cazul, printr-o dieta personalizata si produse naturale.

Consultatii gratuite

Persoanele interesate beneficiaza de o consultatie gratuita ce consta in masurarea indicelui de masa corporala, tesutul adipos si retentia de lichide.  “Oferim sfaturi pentru imbunatatirea obiceiurilor alimentare, suport si motivare pana la obtinerea greutatii dorite”, a afirmat dietetician Aurelia Ban, administratorul firmei. Ea a mentionat ca dietele sunt adaptate fiecarei persoane in functie de bolile asociate si obiectivul propus.

Disciplina alimentara

Majoritatea celor care incep cure de slabit doresc sa obtina rezultate spectaculoase in timp scurt. Acest lucru nu este indicat pentru a nu perturba metabolismul organismului si a nu se ajunge la efectul de yo-yo, sa pui la loc kilogramele date jos cu truda si chiar si altele in plus, explica Aurelia Ban. Metoda de slabire a acestui centru consta intr-o disciplina alimentara si nicidecum in infometare. “Sunt necesare cinci mese pe zi, doua dintre ele constand in fructe. E nevoie de o disciplina alimentara si de o reeducare pe aceasta componenta. Din dieta sunt exclusi carbohidratii ca sa obtinem o adaptare graduala a organismului si sa-l pregatim pentru modificarile alimentare urmatoare. ~n urma evaluarii, pacientul poate sa-si cumpere produsul indicat”, a spus Aurelia Ban.

Produsele pentru o cura costa 100-180 lei

Pretul produsului de slabit este intre 30 si 60 lei pe saptamana. Dieta dureaza in functie de tinta fiecarui pacient si de raspunsul organismului la acest “tratament”. ~n general, o persoana nu cheltuieste mai mult de 100-180 lei pentru a-si redobandi alura dorita dar se poate ajunge si la sume mai mari. Rezultate spectaculoase au fost dar Aurelia Ban nu doreste sa le faca publice pentru a nu-i descuraja pe cei care au slabit mai incet. “Omul nu trebuie sa se astepte la rezultate spectacoloase. Rezultatul nu va intarzia sa apara daca sunt respectate intocmai recomandarile noastre. Unii cred ca daca oferim dieta si sar peste o masa, de exemplu, vor slabi mai mult sau mai repede. Nu este asa. :i nici nu e bine sa slabesti mai mult de un kilogram pe saptamana”, a mentionat Laura Danci, dietetician.

Control saptamanal gratuit

Produsele pentru slabit oferite in paralel cu dieta personalizata sunt realizate pe baza de extracte din plante< cactus, papaya, roinita, soc, anghinare, ridiche neagra, ananas, etc. Ele sunt avizate de Ministerul Sanatatii. Mai mult, au un continut mare de fibre, necesar in reglarea tranzitului intestinal. “Alimentatia pe care o avem in general nu aduce   aportul zilnic necesar de fibre. Fibrele regleaza tranzitul intestinal si aportul lor este foarte important pentru prevenirea cancerului de colon. Nu trebuie uitat ca aceasta boala este a treia ca incidenta in lume si chiar in Maramures”, a afirmat dr. Cristina Bura, medic specialist gastro-enterolog.

Peste 120 de pacienti intr-o luna

Laura Danci spune ca de la deschiderea centrului din Baia Mare, care a avut loc luna trecuta, au fost inregistrati peste 120 de pacienti din care, mai mult de jumatate au urmat dieta recomandata. Printre ei se afla inclusiv medici si psihologi. “Nu sunt diete restrictive, in care trebuie sa te infometezi. Se consuma de toate, mai putin zahar si dulciuri, care sunt inlocuite cu fructe”, a subliniat dieteticianul.

Sfatul psihologului: Optimismul si increderea sunt foarte importante

Reprezentantii Centrului de Nutritie si Dietetica spun ca in  cura de slabire exista si perioade de stagnare. Insa, acest lucru nu trebuie sa descurajeze persoana care doreste sa lupte cu kilogramele in plus. Aceasta deoarece, daca nu esti optimist si nu ai incredere e dificil sa slabesti. “Omul doreste sa scape de kilogramele in plus in scurt timp, dar nu tine cont ca le-a acumulat in multi ani. Nu trebuie sa se instaleze depresia daca rezultatele se lasa unoeori asteptate si de aceea, inainte de a alege o dieta, n-ar fi rau ca femeile sa consulte un psiholog. E important  sa stim sa ne alegem modelele si dieta. Trebuie sa optezi pentru dieta care-ti garanteaza ca vei trai sanatos”, a subliniat Mariana Ienci, psihoterapeut.

magazin online de aer conditionat si sisteme de climatizare
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*