Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În a 54-a zi de război, ruşii au lovit la 339 km de Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Papa Francisc a cerut un armistițiu care să fie încheiat de Paște între Rusia și Ucraina și care să ducă și la negocieri de pace. Din păcate, în ciuda apelului suveranului pontif, rușii au continuat ofensiva în Ucraina. Cele două părți n-au reușit să se pună de acord cu privire la coridoarele umanitare pentru evacuarea civililor din zonele afectate de război.

Astfel, duminică și luni, nici un coridor umanitar nu a fost deschis.

Au continuat bombardamentele în Mariupol, dar și în Liov, oraș situat la 339 km de Satu Mare. Bombardamentele au fost soldate cu victime.

Dacă Papa Francisc a cerut pace pentru Ucraina, Orientul Mijlociu, pentru întreg continentul african, pentru întreaga lume, patriarhul Kirill al Rusiei a făcut săptămâna trecută noi afirmații pro război. “Fie ca autoritățile să fie pline de responsabilitate față de poporul lor, de smerenie și de disponibilitatea de a-l sluji chiar dacă își costă viața”, a spus patriarhul Kirill.

Rușii și-au intensificat atacurile

Luni, în a doua zi de Paște catolic și prima zi a săptămânii Patimilor sau a săptămânii Mari a Paștelui ortodox, rușii și-au intensificat atacurile în sud- estul Ucrainei, în regiunea Donbas (est), unde a continuat blocarea oraşului Harkov (est) şi au întreprins o nouă tentativă de preluare a controlului total asupra portului Mariupol (sud), a informat Ministerul ucrainean al Apărării. A fost a 54-a zi a invaziei Rusiei în Ucraina.

“Inamicul îşi continuă agresiunea armată la scară largă împotriva statului nostru. Forţele armate ale Federaţiei Ruse au încheiat crearea unui grup ofensiv în zona de operaţiuni Est” (Donbas), declară ministerul ucrainean pe pagina sa de Facebook.

Oraşul-port Mariupol se află sub asediu de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, iar din jumătate de milion de locuitori ai săi abia dacă au mai rămas 100.000 de oameni care, potrivit diverselor organizaţii neguvernamentale, sunt victimele unei catastrofe umanitare.
Moscova încearcă să preia controlul acestui oraş, practic în totalitate distrus, pentru a stabili un coridor care să lege Crimeea, un teritoriu pe care îl controlează din 2014, cu regiunile proruse din Donbas.

De asemenea, viceprimarul Serghei Orlova acuză Rusia că blochează orice ajutor umanitar destinat Mariupolului.

“La Mariupol au mai rămas 100.000-130.000 de civili. Ei suferă din cauza atacurilor, fără apă şi hrană”, transmite viceprimarul, care a adăugat că, ”Rusia a blocat complet orice ajutor umanitar în oraş”.

Potrivit viceprimarului, oamenii își caută mâncare în magazinele abandonate, iar apă direct în puțuri, în pământ.

Președintele Ucrainei avertizează

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat sâmbătă că “eliminarea” ultimilor soldaţi ucraineni rămaşi în oraşul-port asediat Mariupol de către forţele ruse “ar pune capăt oricăror negocieri de pace” cu Moscova, informează France Presse.
“Eliminând militarii noştri, oamenii noştri (la Mariupol) vor pune capăt oricăror negocieri” de pace dintre Rusia şi Ucraina, a declarat Zelenski în remarci reproduse de website-ul de ştiri Ucraina Pravda, avertizând că cele două părţi se vor găsi atunci în “impas”, scrie Agerpres citând France Presse.
“În ceea ce priveşte bilanţul uman, “Mariupol ar putea fi de zece ori mai mare decât Borodianka”, un orăşel ucrainean de lângă Kiev, distrus după ce a fost bombardat şi scenă a presupuselor abuzuri în timp ce a fost ocupat de soldaţii ruşi, a acuzat Zelenski.
La 11 aprilie, armata ucraineană a anunţat că se pregăteşte pentru “o bătălie finală” la Mariupol, port situat la Marea Azov, în sud-est. “Va fi moarte pentru unii dintre noi şi captivitate pentru alţii”, a scris Brigada 36 de puşcaşi marini, parte a forţelor armate ale Ucrainei, pe Facebook.
A doua zi, autorităţile ucrainene au declarat că luptele au ucis între 20.000 şi 22.000 de oameni la Mariupol, un oraş strategic cu o populaţie de 441.000 de locuitori pe timp de pace.
Pe de altă parte, Rusia a cerut trupelor ucrainene din Mariupol să se predea, însă Ucraina a repins ultimatumul Kremlinului. Președintele Zelenski a cerut lumii să fie pregătită pentru un eventual atac nuclear din partea Rusiei.
Kievul a completat un chestionar ce va constitui un punct de plecare pentru ca Uniunea Europeană să decidă cu privire la aderarea Ucrainei, a declarat Ihor Jovkva, adjunctul şefului Oficiului preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters și Agerpres.

Ucraina a completat chestionarul pentru aderare la UE

Chestionarul i-a fost înmânat președintelui Zelenski de președinta Comisiei Europene în 8 aprilie, când Ursula von der Leyen a efectuat o vizită în Ucraina. “Astăzi pot spune că documentul a fost completat de partea ucraineană”, a declarat Jovkva duminică seara pe postul public de televiziune.

Ucraina se aşteaptă să dobândească statutul de ţară candidată la aderarea la UE în luna iunie, în cadrul unei reuniuni programate a Consiliului European.

La începutul materialului am arătat că mai multe explozii au fost semnalate luni dimineaţă de către autorităţile locale ucrainene la Liov (Lvov), în vestul Ucrainei, oraș situat la 339 km de Satu Mare. Explozii au fost și la Dnipropetrovsk (sud), dar și în capitala ucraineană Kiev.

Primarul oraşului Liov, Andrii Sadovii, a anunţat pe Telegram că oraşul a fost ţinta a cel puţin cinci lovituri de rachetă. “Cinci rachete au lovit Liovul. Serviciile de intervenţie s-au deplasat deja la locul în care acestea au căzut. Încercăm să adunăm mai multe informaţii”, a spus primarul, care nu a precizat dacă au fost victime. Cel puţin patru rachete au lovit oraşul Liov, nu departe de frontiera cu Polonia.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns