Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În ce constă ruperea structurală dintre PNL și PSD?

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Pe măsură ce se apropie data alegerilor scena politică este tot mai fragmentată, iar campania electorală tot mai complicată. Unii candidați își caută aliați, alții, mai versați, își caută adversari.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru că, la fel ca într-un război, doar adversarul te poate transforma în erou, în martir sau în învingător.

Din grupa foarte mozaicată a candidaților prezidențiali, Elena Lasconi pare să fie cea mai preocupată în a-și redefini aproape zilnic strategia de campanie electorală.  Ea vrea să sară mereu în ringul în care se desfășoară luptele libere, atacând de-a valma, lovind fără cruțare în amici infideli și inamici binevoitori. Dar Elena nu acceptă ajutor din partea nimănui. Vrea să facă totul singură, însă oamenii sunt complicați și astfel în timp ce ea trage spre dreapta, colegul de partid, Cătălin Drulă, admite că USR ar putea-o lua și spre stânga, într-o guvernare comună cu PSD. Cu alte cuvinte, Drulă admite că USR  este dispus să facă exact ceea ce partidul său reproșează că a făcut PNL intrând într-o alianță cu PSD.

Ceea ce propune fostul ministru al Transporturilor are o logică. Alianța PNL-PSD s-a rupt, deci s-a dat liber la orice combinație post-alegeri. În ce constă ruperea structurală dintre cele două partide? Dacă există un comerț liber, par să-și spună politicienii, în mod logic ar trebui să existe și o politică liberă de orice constrângeri. Un lucru deloc surprinzător. În fapt, stânga și dreapta sunt unite în atitudinea lor sceptică față de globalism și anti-globalism. Ne aducem aminte cât de mult a încercat PSD să impună o taxă în plus multinaționalelor și cât de vehement s-a opus PNL.

Anti-globalismul de stânga se manifestă ca un anti-capitalism, și astfel stânga refuză reformele structurale, iar anti-globalismul de dreapta sfârșește într-un soi de naționalism mascat. Ne aducem aminte cum un lider PNL atrăgea atenția în campania pentru alegerile locale că Marcel Ciolacu vinde Ardealul ungurilor.

PNL critică în multe moduri PSD, acuzația că și-ar dori toată puterea pentru sine este cap de afiș. În schimb nu scoate o vorbă despre politica de subvenții sociale practicate de  PSD  care denaturează piața muncii din România. PNL, ca partid de dreapta, ar trebui să atace acest tip de cadouri electorale, însă  știu și liberalii că în timpul campaniilor electorale nimeni nu promovează reformele pentru că nu poți câștiga alegerile promițând reforme.

Poate că acesta este și motivul pentru care PNL nu s-a clasat niciodată pe primul loc la alegerile parlamentare. Nu este exclus ca de data aceasta PNL să adopte o strategie cu elemente protecționiste de stânga și astfel să mai câștige câteva puncte electorale.

Pe vremuri stânga obișnuia să se arate îngrijorată de pierderea locurilor de muncă în industrie. Acum protejează locurile de muncă din instituțiile de stat. Poate că în timpul campaniei oficiale va fi mai preocupată de protecționismul climatic și de protecția drepturilor omului și libertăților cetățenești. În felul acesta va evita discuțiile despre restructurarea aparatului de stat.

Pe dreapta, PNL pare mai preocupat de problemele culturale și de ordin național decât de politica economică. Președintele PNL, liberalul Nicolae Ciucă, se prezintă ca un om în slujba țării, nu în slujba economiei.
Așadar, dacă mai există ceva de genul unității între PNL și PSD este atitudinea negativă față de reforme și restructurări.

Dacă principalele partide au renunțat la a-și prezenta programele electorale conform orientărilor politice, ideologice și doctrinare, ar însemna că au lăsat loc altor partide să parieze pe programe economice concrete. Dar partidul de pe locul trei, AUR,  mai degrabă pune accentul pe suveranitate și nu pe dezvoltarea industriei în domenii clar identificate. Va veni partidul lui Ludovic Orban să promoveze reforme concrete? Este prea mic să fie ascultat, chiar împreună cu noii săi aliați.

Rezultat al alianței politice PNL-PSD, guvernul Ciolacu nu este destul de eficient pentru a promova creșterea și inovația. De acea românii cred despre România că este acum o țară în criză.

Într-adevăr, avem un mediu economic dificil, cu o foarte puternică amprentă politică, iar situația geopolitică  este mai mult decât incertă. Avem un amestec de incompetență și corupție pe care nicio țară nu și-o dorește, însă adevărul este că  în ciuda conflictele mocnite dintre PNL și PSD, aceste  două partide vor modela  dezvoltarea României în următoarele cicluri electorale. Mai există o variantă: contra-mișcarea politică anti-europeană a partidelor suveraniste.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*