

De câţiva ani specialiştii din agricultura sătmăreană confirmă faptul că a crescut interesul fermierilor pentru culturile de toamnă. Explicaţia este pusă pe seama lipsei de precipitaţii în perioada de primăvară-vară, fapt ce poate compromite recolta la culturi precum porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr ş.a.
Potrivit informaţiilor primite de la Lia Ardelean, purtător de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală – DADR Satu Mare, până pe 7 iulie, grâul a fost recoltat de pe 13.200 de hectare, ceea ce înseamnă aproape 40% din suprafaţa semănată.
Dacă vremea va permite, secerişul grâului s-ar putea termina în maximum două săptămâni bune de lucru. Se estimează o producţie medie similară cu cea din anul 2013.
În anul 2013 s-au semănat peste 40.000 de hectare culturi de toamnă
Ca urmare a condiţiilor meteo defavorabile în anumite luni ale anului, fermierii sătmăreni s-au orientat de câţiva ani încoace spre a creşte suprafeţele ocupate de culturile păioase de toamnă.
Motivaţia este simplă. De regulă toamna sunt precipitaţii pentru dezvoltarea corespunzătoare a plantelor, apoi iarna este zapadă mai multă sau mai puţină, în vreme ce în primăvară se mai acumulează apă din precipitaţii.
Mai multe citiţi în ediţia tipărită de miercuri, 9 iulie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).
Fii primul care comentează