

Cancerul, o boală extrem de răspândită în zilele noastre, despre care în urmă cu vreo 30 – 40 de ani abia că se vorbea a ajuns în zilele noastre pe locul II alături de bolile cardiovasculare în ceea ce priveşte mortalitatea.O statistică a secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare arată o creştere tot mai mare a numărului de cazuri noi de cancer depistate.
Astfel, s-a ajuns ca de la 1, 6 cazuri noi pe zi în 2006 în judeţul Satu Mare, 2 cazuri noi pe zi în 2008, după semestru I din 2013 s-a depăşi 3,5 cazuri noi pe zi, adică sătmăreni diagnosticaţi cu o afecţiune oncologică. Specialiştii spun că este este un trend european, mondial şi că în următorii ani vom asista la o creştere tot mai mare a acestor boli.
Doctorul Stelian Pop, şeful secţiei de Oncologie de la SJU Satu Mare a menţionat în cadrul unui interviu realizat de Informaţia TV un lucru recunoscut şi acceptat de toata lumea medicală< Starea de sănătate depinde în proporţie de 43% de stilul de viaţă al persoanei, 27% depinde de moştenirea biologică, 19% este influenţată de mediu şi 11% sistemul de sănătate. Specialistul consideră că un sistem bun de sănătate, un sistem educaţional bun te învaţă cum să ai un stil de viaţă şi influenţează acel 43% care domină în a influenţa starea de sănătate.
Dr. Stelian Pop a dat exemplul societăţilor democratice, cu economie de piaţă, cu preocupare spre individ care mută accentul pe o responsabilitate individuală şi a comunităţii. “A dori o stare de sănătate bună fără să te gândeşti la responsabilitatea individuală, a familiei sau să spui nu mă interesează, n-are decât Ministerul Sănătăţii, Guvernul, statul să mă rezolve aşa ceva nu se poate şi nici nu se va putea.
Şeful secţiei de oncologie este de părere că resursele pot fi alocate după nevoi. Se pot identifica nevoile populaţiei şi acordarea de sprijin acolo unde este nevoie mai mare, în acele zone unde se observă o incidenţă crescută a îmbolnăvirilor. “Noi, ţară membră a Uniunii Europene, cu 3 % din PIB, nu vom reuşi niciodată, ne vom depărta de celelalte ţări. Calitatea europeană începe de la 7% – 8 din PIB. Nu ne comparăm cu nemţii ca economie, dar ca procent., pentru că acest procent arată cât de mult se crede în vorba din popor – Sănătos să fii! Cât crede şi o aplică elita politică românească această vorbă încât să aloce resurse pentru sănătate? După zeci de ani în care nu s-au alocat, noi suferim direct” a spus dr. Stelian Pop
Medicul a tras un semnal de alarmă arătând că s-a ajuns în situaţia disperată de a avea 1,5 aparate pentru radioterapie la 1 milion de locuitori, total insuficiente pentru nevoile actuale ale bolnavilor, nevoiţi de cele mai multe ori să aştepte. Pentru radioterapie în momentul de faţă atât sătmărenii cât şi băimărenii sunt nevoiţi să se deplaseze la Oradea, ţinând cont şi de presiunea pe centrele de profil din Cluj.
Aproximativ 50 – 60 % din pacienţii oncologici ajung la un momentat să facă radioterapie, care poate să fie eficientă în multe cazuri.
Cât despre stilul de viaţă, specialistul a amintit obezitatea este influenţată de lipsa mişcării. Recomandarea de a face 30 de minute de mişcare pe zi, este un sfat pe care medicul oncolog îl consideră extrem de bun. De asemenea, a accentuat nevoia de a-i impulsiona pe copii să facă sport, să practice cu regularitate mişcarea pentru a dobândit o stare de sănătate bună şi o greutate propice vârstei lor, tocmai pentru a preîntâmpina luarea unor obiceiuri care să le dăuneze stării lor de sănătate. Astfel, pe lângă mişcare contează la fel de mult şi alimentaţia .
“Alimentele care fac rău au fost clar identificate. S-a făcut o corelaţie cu patologia oncologică, din care rezultă că un consum constant, în cantitate mare de carne roşie, carnea roşie prăjită, este dăunător, deoarece s-au identificat substanţele cancerigene. Nu s-a dovedit efectul nociv la carnea de pui, de peşte, în consumul după fierbere” spune dr. Stelian Pop
În opinia specialistului, cel mai mare ucigaş este tutunul, care în proporţie de 40 % are legătură cu patologia oncologică. În sfera ORL, a plămânului, tutunul acţionează singur, în alte locuri, poate să contribuie mai mult sau mai puţin. “Tutunul în mod clar este un factor cancerigen” a avetizat specialistul.
Ca mod de viaţă, respectiv obiceiuri alimentar, al doilea factor criminal, după cum arată studiile recente este alcoolul, responsabil în aproximativ 12,5% în mortalitatea generală şi în producerea cancerelor, în 80% din cancerele din sfera ORL, cancerul esofagian şi cancerul gastric.
1 comentariu
D-le medic de ce dvs.ca specialist analizati EFECTUL si nu cauza ?
Ati fost inregimentat politic si ati acceptat si ACCEPTATI si acum(nu am vazut o propunere legislativa care sa combata efectul acestui flagel,decat nu beti asta nu mancati asta-aia,etc ) tacit ca toate deseurile ALIMENTARE din UE cu EURI sa fie consumate de romani.Cine da avizul la toate produsele din piata comercializate cu tot felul de substante ?Nu tot colegi de ai dvs ?
Intreb,cum ar fi caun angajat- de exemplu- la apa serv-sa puna cate o picatura toxica in apa ?Cred ca in minutul doi ar fi arestat !Dar de ce nu-i arestati pe cei care baga toxine interzise de lege in bauturi ,alimente si CHIAR MEDICAMENTE FALSE etc,etc.Oare cer mult daca ,cei care comercializeaza ,,otravurii”sa fie arestati ???