
Numărătoarea inversă până la Sărbătoarea Crăciunului este deja lansată. Mai sunt doar câteva zile în care, sătmărenii care ţin la tradiţia tăierii porcului pentru a avea carne proaspătă, nu cumpărată din supermarket, ci din gospodăria tradiţională, dar au şi resurselele financiare necesare pentru a cumpăra un grăsun. Cu siguranţă, la sfârşitul acestei săptămâni vor fi mai multe sacrificări. Deja marţi este Ajunul de Crăciun. Până atunci, carnea stă la maturat.
Cei care au treversat în ultimele două săptămâni unele comune ale judeţului, cu siguranţă au avut posibilitatea de a reamarca sacrificări de porci. Mai ales la sfârşit de săptămână. Chiar şi după închiderea târgurilor de ţară, locuitorii de la sate, cei care nu au fost interesaţi de a creşte un porc în bătătură pentru consumul familiei, au negociat cu vecinii sau cu rudeniile înclinate spre activităţi zootehnice, să le crească un porc, pe care să-l sacrifice în perioada premergătoare sărbătorii care se apropie.
Cu puţin timp în urmă consemnam în colanele ziarului nostru tragedia pe care o trăiesc în această perioadă proprietarii din judeţ ai fermelor de creştere şi îngrăşare a porcului, prin prisma preţurilor derizorii, catalogate de fermieri, pe care le plătesc abatoarele. De la documentarea anterioară, la care facem referire, nu s-a schimbat nimic în favoarea proprietarilor de ferme de creştere şi îngrăşare a porcilor, preţul de achiziţie a bătut pasul pe loc. Fermierul Grigore Iuga, ne-a confirmat faptul că, în aceste zile, porcul abatorizat din fermele de creştere şi îngrăşare specializate, se plăteşte la aproximativ 8 lei kilogramul în viu.
Preţuri mai mari pentru porcii din gospodăriile populaţiei
La preţ aproape dublu, aşa cum arată şi informaţiile de pe diversele reţele de socializare, se vinde porcul din gospodăriile populaţiei. Preţul este sensibil diferit în cazul animalelor aşa numite reformă sau care au greutăţi ce se apropie şi chiar cresc de 200 de kilograme în viu. Cine urmăreşte în mod consecvent postările de pe reţele de socializare, are posibilitatea de a cunoaşte în detaliu evoluţia preţurilor la porcii buni de sacrificat. Aşa cum ni s-a confirmat, într-o o serie de localităţi limtrofe municipiului Carei, porcii graşi se oferă la 14 – 15 lei kilogramul în viu, în vreme ce alte surse sunt de părere că este în scadere de la an la an, numărului locuitorilor de la sate, care mai cresc porci pentru vânzare. Şi asta mai ales pentru că, în primăvară, aşa cum probabil mulţi dintre cititorii ziarului nostru au remarcat, purceii de 6 – 8 săptămâni se vindeau la 500 – 600 de lei bucata, preţ care, din startul socotelilor, la un porc de aproximativ 100 de kilograme, reduce câştigul cu minimum 5 lei pe kilogram. Unde mai punem faptul că, vremurile potrivnice agriculturii în anii 2023 şi 2024, au diminuat consistent producţiile de porumb, dar şi la alte cereale folosite în furajarea porcilor pentru îngrăşat.
Dacă în cele de mai sus, am menţionat faptul că, preţul porcilor graşi, cu greutăţi cuprinse între 100 şi 150 de kilograme, în zona Carei se vând, nu ştim dacă şi acum, la preţuri de 14 – 15 lei kilogramul, pe Valea Someşului, preţurile au fost mai mari cu aproximativ 20-25%. Cu alte cuvinte, porcii din rase mixte, care au şi ceva slănină, dar şi carne mai multă, s-au vândut la 16 – 17,5 lei kilogramul. Aşa se vede că, în acest an, pe fondul unei oferte în continuă scădere a porcilor graşi, raportul calitate- preţ a avantajat persoanele care şi-au permis că crescă unu sau doi porci pentru vânzare.
Din informaţiile furnizate în ultimele zile de către o serie de posturi naţionale de televiziune, rezultă faptul că, în zona de Sud a României, preţurile grăsunilor au ajuns şi la 20 de lei kilogramul în viu. Preţul acesta a fost impus de vremurile potrivnice agriculturii din ultimii ani.
Ba mai mult, influenţă asupra creşterii preţurilor la porc în gospodăriile populaţiei, are şi insuficienta preocupare a guvernanţilor în ultimii ani pentru a pune bazele unui sector viabil de reproducţie la această specie.
De la mijloc de decembrie, MADR sprijină crescătorii de porci şi păsări
Publicaţia de specialitate Agroinfo, într-un număr recent menţionează: Minsterul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vine în sprijinul crescătorilor de porci și păsări prin acordarea unui termen mai lung pentru finalizarea investițiilor, ținând cont de dificultățile economice actuale. Pe 12 decembrie 2024, Guvernul a aprobat OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.
„Scopul principal al acestei ordonanțe este de a stabili termenul maxim de realizare a investițiilor, respectiv de la 18 luni și 6 luni de prelungire, la 18 luni și 18 luni de prelungire, rezultând 12 luni suplimentare. Această prelungire este justificată de contextul economic actual, care a cauzat întârzieri în implementarea proiectelor din cauza creșterii prețurilor la materiale, echipamente și servicii. Astfel, prin intermediul acestui act normativ se previne riscul unor efecte negative, cum ar fi falimentul beneficiarilor sau pierderi la nivelul furnizorilor, în cazul în care investițiile nu sunt finalizate la timp. De asemenea, o serie de beneficiari au întâmpinat dificultăți în finalizarea proiectelor din cauza unor factori neprevăzuți, cum ar fi necesitatea elaborării unor studii suplimentare sau obținerea unor autorizații”, precizează MADR.
Dacă aceste ferme de reproducţie vor intra la momentul potrivit în producţie, susţin unii fermieri deţinători de ferme de creştere şi îngrăşarea a porcului, o să apară paradoxul. În condiţii normale, după maximum două cicluri de fătări ale scroafelor, pe piaţa românească se va resimţi un excedent de purcei. Şi asta pentru o necorelare a dezvoltării activităţii de producţie, cu stimularea înfiinţării uno noi şi noi capacităţi de creştere şi îngrăşare, care să poată pune în valoarea producţia de purcei.
Presa de specialitate menţionează în ultima perioadă faptul că, numărul de animale și păsări sacrificate pentru consum a crescut la toate speciile, în luna septembrie 2024, față de aceeași lună a anului trecut, arată datele oficiale.
Astfel, în septembrie 2024, din numărul total de animale și păsări sacrificate pentru consum, în abatoare au fost sacrificate 95% păsări și peste 91% din porci, însă doar mai puțin de o treime (28%) din bovine și sub 15% din ovine. Animale și păsări tăiate în gospodării 5% din păsări, 9% din porci, 72% din bovine și 85% din ovine și caprine au fost sacrificate pentru consum în gospodării, în septembrie 2024. În cifre, în gospodăriile din România au fost tăiate pentru consum, în septembrie 2024, peste 1,4 milioane de păsări, 280.000 de ovine și caprine, 26.000 de porci și 32.000 de bovine.
Scade interesul pentru porcul de casă
Scăderea interesului unor persoane faţă de sacrificarea porcilor în sistem tradiţional pare să fie o realitate. Probabil unii dintre dumneavoastră vă amintiţi de numărul anunţurilor de vânzare porci prin serviciul de mică publicitate, apărute în anii anteriori. În plus, prin acele anunţuri se mai ofereau servicii suplimentare – loc de sacrificare, paie, măcelar ş.a. Este adevărat că unele din anunţuri au fost postate pe reţelele de socializare, fapt ce nu permite a face o estimare pe cât posibil corectă a numărului porcilor sacrificaţi sau cel puţin oferiţi pentru sacrificare. Ca impedimente în evaluările privind numărul porcilor sacrificaţi menţionăm şi faptul că, în ciuda eforturilor făcute de către medicii veterinari să se solicite examene trichineloscopice, încă sunt suficient de mulţi sătmărenii şi nu numai, care sacrifică porci, fără a se prezenta la cabinetele sanitar-veterinare pentru acel examen care poate scăpa consumatorii de surprize neplăcute, chiar dacă sunt identificaţi/crotaliaţi. Acestora li se alătură şi sacrificarea porcilor care nu au fost identificaţi, cu alte cuvinte nu intră în calculele statistice, cifră care din păcate nu este cunoscută.
Ca fapt divers, unele statistici naţionale, după ce o bună perioadă au acreditat ideea că România îşi produce prin fermele de creştere şi îngrăşare 18-20% din necesarul de carne de porc, iată că recent, a fost lansată ideea că, în ciuda statisticilor alarmante, gospodăriile populaţiei ar produce aproape aceeaşi cantitate de carne de porc şi preparate, câtă oferă sectorul de creştere şi îngrăşarea a porcilor. S-a acreditat ideea că, sectorul fermelor economice şi populaţia, produc aproape 40% din necesarul de carne de porc al românilor. Greu de confirmat, zicem noi.
În lipsa unor cifre consemnate riguros în statistici la zi, pe seama unor informaţii estimative colectate de la o serie de proprietari de ferme de creştere şi îngrăşare a porcilor, la nivel de judeţ, din gospodăriile populaţiei, în aceste zile din luna decembrie s-ar fi sacrificat, se mai sacrifică, puţin peste 40.000 de porci pentru consum propriu. În alţi ani, ar spune unii – în vremuri mai bune, dar chiar și anul trecut, se sacrificau până pe la 60 – 65 de mii de porci în gospodăriile populaţiei, în aceeaşi perioadă despre care facem vorbire. Evaluarea finală privind evoluţia efectivelor de porci adulţi din gospodăriile populaţiei va confirma sau infirma estimările.
Fii primul care comentează