Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

In judet, productia de mere din acest an este mai buna decat cea de prune

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Maramuresul are potential pomicol si mai putin legumicol, in comparatie cu alte zone ale tarii

[slideshow id=865]

Patrimoniul horticol al tarii noastre, raportat la Uniunea Europeana si tarile din centrul Europei, din punct de vedere al suprafetei totale cultivate, se situeaza pe locul sase, dupa Franta, Spania, Polonia, Italia si Germania, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Fertilitatea naturala a solurilor, diversitatea climei, precum si priceperea cultivatorilor au fost factorii principali care au contribuit la ridicarea potentialului productiei horticole din Romania.

Maramuresul este un judet cu potential pomicol si mai putin legumicol, in comparatie cu alte judete ale tarii. Cu toate acestea, ne situam in prima parte a judetelor in ceea ce priveste productia rezultata in conformitate cu suprafata cultivata. In Romania horticultura constituie o activitate traditionala, de mare importanta economica, dezvoltata de-a lungul vremii, ca rezultat al conditiilor naturale favorabile pe care le gaseste, mai ales in zonele de sud, sud-est, nord-vest, Moldova, Dobrogea si centrul Transilvaniei.

Consumam 120 kg de legume si fructe anual

Productia horticola a Romaniei ajunge la aproximativ 4.900.000 de tone anual, din care 35% legume si pepeni, 35% cartofi, 15% struguri, 15-20% fructe, produse 98% in sectorul privat. Anul acesta s-au obtinut urmatoarele productii< visine si cirese – 27.104 tone (28.587 tone anul trecut)> caise si corcoduse – 5.205 tone (8.699 tone anul trecut)> prune – 35.062 tone (19.515 tone anul trecut)> piersici – 4.057 tone (5.043 tone anul trecut)> capsuni – 21.684 tone (20.540 tone anul trecut)> legume de sere – 33.747 tone (58.243 anul trecut). De precizat ca in tara noastra consumul anual de fructe si legume este de aproximativ 120 de kilograme/cap de locuitor, media Uniunii Europene fiind cuprinsa intre 180 si 200 de kilograme.

In Maramures, productiile rezultate in acest an sunt comparabile cu cele de anul trecut, cu toate ca in 2009 timpul a fost foarte secetos. Astfel, de pe cele 153 ha cu visini si ciresi s-au obtinut 306 tone, iar de pe 5 ha de caisi si zarzari sau cules 10 tone. Maramuresul a cultivat doar doua ha de capsuni, obtinand 10 tone, si doua ha de legume, cu 60 tone. Mai bine stam la capitolul mere (1.200 ha cu 5.840 tone – cu mentiunea ca mai sunt de recoltat mere) si prune (1.329 ha cu 180 tone – mai trebuie recoltate 429 ha). De pe cele 900 ha cu peri sau recoltat 180 tone de fructe. Specialistii agricoli spun ca in acest an fructele si legumele s-au facut diferit in judet. In unele zone au fost mere multe si prune putine, iar in altele prune multe si mere putine. In total, cele mai mari productii se inregistreaza la mere, insa foarte multe dintre ele au cazut inainte de a se coace.

Sprijin financiar pentru legume si fructe

In acest an, sprijinul financiar national pentru sectorul legume-fructe este in valoare de 59.614.000 de lei, pentru implementarea Sistemului european de bune practici agricole si functionarea grupurilor de producatori recunoscute. De asemenea, sprijinul a fost destinat pentru legumele produse in serele incalzite si ciupercile de cultura produse in spatii climatizate, achizitionarea de ambalaje, sustinerea unor cheltuieli de depozitare a produselor agricole la ceapa, radacinoase, mere, pere si struguri de masa, sustinerea energiei termice si electrice pentru culturile realizate in sere si solarii incalzite (legume si ciuperci). Din pacate, prea putini maramureseni au beneficiat de sprijinul respectiv. Doar  grupurile legumicultori din zona Somesului au reusit sa atraga fonduri.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Vrea sa pescuiasca in Sasar

Asculta acest articol Petru Tomoiaga, candidatul Partidului Verde la functia de primar in alegerile partiale din 8 mai, vine cu

Sigla Informatia Zilei

Descurajarea publicului

Asculta acest articol Votul la Legea pensiilor a declanşat un scandal în Parlament abia după o săptămână. Poate  s-a comis