
De-a lungul întregii zile de duminică, 24 noiembrie, județul Satu Mare s-a aflat în subsolul clasamentului prezenței la vot, realizat la nivel național.
La închiderea urnelor, la ora 21.00, județul Satu Mare se afla pe penultimul loc, cu o prezență de 38,77%.
Prezența la urne în orașele județului Satu Mare a fost următoarea: Municipiul Satu Mare: 42,28%, Tășnad: 42,28%, Carei: 37,69%, Livada: 38,64%, Ardud: 34,64%, Negrești-Oaș: 21,69%.
Grupa 45-64 de ani, cea mai activă la vot
În jurul orei 17,30, prezența la vot la nivel județean a ajuns la 34%. Până la ora monitorizată, în clasamentul județean s-au aflat Săuca (aproape 52%), comuna Pomi (aproape 49%), comuna Santău (aproape 48%), comuna Dorolț (aproape 47%) și comuna Căpleni (aproape 46%).
Municipiul Satu Mare s-a aflat peste media județeană, cu aproape 37%, în schimb municipiul Carei, cu aproape 34% s-a aflat în media județeană. De altfel, harta este inegală în ceea ce privește prezența la vot. Dacă sunt unele localități în medie sau peste medie, la polul opus se află nord-estul județului, cu procente de 17-20% (în ordine, de la mic la mare, Bixad, Târșolț, Certeze, Gherța Mică, Cămârzana.
În ceea ce privește grupele de vârstă, campioana absolută este grupa 45-64 de ani, urmată de grupa de 65 de ani și peste. Urmează, la mare distanță, grupa 35-44 de ani, respectiv 25-34 de ani și 18-24 de ani. De altfel, primele două grupe de vârstă împreună sunt dublul celorlalte trei la un loc, ca număr de persoane care și-au exercitat dreptul la vot. Femeile ajunse la urne sunt mai numeroase decât bărbații, respectiv mediul rural are un plus față de mediul urban. Iar ca idee, cu toate că s-au înregistrat mai multe vârfuri de prezență, cel mai important l-a constituit cel de la amiază, de după Sfânta Liturghie.
Zona Carei, cea mai bună prezență la vot din județ
Cu toate că Satu Mare s-a aflat în plutonul județelor în care prezența la urne a fost mai mică decât media națională, sunt comunități în care scrutinul a prezentat un interes deosebit.
Am monitorizat statistica județeană până la ora 17,30, când prezența la vot a ajuns la nivelul județului în jurul a 34%. Comunitățile la care am făcut referire s-au încadrat în media județeană, chiar peste aceasta, și s-au înscris printre cele mai harnice din Sătmar.
În Carei, s-a mers la vot după ora 12,00, odată cu ieșirea de la biserică. Până la ora monitorizării noastre (dar cum tendința a fost constantă de-a lungul zilei), au votat mai multe femei decât bărbați, iar grupa de vârstă 45-64 de ani s-a dovedit a fi campioană la urne, urmată, desigur de grupa de peste 65 de ani. Prezența la vot până la ora 17,30 s-a dovedit a fi sub media județeană.
În Cămin, prezența la vot a fost de 37% până la ora 17,30, iar în Căpleni, s-a ajuns la 47% până la aceeași oră. Grupele de vârstă cele mai prezente la urne s-au dovedit a fi aceleași, de peste 45%, cu același plus în rândul reprezentantele sexului frumos.
În Berveni, prezența la vot a depășit 34%, până la ora 17,30. Același scenariu, mai multe femei la votare, iar grupele de vârste campioane, de 45-64 de ani și 65 de ani și peste. Comuna Berveni este alcătuită din centrul de comună (majoritar maghiară) și satul Lucăceni (majoritar românesc).
Care este motivul pentru care au mers lucăcenarii la vot? „În primul rând, am mers la votare pentru că avem încă acest drept, iar în vremea tinereților mele acest lucru era doar un vis. Acum că avem dreptul ăsta, mulți sunt mult prea comozi. Eu consider că este o datorie să ne alegem liderii. Cine nu votează să nu se mai plângă de nimic în viitorii cinci ani. Am votat pentru încrederea sinceră că vom fi mai respectați în țara noastră”, arată Ioan T. din Lucăceni. „Mă surprinde faptul că ajung tot ăștia mai în vârstă ca noi să aleagă viitorul, în loc să vină cei care reprezintă viitorul la urne. Asta este un pic dezamăgitor, pentru că s-a dovedit că ăștia de vârsta noastră nu aleg întotdeauna cel mai bine. Am votat pentru un parcurs european al României și un președinte care să comunice cu cetățenii, nu doar să îi păcălească să îi voteze, iar apoi să se plimbe aiurea cu avioane de lux. Mi-aș dori ca tineretul să nu plece din țară. Și mi-aș dori să vină și în colțul ăsta de țară, să se intereseze de noi de el, așa cum ne interesează pe noi”, arată Călin I.
Sancțiuni pentru continuarea propagandei electorale
Pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică, 23/24 noiembrie 2024, cele 340 de secții de vot organizate la nivel județean care s-au aflat sub protecția efectivelor MAI și nu au fost înregistrate incidente.
Duminică dimineață toate secțiile au fost predate președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot cu sigiliile intacte.
Până duminică la ora 19.00 la nivelul județului nostru au fost înregistrate 4 semnalări de continuare a propagandei electorale, acestea fiind verificate și confirmate, în 2 cazuri fiind aplicate 2 sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.000 de lei, iar în celelalte cazuri au fost aplicate avertismente. Au mai fost înregistrate alte 3 semnalări de continuare a propagandei electorale prin intermediul rețelelor de socializare, acestea fiind în curs de verificare și 1 incident privind distrugerea unui afiș electoral, în acesta urmând a fi aplicate sancțiuni contravenționale.
Reamintim că persoanele care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, considerate spațiu public, pot fi sancționate cu amendă între 1.500 și 4.500 de lei. În total s-au aplicat 5 sancțiuni de 6.000 lei.
De asemenea, a fost înregistrat și un incident privind distrugerea unui afiș electoral, în acest sens fiind aplicate 3 sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.000 de lei fiecare.
Totodată, s-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului urnei de vot. În municipiul Carei, la o secție de votare, vicepreședinta s-a deplasat cu urna mobilă la două persoane, fără a fi însoțită de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne. Angajații M.A.I. au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul.
Peste 1.000 de angajați MAI au fost mobilizați duminică în județul Satu Mare, pentru a asigura desfășurarea în condiții de siguranță a alegerilor. În același timp, au fost pregătite echipe care să asigure intervenția și verificarea imediată a sesizărilor privind producerea unor incidente electorale, respectiv comiterea unor contravenții și infracțiuni care au legătură cu procesul de vot. În cadrul acțiunilor desfășurate în trafic, au fost verificate peste 150 de vehicule, legitimate peste 230 de persoane, fiind aplicate 45 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 7.500 de lei.
În județul Satu Mare, au fost înregistrate 2.138 de cereri pentru urnă mobilă, dintre care 880 sunt destinate persoanelor aflate în penitenciar, arest preventiv și în spital. Din totalul cererilor de urnă mobilă depuse pe raza județului au fost soluționate aproximativ 90 %.
Vot în municipiul Satu Mare
Prezența sătmărenilor la secțiile de votare s-a remarcat încă de la primele ore. Printre cei mai conștiincioși votanți s-au numărat persoanele cu vârsta între 45- 64 de ani și seniorii, unii dintre ei fiind însoțiți chiar de copii și nepoți, la rândul lor, alegători. S-au evidențiat oameni care deși înaintați în vârstă, unii dintre ei folosindu-se de un baston pentru a se putea deplasa și-au exercitat dreptul la vot. La Secția nr.70 din municipiul Satu Mare din cadrul Colegiului Economic ”Gheorghe Dragoș” până aproape de ora 10 s-au prezentat circa 80 de votanți din care 74 pe listele permanente și 7 pe lista suplimentară. Cel mai matinal alegător al secției a fost o sătmăreancă care a pus ștampila pe buletinul de vot la 10 minute după deschiderea urnelor.
La secția de votare nr. 61 din incinta Liceului I.C. Brătianu din Satu Mare prezența la urne s-a derulat normal, fără incidente, urna mobilă fiind solicitată în aproape 80 de cazuri. În urma cererilor repartizate de către Biroul Electoral de Circumscripție Satu Mare, urna mobilă a fost solicitată pentru 50 de cereri de la Penitenciarul Satu Mare, alte 24 de cereri de la persoane internate la Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare și alte 3 cereri de la pesoane fizice. După cum a precizat președinta secției de votare toate cererile au fost depuse în termenul legal.
Exercițiul democratic reprezentat de exercitarea dreptului la vot s-a desfășurat ieri și la cele trei secții deschise în incinta Școlii Gimnaziale Bălcescu-Petofi din Satu Mare.
La Secția 29 procentul de participare, în jurul orei 16, era de 35,75%. După cum ne-a precizat Alina Crainic, președinte al Secției de votare respective, fluxul de participanți la procesul de vot a fost normal, în sensul că nu s-au înregistrat cozi până la acea oră, excepție făcând 1-2 minute în perioada ieșirii de la biserică. Pe listele suplimentare fuseseră înscrise 28 de persoane.
La Secția 30 votaseră 24,02% din cei 1748 de cetățeni înscriși pe listele permanente. Potrivit Mihaelei Costea, președinte al secției, pe listele suplimentare au fost trecute 9 persoane.
Un procent de participare apropiat de cel la alegerile locale și europarlamentare, mai exact 27,7% puțin după ora 16, se înregistra ieri după-amiază la Secția 31, după cum ne-a precizat Dorina Puiu, președinte al secției.
Urna mobilă a fost solicitată și de numeroși pacienți ai Spitalului Județean de Urgență Satu Mare. Conform datelor SJU Satu Mare, au fost înregistrate 209 cereri pentru urna mobilă.
Sătmărean revoltat că nu a fost lăsat cu copii la vot
Un sătmărean K. A. s-a adresat redacției Informația Zilei pentru a semnala incident petrecut în ziua alegerilor, 24 noiembrie 2024, la secția de votare nr. 6 din cadrul Școlii Ion Creangă din Satu Mare. Semnatarul sesizării ne-a relatat că a fost împiedicat să intre cu copilul minor în cabina de vot. Bărbatul a precizat că asemeni rundelor anterioare de alegeri, s-a prezentat la vot împreună cu familia, soția și cei doi copii, în vârstă de 5, respectiv 6 ani. Sătmăreanul consideră că implicarea copiilor în acest proces electoral este un exemplu de responsabilitate civică și o lecție importantă despre valoarea dreptului la vot.
În cadrul acestei secții, după cum semnalează sătmăreanul, soției i s-a interzis accesul cu copilul în cabina de vot, iar aceasta a respectat indicațiile oferite. Ulterior, când i-a venit rândul lui, i s-a comunicat același lucru – că nu poate intra în cabina de vot împreună cu copilul de 6 ani.
În semn de protest față de această interdicție pe care o consideră nejustificată, bărbatul a ales să ștampileze buletinul de vot pe spate, în fața personalului secției, și l-a înapoiat. Apoi a solicitat ca buletinul respectiv să fie gestionat conform procedurilor și să fie întocmit un proces-verbal care să reflecte situația.
Sătmăreanul consideră că măsurile impuse sunt excesive și nejustificate. El spune că a observat anterior politicieni și alte persoane publice care au avut acces în secțiile de votare însoțiți de copii fără nicio problemă. Bărbatul solicită o clarificare a situației și anume dacă există reglementări speciale în acest sens. El consideră că a împiedica un părinte să ofere copiilor săi un exemplu de responsabilitate civică reprezintă un abuz al drepturilor fundamentale.
Fii primul care comentează