Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

LEGUME ȘI FRUCTE AUTOHTONE

În Piaţa Someş a apărut lavanda, alături de fructele sezoniere

În Piaţa Someş a apărut lavanda, alături de fructele sezoniere
Vedetele zilei, prin prisma ofertei deosebit de bogate au fost cireşele la preţuri cuprinse între 5 şi 12 lei kilogramul
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Cel de-al treilea sfârşit de săptămână al lunii iunie coincide cu sărbătoarea Rusaliilor pentru creştii ortodocşi şi greco-catolici. Din pură curiozitate gazetărească, am făcut, zilele trecute, o vizită de documentare.

 

Surprizele plăcute nu au întârziat să apară, spre bucuria consumatorilor de fructe de sezon. Şi ne gândim aici mai ales la fructe prin oferta cărora se asigura continuitatea în vânzarea precum: coacăz roşu, coacăz negru, agrişe şi zmeură, alături de piersici din livezile sătmărene. La capitolul suprize plăcute menţionăm şi oferta deosebit de bogată de cireşe şi vişine la preţuri cuprinse între 5 şi 12 lei kilogramul, în funcţie de prospeţime şi aspect comercial.

 

Tot la capitolul suprize pe piaţă menţionăm apariţia comercianţilor de lavandă la buchet, la preţul de 5 sau 10 lei, în funcţie de mărimea buchetului. O altă supriză, de această dată neplăcută a fost că, în pieţele sătmărene, inclusiv în Piaţa Someş din Satu Mare, nu au apărut, contrar aşteptărilor, roşiile din serele/solariile sătmărene. Erau roşii pe eticheta cărora scria “roşii româneşti”, la preţul de 10 lei kilogramul. De această dată a dispărut inscripţia roşii olteneşti, precum săptămâna trecută. Desigur, erau vândute nu de producători, ci de comercianţi. La acelaş preţ au fost expuşi spre vânzare şi ardeii graşi.

 

 

Vremea frumoasă de duminică, cu temperaturi ridicate, specifice perioadei calendaristice pe care o traversăm, a îndemnat probabil numeroşi sătmăreni la ieşiri în aer liber, iar o altă categorie a reprezentat-o aceea care a preferat să meargă la biserică, într-o asemenea zi. În ciuda unei oferte bogate, în continuă creştere, doar la unele legume s-a remarcat o sensibilă reducere de preţ, dacă vorbim despre varza albă şi despre catofii timpurii. Da, am mai găsit şi cireşe la 5 lei kilogramul, în contrast cu cele vândute la 10 -12 lei kilogramul. Varza albă şi cartofii timpurii se puteau cumpăra la 4 lei kilogramul, ceea ce permite consumatorilor o mai mare accesibilitate.

 

 

Dacă duminică, 16 iunie a fost o ofertă bogată de legume şi fructe de sezon, a fost scăzut numărul cumpărătorilor. Dezamăgiţi de afluxul scăzut de cumpărători au rămas şi comercianţii de răsaduri, care din diverse motive au cam rămas cu ele pe stoc. Este greu de estimat care va fi soarta acestor răsaduri nevândute. Acesta a fost cu siguranţă şi motivul pentru care, se puteau cumpăra răsadurile de roşii, de ardei, de gulii, de varză de vară, la preţuri cuprinse între 50 de bani şi un leu firul. N-a fost bucurie nici în rândurile cultivatorilor de flori.

 

Probabil pe fondul sărăcirii populaţiei, sunt tot mai puţini cumpărători, în ciuda faptului că preţurile au fost accesibile atât pentru cei cu bani mai puţini, cu atât mai mult pentru cei care nu se uită la bani atunci când se vorbeşte despre cadouri. În medie, un buchet suficient de prezentabil se oferea la 20 de lei, în vreme ce o serie de specii de flori la ghiveci se vindeau la 30 de bucata.

 

 

Dezamăgirea producătorilor / vânzătorilor era vizibilă. Deja de la ora prânzului se vedeau în situaţia de a duce acasă o bună parte din marfa scoasă pe tarabe, cu riscul ca o parte să se deterioreze, când vorbim mai ales despre zmeură, un fruct perisabil în chiar câteva ore uneori, estimate la 40 de lei kilogramul.

 

 

Legume și fructe autohtone

 

 

Revenind la oferta de duminică, vă prezentăm câteva din legumele şi fructele scoase pe tarabe şi preţurile de comercializare.

 

Vedetele zilei, prin prisma ofertei deosebit de bogate au fost cireşele la preţuri cuprinse între 5 şi 12 lei kilogramul; alături de vişine la 8 lei, piersici la preţul de 8 – 10 lei kilogramul; roşii 7 – 10 lei kilogramul; vinete 12 lei kilogramul; ardei gras 10 – 12 lei kilogramul; castraveţi 6 lei kilogramul; salată 2,5 – 3 lei căpăţâna; cartofi noi 4 – 5 lei kilogramul; varză timpurie 4 lei kilogramul; conopidă 12 lei kilogramul; ceapă galbenă uscată 5 – 6 lei kilogramul; ceapă verde 1,5 – 2 lei legătura; dovlecel 4-6 lei kilogramul; gulii 3-4 lei bucata; fasole păstăi 12-15 lei kilogramul; fasole boabe uscată 15 – 40 de lei kilogramul; spanac la 12 lei kilogramul; morcovi 6 lei kilogramul; pere mai mărunte 15 lei kilogramul; fructe de agriş, coacăz negru, coacăz roşu şi zmeură, care săptămâna trecută sau vândut la 10 lei caserola de 250 de grame, dumincă avea preţuri cu cel puţin 25% mai mici; afine la 30 de lei kilogramul; frunze de mărar, leuştean, pătrunjel, ţelină şi la 1 leu legătura.

 

Asupra preţurilor la flori nu insistăm, fiind menţinute cele de săptămâna trecută, cu precizarea că a mai crescut puţin varietatea ofertei. Aşa cum anticipam, buchetele s-au putut cumpăra la 20 de lei, iar unele specii la ghiveci, la 30 de lei.

 

 

S-au menţinut preţurile şi în Piaţa din Carei, fiind similare cu cele de săptămâna trecută. Cine a dispus de abilităţi de negociere a reuşit să mai scadă preţul de cumpărare.

 

CITEȘTE ȘI: În Piaţa din Carei se vând doar fructe şi legume autohtone

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns