Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Reizbucnirea protestelor în Capitală, de o virulență verbală fără precedent, poate fi explicată doar ca un răspuns al opiniei publice la acțiunile lui Traian Băsescu. Victor Ponta este supus unui adevărat asediu, atât în calitate de șef al guvernului, cât și ca lider al PSD.  Protestatarii și-au adăugat pe lista de nemulțumiri, pe lângă Roșia Montană și gazele de șist,  modificarea Codului Penal și legea amnistiei. Ambele proiecte au fost susținute de deputații PSD, liberalii făcând un pas în spate.

Comparația cu manifestările de la începutul anului 2012 este la îndemâna oricui, însă situația politică este diferită. Emil Boc a demisionat sub presiunea străzii, dar și la îndemnul lui Traian Băsescu. Și acum s-au auzit voci împotriva președintelui, însă destul de anemice. Grosul manifestanților sunt anti-USL. Este foarte probabil ca în spatele celor ce ies în stradă să se afle forțe de opoziție. Ele nu sunt vizibile, dar există cu siguranță instigatori care au legătură cu ele.

În zilele următoare protestele se pot înmulți datorită apropierii zilei de comemorare a morților din decembrie 1989. Ca în fiecare an se poartă discuții aprinse despre necunoscutele revoluției. În continuare întrebarea “21-22/ cine-a tras în noi?” rămâne fără răspuns. Este drept că revoluționarii în 2012 erau nemulțumiți pentru că li se tăiaseră drepturile bănești. O parte dintre ei, cei mai virulenți, probabil vor ieși în stradă și anul acesta. Poate că se va face joncțiunea dintre bătrânii revoluționari și tinerii protestatari.

Ca în fiecare an, o primă confruntare a avut loc între Dumitru Dincă, revoluționar de profesie, personaj-cheie în timpul protestelor din Piața Universității, și Ion Iliescu s-a consumat ieri. Nu se deosebesc cu nimic discuțiile de acum cu cele de acum 5-19-20 de ani.
Nemulțumirile populare sunt contagioase, dar totuși trecătoare.

Cum va ieși PSD din această dilemă. Vrea în continuare să promoveze modificările la Codul Penal și legea amnistiei doar de dragul de a testa încă odată PNL-ul. Liberalii au declarat că nu vor vota. Dacă persistă în hotărârea lor, pot fi taxați la alte capitole. De pildă premierul ar putea refuza propunerea PNL la TVR.  Lucru ce s-a și întâmplat la prima propunere.

Poate că PSD va ceda la a doua propunere, Stelian Tănase trecând un om mai echilibrat.  Gafele, multe și mărunte, macină imaginea PNL. Liberalii se găsesc cam în aceeași situație cu PDL când vine vorba despre oamenii pe care-i numesc în funcții. Scot în față tot felul de ciurucuri, așa cum este și cazul  ministrului Gigel. Dacă nu au respect nici față de cultură ce să mai zici? Totuși, liberalii treceau drept mai titrați decât social democrații. Cu Stelian Tănase au recuperat puțin din imaginea de partid-anticultural.

Greșelile, chiar și cele retractate, se plătesc. Dacă ar fi să dăm crezare unui ultim sondaj de opinie, Crin Antonescu a scăzut la capitolul credibilitate sub Traian Băsescu. În timp ce Ponta a urcat la 42%, Crin Antonescu are doar 23%, în condițiile în care îl așteaptă o campanie electorală dură. Deocamdată, în stradă, în ciuda certurilor dintre liderii USL,  nu se strigă Jos Crin Antonescu. Cel vizat este Victor Ponta, însă pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale, atacurile se vor îndrepta împotriva candidatului USL. Nu este exclus ca la originea atacurilor împotriva PNL să stea chiar PSD.

Lumea înclină să creadă că Traian Băsescu are un plan de destabilizare a guvernului USL. El nu vrea să-și încheie mandatul până nu sparge USL. Protestele de stradă sunt un mijloc de presiune teribilă, însă nu sunt de ajuns. Trebuie lucrat mai în adânc, trebuie găsit mecanismul care descătușează lupta surdă dintre PNL și PSD. Asta făcea Traian Băsescu     până la cearta dincolo de orice limite dintre Antonescu și Ponta. În aceste circumstanțe, acțiunile de stradă pot dărâma guvernul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Campania a început în forță

Asculta acest articol Bucureștiul a dat startul în campania electorală. Cristian Bușoi, nominalizat de PNL candidat pentru funcția de primar