Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Înalţi demnitari americani şi oficiali NATO vor participa la inaugurarea lucrărilor la scutul antirachetă de la Deveselu

Scutul antirachetă va fi operațional începând cu 2015
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Scutul antirachetă va fi operațional începând cu 2015
Scutul antirachetă va fi operațional începând cu 2015

Construcţia componentei româneşti a sistemului de apărare antirachetă din Europa începe oficial luni, la baza militară de la Deveselu, judeţul Olt. La ceremonie sunt aşteptaţi să participe mai mulţi oficiali români şi americani, printre care preşedintele Traian Băsescu, ministrul Apărării Mircea Duşa, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, negociatorii principali ai Acordului româno-american pentru scutul antirachetă, secretarii de stat Bogdan Aurescu şi Frank Rose, dar şi şeful Forţelor Aeriene Americane în Europa sau directorul Agenţiei de Apărare Antirachetă din SUA (MDA).

România va găzdui la Deveselu trei baterii de interceptoare de rachete balistice de tip SM-3 IB (Standard Missile 3, tip Block IB), care vor avea rolul de a acoperi Sud-Estul Europei şi care urmează să devină operaţionale din 2015. Polonia va găzdui o componentă similară a Sistemului din Europa al SUA de apărare împotriva rachetelor balistice, începând cu 2018. La acest sistem de apărare împotriva rachetelor mai participă Turcia (cu o instalaţie radar tip AN/TPY-2 şi o navă multirol pe care se află instalat sistemul antirachetă Aegis), precum şi Spania (cu 4 nave militare multirol capabile să suporte sistemul Aegis). În acest fel, oficialii NATO şi ai SUA susţin că întreg teritoriul Europei va fi apărat în ce priveşte eventuale atacuri cu rachete balistice.

România a semnat cu SUA acordul de colaborare în privinţa scutului antirachetă pe 13 septembrie 2011. Acest sistem face parte din politica de apărare a NATO, alianţă militară din care România face parte din 2004. SUA şi NATO colaborează în cadrul acestui sistem, iar toate facilităţile şi armamentele construite de partea americană în cadrul acestui sistem se află sub egida NATO. Baza de la Deveselu urmează să devină operaţională sub comandament NATO, scrie Gandul.

Până în prezent, autorităţile militare americane au acordat, pe bază de licitaţie, trei mari contracte pentru construcţia bazei de la Deveselu, în valoare totală de 143 de milioane de dolari. Cele trei firme sunt Kellog Brown & Root Services (SUA, 134 milioane dolari), Exelis Systems Corporation (SUA, 5,7 milioane dolari)) şi Glacial PROD SRL (România, cel mai mic contract, de 3,3 milioane dolari).

Într-un interviu acordat gândul, Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politică de apărare şi spaţială şi principalul negociator al Acordului cu România, spunea că “România este structurată şi amplasată ideal, din punct de vedere geografic, pentru a furniza protecţie pentru Europa de Sud, faţă de rachete balistice din Orientul Mijlociu”.

România va cheltui în acest an, pentru lucrările de la Deveselu, peste opt milioane de lei, potrivit lui Dușa. “Anul acesta am prevăzut în buget opt milioane de lei. Avem prevederi și pentru anul viitor, pentru a realiza aliniamentul perimetral, sistemele de supraveghere și reamenajarea pavilioanelor în care vor fi cazați militarii români. De asemenea, o contribuție esențială are statul român prin Ministerul Dezvoltării, prin banii alocați administrației locale de la Deveselu, în vederea amenajării drumului de acces din drumul național în această locație, realizarea stației de epurare, a canalizării și a aducțiunii de apă. Sigur că de aceste utilități va beneficia și comuna Deveselu, dar vom deservi și facilitatea militară de la Deveselu”, a afirmat ministrul Apărării Mircea Dușa.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns